HASANBEGOVIĆ: Esih je bolji kandidat od Prgometa, ne bojim se izbacivanja iz HDZa

ožujak 26, 2017 maxportal
Share Button

Zlatko Hasanbegović, član Predsjedništva HDZ-a i potpredsjednik zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a, jasno šalje poruku tko bi po njemu bio najbolji kandidat stranke za skorašnje izbore za gradonačelnika Zagreba.“Žalim što Bruna Esih nije kandidat HDZ-a. Bila bi izvrstan kandidat, što i jest bez obzira na okolnost da na izbore izlazi s neovisnom kandidaturom i građanskom listom. No, prevladala je druga koncepcija i suštinski drukčiji odabir, a o svemu će konačni pravorijek dati birači. Nakon izbora analitički ćemo uspoređivati njezin rezultat među ostalim i s rezultatom HDZ-ova kandidata te izricati zaključke”, kazao je Hasanbegović u intervjuu za Jutarnji list.

“Gospođi Esih nije potrebna nikakva vrsta zakulisne i pozadinske pomoći jer, kako je i sama rekla, iza njezine kandidature ne stoje bilo kakvi podzemni ili prikriveni motivi izvan onoga što javno govori i zastupa. Ona je snažna i samosvjesna, s jasnim političkim stajalištima, autentična je kandidatkinja, moglo bi se reći, a da to ne zvuči kao politička floskula, istinski vjerodostojna. Ima dovoljno ljudske i političke snage i petlje da sama sa svojim ljudima, imenom i prezimenom te bez bilo kakvog “nevidljivog” tutorstva iznese kampanju”, rekao je.

Na pitanje zašto nije glasao za Prgometa kaže:

“Za način odabira kandidata putem stanovitog oktroja odgovornost u biti ne snosi predsjednik stranke, već sam Gradski odbor HDZ-a koji je izbjegavao formalno istaknuti bilo kojeg kandidata o kojem bi se nakon toga vodile konzultacije sa stranačkim vodstvom, već se čekalo što će reći predsjednik koji je na kraju i rekao. Govorim o službenim sastancima, na neslužbene, ako ih je i bilo, nisam ni pozivan.

Gradski odbor, iako bi se po logici stvari očekivalo da je predsjednik bilo koje stranačke gradske organizacije sam po sebi gradonačelnički kandidat, nije istaknuo nijednog drugog kandidata. Protiv nekog kandidata može se biti, a da to nije puko zanovijetanje, samo ako postoji njegov protukandidat, a u konkretnom slučaju nije ga ni bilo. Dakle, u takvim okolnostima izjašnjavanje o kandidatu kojeg je odabrao predsjednik stranke smatrao sam nepotrebnim formalnim obredom pa sam se zadržao na primanju odluke na znanje. ”

“Birači imaju širok spektar izbora. Imaju prigodu birati. Možemo pričati o autentičnosti pojedinih kandidata, u osnovi na ljevici i pseudoljevici vidim isključivo Milana Bandića i njegove suradnike, partnere i klijente iz različitih faza gradske politike. Svi oni su od 2000. bili u različitim aranžmanima s Milanom Bandićem i predstavljaju njegovu (ne)zakonitu političku djecu.

Gospođu Švaljek izmislio je upravo Milan Bandić te je lansirao u gradsku politiku. Gospoda iz HNS-a su pioniri koalicijske suradnje s trenutnim gradonačelnikom sve dok se nisu razišli zbog podjele gradskoga plijena. Zbog našeg poslovično kratkog političkog pamćenja treba podsjetiti na to da je od 2000., u prvoj fazi vladavine gospodina Bandića, HNS bio u koaliciji s Bandićevim SDP-om.

Gospođa Mrak Taritaš kalila se kao pročelnica lukrativnog Gradskog Zavoda za planiranje i zaštitu okoliša, a HNS je drmao Gradskim uredom za kulturu, prisjetimo se samo gospodina Vladimira Stojsavljevića, u kulturnim krugovima zvanoga Vaki, kojeg sam zatekao u ministarstvu kao pomoćnika te razriješio, te posebice uvažene profesorice Andreje Zlatar Violić.

Zapravo pohod HNS-a na hrvatsku kulturu krenuo je upravo iz Grada Zagreba i njegovih ureda. Zanat upravljanja Ministarstvom kulture, čiji su epilog USKOK-ove optužnice za nenamjensko peglanje službenih kartica i podizanje gotovine s bankomata, začet je upravo u Gradskom uredu za kulturu, u vrijeme gradske koalicije HNS-a i SDP-a. Toliko o novim licima”, ispričao je Hasanbegović.

Ne strahuje od isključenja iz stranke.

“Ne bojim se. Kako se može čuti s najvišeg mjesta, stranka se vodi načelima inkluzivnosti iliti uključivosti, supsidijarnosti te kršćanske solidarnosti.

Politički tajnik je Davor Ivo Stier koji je tada kao stranački nezadovoljnik napisao ključni programski traktat Nova paradigma o, među ostalim, potrebi jačanja unutarstranačke demokracije kao preduvjeta općenite društvene obnove. To što je on napisao, s velikim sam zanimanjem pročitao i usvojio te sukladno načelima Nove paradigme mislim, živim i djelujem.

Uostalom, iako su naše situacije i po obliku i po sadržaju neusporedive, među ostalim jer nikada nisam postao miljenikom pseudoljevičarskih središta moći, koterija i kolumnista, i gospodin Prgomet svojedobno se našao u taboru nezadovoljnika zbog načina vođenja stranke od gospode Karamarka i Brkića pa zbog svojih javno iznošenih stajališta nije isključen”, rekao je

Ističe i da nema razloga za izbacivanje Esih iz saborskog kluba HDZ-a.

“Nema razloga. Klub HDZ-a nije stranka. Gospodin Zekanović je u Klubu, a kandidirat će se u Šibeniku. Gospođa Esih nije imala predizborni ugovor s HDZ-om, s javnobilježničkom ovjerom ili bez nje”, rekao je bivši ministar.

MP/JutarnjilistKomentari
Share Button