Čelnici Uskoka i DORH-a prijavljeni Ministarstvu pravosuđa zbog sumnje u ozbiljan kriminal

9 prosinca, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

OBJAVLJUJEMO drugi u nizu inspekcijskih nadzora u kojem su prijavljene odgovorne osobe DORH-a, USKOK-a i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu (Mladen Bajić, Sani Ljubičić, Dinko Cvitan, Željka Pokupec i Sunčice Blažević) u predmetu USKOK-a br.K-US-148/09, IS-US-18/09 (KR-DO-686/2010, KR-US-1132/09).



REFORMA PRAVOSUĐA! UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI I SMJENA BAJIĆEVIH I CVITANOVIH NEKOMPETENTNIH KADROVA!

Grupacija Fantasyland podnijela je svibnju 2015.g. Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske zahtjev za provođenjem inspekcijskog nadzora nad radom odgovornih osoba Županijskog državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske po spisu br.K-US-148/09, IS-US-18/09 (KR-DO-686/2010, KR-US-1132/09).

Prijavljeni su zbog sumnje u nezakonit rad Mladena Bajića, bivšeg glavnog državnog odvjetnika, Sani Ljubičić,  bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a i sadašnje županijske državne odvjetnice u Zagrebu, Dinka Cvitana, bivšeg ravnatelja USKOK-a i sadašnjeg glavnog državnog odvjetnika, Borisa Koketija, zamjenika glavnog državnog odvjetnika, Sunčice Blažević, zamjenice županijske državne odvjetnice u Zagrebu i Željka Pokupec, bivše županijske državne odvjetnice u Zagrebu koja je zbog nezakonitog i nepravilnog rada već razriješena s dužnosti.bajić, cvitan, sani, pokupec koketi

Naime, radi se o nezakonitim radnjama Županijskog državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske koji više od 65 (šezdesetpet) mjeseci nisu donijeli državno-odvjetničku odluku, te nezakonito provodili istražne radnje i prekoračili sve zakonom propisane rokove za donošenje državno-odvjetničke odluke.

U prijavi Ministarstvu pravosuđa detaljno se obrazlaže i navodi čitav niz nezakonitih radnji počinjenih od strane prijavljenih osoba Mladena Bajića, Sani Ljubičić, Dinka Cvitana, Sunčice Blažević i Željke Pokupec koje su kao službene osobe DORH-a, USKOK-a i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u predmetu „HPB Bankomat“ počinili više kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave kažnjivo po čl. 279, st. 1 i 2 KZ-a, ovjeravanja neistinitog sadržaja kažnjivo po čl. 281, st. 1 i 2 KZ-a, oduzimanja ili uništenja službenog pečata ili službenog spisa kažnjivo po čl. 318 KZ-a, sprečavanja dokazivanja kažnjivo po čl. 306, st. 1 i 2 KZ-a, lažnog prijavljivanje kaznenog djela kažnjivo po čl. 304, st. 1 i 2 KZ-a, iznuđivanja iskaza kažnjivo po čl. 297, st. 1 i 2 KZ-a, zlouporabe položaja i ovlasti kažnjivo po čl. 291, st. 2 KZ-a, te povrede tajnosti postupka kažnjivo po čl. 307, st. 1 KZ-a.

Kako saznajemo iz odvjetničkih krugova na Županijskom sudu u Zagrebu ispitano je više od 100 svjedoka tužiteljstva koji su redom potvrdili navode iz prijave koju je grupacija Fantasyland uputila prema Ministrastvu pravosuđa koje je sukladno zakonu i nadležnosti obvezno spriječiti svaki oblik zlouporabe unutar pravosudnih tijela i institucija, izvršiti inspekcijski nadzor radi utvrđenja stvarnog činjeničnog stanja i otkloniti nezakonitosti i nepravilnosti u radu pravosudnih tijela.  

Obrane optuženih su Županijskom sudu u Zagrebu predočili i dokaze o nezakonitom provedenom ispitivanju svjedoka u USKOK-u od strane zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić koja je upozoravala svjedoke pozivajući se na nepostojeće zakonske odredbe, a iskazi brojnih svjedoka tužiteljstva terete Sani Ljubičić kako je svjedoke čak i ucjenjivala kako bi iskazivali prema zahtjevima USKOK-a.

No to nije sve. Sani Ljubičić je u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ kako stoji  u prijavi ispitivala djelatnike Hrvatske poštanske banke i Hrvatske narodne banke bez sudskog naloga, te od HPB-a i HNB-a izuzimala poslvnu dokumentaciju vezanu uz kreditne plasmane čime je zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubčič postupala protivno zakonu, a djelatnici Banke prekršili zakonsku obvezu čuvanja bankarske tajne.  

Neki od optuženih klijenata su već pripremili velike tužbene zahtjeve radi naknade štete koju će u konačnici platiti i Banka i odgovorne osobe koje su ispred Hrvatske poštanske banke prekršili zakon o čuvanju bankarske tajne, te javno u medijima istupali vezano uz kreditne plasmane svojih klijenata.

U prijavi se također navode nezakonitosti počinjene od strane zamjenika glavnog državnog odvjetnika Borisa Koketija za počinjenje više kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave kažnjivo po čl. 279, st. 1 i 2 KZ-a, ovjeravanja neistinitog sadržaja kažnjivo po čl. 281, st. 1 i 2 KZ-a, lažnog prijavljivanje kaznenog djela kažnjivo po čl. 304, st. 1 i 2 KZ-a, te zlouporabe službeniog položaja i ovlasti.

Inače, Boris Koketi prema dostupnim informacijama još uvijek je zamjenik iako je već stegovno kažnjen zbog više zlouporaba kojim je oštećen proračun Republike Hrvatske o čemu su mediji već pisali.

Nadalje, u prijavi se navode i druge nezakonitosti i nepravilnosti u radu zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić koja je obranama optuženih mjesecima onemogućavala uvide u spise zbog čega je u više navrata prekidano suđenje u „Bankomatu“, a iz navoda prijave proizlazi da USKOK do današnjeg dana nije obranama optuženih dostavio popise pismena iz spisa „HPB Bankomat“ što je USKOK-u omogućilo da prikriva mnogobrojnu dokumentaciju pribavljenu tijekom istražnih radnji, a koja dokumentacija govori o nedužnosti okrivljenih.

SLAVEN ČOLAK

Slaven Čolak, Fantasyland

Predsjednik uprave grupacije Fantasyland Slaven Čolak dostavio je Županijskom sudu u Zagrebu i dokumentaciju koju je USKOK zatajio u predmetu „HPB Bankomat“ iako je USKOK sa istom raspolagao prije podnošenja optužnice „Bankomat“ zbog čega je Županijski Sud u Zagrebu prihvatio prijedlog optuženog Slavena Čolaka da se cjelokupna dokumentacija uvrsti u sudski spis.

U prijavi se također tereti glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i USKOK za prikrivanje velikog broja dokazne dokumentacije s kojom su DORH i USKOK raspolagali u razdoblju 2010.g. – prosinac 2012.g., a koju USKOK protivno zakonu, te svjesno i s namjerom činjenja štete optuženima nisu priložili niti u spis državnog odvjetništva i USKOK-a, niti u sudski spis po kojem se vodi tzv. „HPB Bankomat“.

Također, o brojnim nezakonitim radnjama Mladena Bajića, Sani Ljubičić, Dinka Cvitana, Sunčice Blažević i Željke Pokupec  izvještavana  su i ostala nadležna tijela i  institucije Republike Hrvatske, između ostalih,  Državno-odvjetničko vijeće, Hrvatski sabor  – Odbor za pravosuđe i Odbor za predstavke i pritužbe, Ured predsjednika sabora Republike Hrvatske, Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Ured bivšeg predsjednika Republike Hrvatske, te Ured predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar Kitarović, a svima je u prilogu dostavljena i cjelovita dokazna dokumentacija.

Međutim, Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske do današnjeg dana nije provelo inspekcijski nadzor vezano uz prijavljene nezakonitosti i nepravilnosti narušavajući  pravnu sigurnost  i temelje pravnog i demokratskog sustava Republike Hrvatske, te štiteći kriminal unutar pravosudnih tijela i institucija.

Stoga, reforma pravosuđa podrazumijeva i poduzimanje odgovarajućih mjera, stegovnih pa i kaznenih postupaka protiv svih osoba unutar pravosudnih tijela i institucija koje postupaju protivno zakonu, a ne samo informatizaciju, uvođenje e-spisa i ubrzanje rješavanja sudskih postupaka, jer su te slabosti hrvatskog pravosuđa zanemarive u odnosu na nezakonit i nepravilan rad pravosudnih tijela i institucija što je izravna prepreka stabilnosti i opstanku hrvatskog gospodarstva.

DORH – USKOK – ŽDO ZAGREB! 65 MJESECI NEZAKONITO PROVODILI ISTRAGU 

U prijavi upućenoj Ministarstvu pravosuđa  navodi se kako odgovorne osobe državnog odvjetništva i USKOK-a više od 65 mjeseci nisu donijele državno-odvjetničku odluku po spisu br.KR-DO- 686/2010 (K-US–148/09, IS-US-18/09, KR-US-1132/09) po kojem su vođene istražne radnje u tzv predmetu „HPB Bankomat“,  te je na Županijskom sudu u Zagrebu utvrđeno kako je zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić zatajila dokumentaciju iz spisa koja govori u prilog obrani i nedužnosti okrivljenih zbog čega je u više navrata prekidano suđenje u predmetu „HPB Bankomat“.

Iz prijave Ministarstvu pravosuđa proizlazi nezakonit i nepravilan rad odgovornih osoba USKOK-a , DORH-a i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu čiji spisi ne sadrže popise pismena, te je dokumentacija u spisima bez ikakvih oznaka i numeracije stranica zbog čega su odgovorne osobe državnog odvjetništva i USKOK-a manipulirale sa dokaznom dokumentacijom pribavljenom tijekom istražnih radnji tajeći dokumente koji govore o nedužnosti okrivljenih.

Nadalje, u prijavi se terete kao odgovorne osobe Sani Ljubičić,  bivša zamjenica ravnatelja USKOK-a i sadašnja županijska državna odvjetnica u Zagrebu, Sunčica Blažević, zamjenica županijske državne odvjetnice u Zagrebu Željka Pokupec, bivša županijska državna odvjetnica u Zagrebu koja je nedavno razriješena s dužnosti zbog brojnih afera i nezakonitog postupanja u više predmeta.

No, Ministarstvo pravosuđa niti po ovoj očitoj i gruboj povredi zakona i temeljnih ljudskih prava i sloboda još uvijek nije sankcioniralo nezakonit rad državnog odvjetništva i USKOK-a, već naprotiv, štiti prijavljene počinitelje kaznenih djela narušavajući pravnu sigurnost građana i temeljna ljudska prava zajamčena Ustavom i Europskom Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Stoga, reformu pravosuđa ne mogu provoditi one osobe koje ispred Ministarstva pravosuđa i pravosudnih tijela i institucija štite kriminal  što ih po sili zakona svrstava u istu kategoriju sa onima koji u kriminalu aktivno sudjeluju. Ne samo da takve osobe ne mogu sudjelovati u provođenju reformi, već bi trebale biti i sankcionirane  zabranom rada u pravosudnim tijelima, uz zabranu obavljanja pravnih poslova  i pružanja odvjetničkih usluga.

A ne kao što je to slučaj bivše županijske  državne odvjetnice  u Zagrebu Željke Pokupec koja je odmah nakon rarješenja s čelne dužnosti bez ikakvih sankcija nesmetano nastavila sa pružanjem odvjetničkih usluga u predmetima po kojim je spisima kao županijska državna odvjetnica imala mogućnosti uvida u njihov status.

GORDANA KLARIĆ:  POMOĆNICA MINISTRA PRAVOSUĐA! IZ USKOKA U MINISTARSTVO GDJE MOŽE KONTROLIRATI NEZAKONITOSTI  DORH-a i USKOK-a!

gordana_klarić

Gordana Klarić

Gordana Klarić, pomoćnica ministra pravosuđa – bivša zamjenica županijske državne odvjetnice u Zagrebu i zamjenica ravnatelja USKOK-a instalirana je od strane bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u Ministarstvo pravosuđa, Upravu za organizaciju pravosuđa.

Uprava kojoj je ona na čelu ima kontrolu nad brojnim predmetima po kojim su zatraženi inspekcijski nadzori nad radom DORH-a, Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i USKOK-a u kojem je i sama obnašala dužnost zajedno sa prijavljenim osobama prije nego je imenovana na mjesto pomoćnice ministra.

Odlaskom  Mladena Bajića s mjesta glavnog državnog odvjetnika, Klarić je prebačena iz USKOK-a u Ministarstvo pravosuđa gdje ima kontrolu predmeta po kojim su već tada stizale prijave vezane na nezakonit rad Državnog odvjetništva i USKOK-a u brojnim predmetima po kojim su prijavljene  i čelne osobe DORH-a, USKOK-a i ŽDO Zagreb, te zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić i Sunčica Blažević.

I nadalje se očekuju rezultati inspekcijskog nadzora  Ministarstva pravosuđa nad radom Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u predmetu br. K-US-148/09, IS-US-18/09 (KR-DO-686/2010, KR-US-1132/09).

D. Lukić/Foto: Arhiv mp


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->