Je li grubo kršenje zakona zastava Predsjednice na plakatima Zagreb Auto Showa

travanj 5, 2016 maxportal
Share Button

Na svim reklamnim panoima koji promoviraju Zagreb auto showa nalazi se zastava predsjednice Republike Hrvatske.Članak 24. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske kaže da se Zastava predsjednika Republike Hrvatske ističe:

a) na zgradi u kojoj su službene prostorije i stan predsjednika kada on tamo boravi:
b) na prometnom sredstvu u kojem se nalazi predsjednik:
c) u drugim svečanim prilikama.

U Hrvatskoj stranci prava Daniela Srba postavljaju javni upit zašto je zastava nalazi ondje?? Zna li predsjednica Republike Grabar Kitarović za to?

Na upit Maxportala u marketingu Zagreb auto showa u tome ne vide ništa sporno. Kažu da je Predsjednica pokroviteljica festivala, poslali su upit i iz Ureda predsjednice dobili logo s grbom i zastavom koji su stavili na plakate i u video spot.

U Hrvatskoj stranci prva misle drugačije i predlažu Predsjednici da skine zastavu s plakata zagreb Auto Showa:

“Uvjereni smo da ni najodanije apologete Predsjednice ne mogu ovu situaciju podvesti pod treći stavak 24. Članka spomenutog Zakona – jer zasigurno se ne radi o „drugim svečanim prilikama“.

Stava smo da se državno znakovlje ne može „iznajmljivati“ po potrebi čak ako se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pojavljuje kao pokrovitelj događaja u bilo kojem obliku.

Ne može se kao znak prestiža ili promidžbe nekog događaja državno znakovlje, u ovom slučaju Zastava predsjednika/ce Republike Hrvatske, koristiti za dizanje rejtinga nekog događaja.

Pozivamo predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović da intervenira kod organizatora ovog događaja i naloži uklanjanje Zastave s promidžbenih letaka i plakata za Zagreb auto show. Nedopustivo je korištenje državnih simbola u komercijalne svrhe.

Zakon je Zakon i mora se poštovati dok god je na snazi. Pogotovo od dužnosnika kojima je to temeljna zadaća.”

Odgovor iz Ureda predsjednice očekujemo tijekom sutrašnjeg dana.

D. Lukić/Foto:screenshot

Komentari
Share Button