Glasnović: Tko ne plaća svoju vojsku, plaćat će tuđu, a tuđa je uvjek skuplja

veljača 11, 2017 maxportal
Share Button
NA KREŠIMIROVU TRGU, ispred sjedišta Ministarstva obrane u Zagrebu, održana su dva prosvjeda – jedan za uvođenje vojnog roka i drugi protiv obaveznog služenja vojske.Skup protiv vojnog roka organizirala je Radnička fronta iz koje su najavili da žele prosvjedom stati na kraj pričama o vojnom roku za koji ima novca, dok sredstava navodno nedostaje za kurikularnu reformu. Poručili su da građani moraju vlasti dati do znanja da ne žele militarizaciju društva.

ARGUMENTI PROTIV

“Ovaj prosvjed tiče se ne samo mladih koje će uvođenje vojnoga roka direktno zahvatiti, nego i njihovih roditelja, rodbine, prijatelja, susjeda i sugrađana, no također i čitavog društva jer svi mi trpimo posljedice atmosfere militarizacije kojom se, kako bi sve ostalo isto, pokušavaju “riješiti” dugotrajne ekonomske patologije kao što su velika nezaposlenost (još više izražena kod mladih), masovno iseljavanje iz zemlje, sve veće siromaštvo i nejednakost, kršenje radničkih prava itd.”,naveli su iz Radničke fronte u pozivu na prosvjed

Nećemo ginuti za Todorića i Kolindu!’, ‘Dijete se odgaja u roditeljskom domu, a ne u kasarni!’, ‘Gradite tvornice, a ne kasarne!’, ‘Jedina fronta je radnička fronta!, neke su od parola koje su se pojavile na prosvjedu.

‘Umjesto da se bave masovnim egzodusom iz zemlje, oni nas j**u s vojnim rokom’, poručeno je s prosvjeda RF-a.

‘Kad tajkunima dogori do noktiju upiru prstom u tamo neke neprijatelje. Možda su Srbi krivi, nije tvoj gazda kriv, možda neprijatelj radi u Srbiji u Todorićevoj IDEA-i!’, kazao je govornik RF-a.

‘Hoću mir, slobodu, posao i kruh! Dolje vlada i dolje vojni rok!’ kazao je govornik, na što se mikrofona dohvatila i jedna gospođa koja je poručila da Plenkoviću treba dati nogu.

ARGUMENTI ZA

Stav braniteljskih udruga je da vojni rok ne treba trajati samo mjesec dana, već barem tri mjeseca temeljne plus još tri mjeseca specijalističke obuke.

Dražen Šemovčan, organizator prosvjeda i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH iz Đurđevca, rekao je da su okupljeni došli dati podršku uvođenju vojnog roka u Hrvatsku jer smatraju da je to dobro i za mladiće i za djevojke.

“Ne spremamo se za nikakav rat, niti želimo da ga bude. Ja ne želim ni da moja, ni da ičija djeca idu u ikakav rat. Samo smatramo da su vrijednosti koje se mogu steći na vojnoj obuci korisne i da im mogu pomoći. Smatram da je mjesec dana premalo vremena za ikakvu obuku, te da bi bilo bolje da obuka traje od najmanje tri do šest mjeseci. Osim toga smatramo da uvođenje vojnog roka može pomoći gospodarstvu u Hrvatskoj obzirom na brojne proizvođače vojne opreme”, rekao je za Šemovčan.

Ondje je i saborski zastupnik Željko Glasnović koji je u razgovoru za Maxportal citirao švicarskog filozofa da “narod koji ne plaća svoju vojsku, plaćat će tuđu, a tuđa je uvijek skuplja”.

“Tko može biti protiv vojnog roka, oni su klaunovi, ostaci jugorežima. Problem nam je peta kolona koja je u Hrvatskoj od 1991. Prije, kad su išli u JNA, pekli su volove, a sad im smeta hrvatska vojska. Živimo na trusnom području i  svaki muškarac bi trebao biti vojni obveznik. Svake godine su sve više feminizirani, igraju se videograma, možda je to taj estrogen u vodi”.

“Za Hrvatsku i svi uz Krista, protiv komunista”, završio je govor Glasnović.

M. Marković/foto:pxll

Komentari
Share Button