Govorio je “Ukrajince treba ubijati”, sad je gledao kako mu kći gori u plamenu

21 kolovoza, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Darja Dugina, kći utjecajnog nacionalista i ruskog filozofa Aleksandra Dugina ubijena je u subotu kada je automobil u kojem je putovala eksplodirao u moskovskoj regiji, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS.



Andrej Krasnov, čelnik društvenog pokreta Ruski horizont i osobni poznanik ženine obitelji, rekao je za TASS u nedjelju da je Dugina poginula kada joj se automobil zapalio nakon eksplozije.

Kada je Dugina “skrenula na autocestu u blizini sela Boljšije Vjazemi, došlo je do eksplozije, automobil se odmah zapalio”, rekao je Krasnov za TASS. “Plamen ju je potpuno progutao. Izgubila je kontrolu jer je vozila velikom brzinom i odletjela na suprotnu stranu ceste”, dodao je Krasnov, a prenosi TASS.

Russia Today piše da je detonacija izazvana eksplozivnom napravom koja se aktivirala u vožnji. Navodi se da je vozačica preminula na licu mjesta.

Fotografije nakon eksplozije počele su kružiti ruskim društvenim mrežama u subotu uvečer, a čini se da prikazuju vozilo u plamenu uz rub ceste i smrskane dijelove automobila razbacane po ulici.

“To je auto njezina oca”, rekao je Krasnov za TASS. “Daša (Daria) vozi drugi auto, ali ona je danas vozila njegov auto, a Aleksandar je otišao odvojeno.”

Prema ruskom mediju 112, oni su se trebali vratiti s događaja u subotu navečer u istom automobilu prije nego što je Dugin u posljednji trenutak donio odluku da sjedne u drugo vozilo.

 

Krasnov je za TASS rekao da Duginu osobno poznaje i da je automobil u kojem je putovala pripadao njezinom ocu. Vjerovao je da je Aleksander bio prava meta eksplozije, ili možda oboje.

Društvenim mrežama šire se snimke Dugina kod mjesta nesreće. Aleksandar Dugin viđen je kako užasnut stiže na mjesto događaja. Shrvani otac držao je glavu rukama i šokirano gledao kako gori auto u kojem se nalazi njegova kći.

“Aleksandar Dugin, ideolog koji stoji iza ruske aneksije Krima, poznat i kao “Putinov mozak”, na mjestu gdje je njegova kći, Daria Dugin, ubijena kada joj je automobil eksplodirao. Najvjerojatnije od pokušaja atentata kojem je cilj bio sam Dugin”, piše u opisu videa na Twitteru

Denis Pušilin, čelni čovjek Donjecke Narodne Republike, samoproglašena paradržava na području Donjecke oblasti, napisao je na svom kanalu na  platformi Telegram da je Daria Dugin ubijena te za njezino ubojstvo okrivio Vladu Ukrajine.

– Gnjusni zločinci! Teroristi ukrajinskog režima, pokušavajući eliminirati Aleksandra Dugina, raznijeli su njegovu kći… u automobilu. Blagoslovljeno bilo sjećanje na Dariu, ona je prava Ruskinja! – napisao je Pušilin.

Tko je Aleksandar Dugin 

Dužnosnici američke administracije tvrde da Aleksandar Dugin od svih mislilaca ima najveći utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina.  Navode da se Putinova ratnohuškačka politika ne može se razumjeti bez čovjeka koji je sinoć bio na meti atentatora.

Dugin je rođen u Moskvi u obitelji generala pukovnika sovjetske vojne obavještajne službe Gelija Aleksandroviča Dugina i njegove supruge, doktorice Galine. Kao i Putin, odrastao je u SSSR-u.

Magistrirao je filozofiju i ima dva doktorata, jedan iz sociologije i jedan iz političkih znanosti. Napisao je 30 knjiga, među kojima je najpoznatija Temelji geopolitike i Četvrta politička teorija, u kojoj se, među ostalim, bavi mističnim i religioznim temama

Dugin je još 1997. godine objavio knjigu “Osnove geopolitike” u kojoj raspravlja o svjetskom poretku i tvrdi da Rusija svoju poziciju mora ojačati uključivanjem Ukrajine i Gruzije. Također, Dugin se ističe po svojim antiglobalističkim stavovima i ističe Rusiju kao kičmu otpora liberalnom svijetu.

Ukrajina mora biti uništena’

“Ovo nije rat s Ukrajinom. To je konfrontacija s globalizmom kao integralnom planetarnom pojavom. To je konfrontacija na svim nivoima – geopolitičkom i ideološkom. Rusija odbacuje sve u globalizmu – unipolarnost, atlantizam, s jedne strane, i liberalizam, antitradiciju, tehnokraciju, jednom riječju veliko resetiranje, s druge. Jasno je da su svi europski lideri dio atlantističke liberalne elite”, rekao je Dugin o invaziji na Ukrajinu.

Kako tvrdi Dugin, njegova velika ljubav je Srbija za koju smatra da će u konačnici izabrati rusku geopolitičku agendu oživljavanja slavenstva. Prilikom tog govora Dugin je istaknuo i ulogu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zbog njegove blokade pridruživanju sankcijama protiv Rusije:

“Mi jako cijenimo što Dodik radi u Bosni i Hercegovini. Mislim da to pomaže u tako kritičnoj situaciji da se ne uvedu sankcije Rusiji. To je herojsko djelo. To će Srbiju puno koštati, pokušat će vas još jednom kazniti kao što su prije 30, 35 godina”, poručio je Dugin.

Ideja koju Dugin zastupa zasniva se na stvaranju obnove moćne Rusije koja će minimalno uključivati Ukrajinu i Gruziju. Ta ideja također negira postojanje ukrajinske nacije i ukrajinske povijesti.

Komentirajući sukob proruskih i ukrajinskih prosvjednika u Odesi 2014. godine,  kad su poginulao dva Ukrajinca i 46 proruskih separatista, Dugin je u video  intervjuu agenciji Anna-News, pozvao  na ubijanjeUkrajinaca. Govoreći o Ukrajincima rekao je: “Ubij, ubij, ubij. Ne treba više pričati. Ja kao profesor tako mislim.”

Slične stavove je prije nekoliko mjeseci iznijela i njegova ubijena kćer Darja kazavši da su ‘Ukrajinci podljudi i da Ukrajina mora biti uništena’.

Nakon tog intervjua studenti Moskovskog državnog sveučilišta Lomonosov,  gdje je Dugin  vodio Katedre za sociologiju međunarodnih odnos, peticijom su tražili njegovu smjenu i kazneni progon. Peticiju je potpisalo više od 10.000 ljudi.

Nakon odlaska sa Sveučilišta 2015. godine Putinu blizak Konstantin Malofeev imenovao je Dugina glavnim urednikom tada osnovane  Tsargrad TV  koja je predstavljena  kao “pravoslavni Fox News” s idejom da zagovara povratak Rusije u slavnu carističku prošlost.

‘Putin je sve, Putin je nezamjenjiv’

Dolaskom Putina na vlast Dugin prestaje biti oporbenjak i približava se centru. Pozdravioje Putinove promjene, jačanje Rusije te je izjavljuvao: “Putin je sve… Putin je apsolutan… Putin je nezamjenjiv!”

Dugin postaje najznačajniji zagovornik koncepta Euroazijske ekonomske zajednice, s naglaskom na uključivanje Turske u proces reintegracije Euroazije, odnosno Velikog kopna. Dugin je bio pogođen gubitkom Ukrajine 2005. kada su na vlast došli narančasti revolucionari Viktora Juščenka.

‘Hrvati su katolički sektor germanske Europe’

Zanimljiv je njegov pogled prema Hrvatima te je u članku Geopolitika jugoslavenskog sukoba iz 1997. ocijenio da Hrvati pripadaju u “katolički sektor germanske Srednje Europe”, ustvrdivši da je njihova geopolitička sudbina “vezanost za taj blok”.

Smatra kako naginjanje Hrvata prema Njemačkoj nije izraz oportunizma, nego logika povijesnog razvoja bitka. Dugin je raspad Austrougarske i stvaranje Kraljevine Jugoslavije ocijenio kao proizvod borbe Zapadne Europe protiv Srednje Europe.

Za one Hrvate koji su pozdravili stvaranje jugoslavenske države rekao je da su bili “protiv geopolitičke i vjerske tradicije”.

Za Srbe, pak, ističe da su u svim kritičnim povijesnim trenucima bili uz Ruse. “Srbi su zapravo mi. Oni se osjećaju kao mi. Srbi su naše ja”, rekao je lani tijemom posjeta srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića Moskvi.

M.M. /Foto: Twitter


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->