PREDSJEDNICA nakon konzultacija: “Nitko nema većinu!” PLENKOVIĆ: “Uskoro ćemo imati!”

28 rujna, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

NAKON što su predstavnici svih stranaka odradili konzultacije, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je izjavu za javnost i potvrdila da još nitko nije skupio dovoljan broj potpisa za sastavljanje Vlade.



– Konzultacije su pokazale da nitko ne raspolaže potrebnom većinom potpisa izabranih zastupnika za davanje mandata za sastavljanje nove Vlade. Moram izraziti zadovoljstvo dinamikom vođenih razgovora, tijekom kojih su svi pokazali konstruktivnost i odgovornost za sastavljanje stabilne Vlade –  kazala je predsjednica, dodavši da su predstavnici pokazali i odgovornost prema sugrađanima koji su izašli na izbore i rješavanju njihovih problema.

predsjencia-plenkovic-konzultacije

– Konstituirajuću sjednicu Sabora sazvat ću za petak 14. listopada – kazala je predsjednica.

Idući krug konzultacija bit će u ponedjeljak 10. listopada.

15.50 sati  Završile su konzultacije predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s predsjednicom. Od predviđenih 15 minuta, zadržali su se oko pola sata.

– Održali smo prve konzultacije s predsjednicom – kazao je Plenković.

– Obavijestili smo je o tijeku pregovora. Dosadašnji razgovori nam kao pobjedniku izbora daju uvjerenje da ćemo uskoro biti u situaciji s preko 76 potpisa koji su potrebni za dobivanje povjerenja za sastav buduće Vlade. Čini mi se da su stajališta drugih stranaka kakav je i naš dojam, dakle, optimistični smo i nastavljamo razgovore – kaže Plenković.

Kaže da žele Vladu sastavljenu od ministara iz HDZ-a i Mosta. O SDSS-u je rekao da još nema konkretnog dogovora niti fiksne kvote u sastavu buduće Vlade.

–  Nemamo još bilo kakav zajednički stav. To je stav da idu za tim da imaju određeni utjecaj na poduzeća koja su im relevantna- rekao je o ranijoj izjavi Pupovca

– Želimo da predstavnici nacionalnih manjina nakon izbora podržavaju buduću Vladu, da se stvara ozračje tolerancije i dijaloga u društvu, i da njihova zaštita bude u programu buduće Vlade.

Plenković je uvjeren da će ubrzo ostvariti sve preduvjete za sastavljanje nove Vlade.

– Pregovori s Mostom idu dobro. Ponavljam mi smo dobili 61 mandat, Most 13, sukladno tome i razgovaramo. Iznijeli smo prijedloge.

 

15.15: Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je kako u njegovoj stranci očekuju da HDZ i Most sastave vladu i pokažu odgovornost za zemlju te prekinu dugotrajne pregovore jer, poručio je, više nema vremena za bilo kakve ucjene ili dugotrajna pregovaranja.

– Predsjednici Republike kazao sam što i javnosti dan nakon izbora – da očekujemo da HDZ i  Most sastave vladu. Trebaju preuzeti odgovornost za zemlju i prekinuti dugotrajne pregovore, jer više nemamo vremena za ucjene ili dugotrajna pregovaranja Trebamo početi brinuti o životima građana, početi povećavati plaće, dati šansu nezaposlenima da se zaposle, smanjivati kamatne stope na dug i dati stabilnu vladu – kazao je Vrdoljak nakon konzultacija u Uredu predsjednice RH.

Istaknuo je da će HNS biti stabilna alternativa vladi Mosta i HDZ-a, niječno odgovorivši na novinarska pitanja je li bilo razgovora između HNS-a i HDZ-a oko potpore “narodnjaka” čelniku HDZ-a Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje nove vlade.

15.10 : Rekli smo predsjednici da ćemo mi biti oporba. Iskreno želimo da bude stabilna Vlada, previše vremena se izgubilo- rekla je Milanka Opačić iz SDP-a.

– Što se nas tiče, nadamo se da će se Vlada formirati iz razloga što je to potrebno da bi funkcionirali svi sustavi RH. Što se tiče Mosta, mi smo trenutno u pregovorima, a kad se dogovori cjelokupni paket, u tom trenutku ćemo dati naše potpise. Prošli smo sedam jamstava, to nam je jako bitno, i radi znaka da su u HDZ-u spremni na to, trenutno teku sastanci iz programskih smjernica. To ne bi trebalo biti duže od tjedan-dva – rekao je Petrov dodajući da se nada da će se Vlada formirati do polovice listopada.

– O pozicijama nismo još razgovarali, sve što se piše po medijima su konstrukcije, prošli smo sedam jamstava, u ovih tjedan dana bavit ćemo se kadrovskim rješenjima i podjelama po resorima – dodao je Petrov.

Zagreb, 28.09.2016. - Konzultacije predsjednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović s čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u Hrvatski sabor. Na fotografiji Kolinda Grabar-Kitarović, Božo Petrov, Miro Bulj. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

14.30: HSS ostaje opozicijska stranka, rekao je Krešo Beljak.

– Nema nikakvih uvjeta ni pregovora. S HDZ-om nismo vodili nikakve pregovore za razliku od nekih drugih. HSS nije sudjelovao u nikakvim razgovorima. Što se tiče samih potpisa, upitno je hoće li se oni uopće skupljati. Moje riječi krivo su se interpretirale, HSS ostaje opozicijska stranka, dajemo im 100 dana – rekao je Beljak koji je nekoliko puta ponovio da se neće potpisi skupljati.

14.20:  ”Kratko smo razgovarali. Prenio sam mišljenje i stav stranke Promijenimo Hrvatsku. Nas nitko nije zvao na bilo kakve razgovore, a tu mislim na relativnog pobjednika. Vladu će najvjerojatnije formirati HDZ, Most i manjinci pa nemamo ništa posebno tome dodati”, kazao je Ivan Lovrinović.

Ivan Pernar iz Živog zida je kazao da ne može podržati onu vladu koja podređuje interese države Washingtonu i Bruxsellesu.

– Ja sam rekao da kad bi Plenković bio spreman okrenuti leđa eliti i kada bi se okrenuo vlastitom narodu ja bih mu svoj potpis dao. Spremni smo podržati bilo koga tko je spreman bit državnik, a ne lutka na koncu – kazao je Pernar.

– Ako dobijemo garancije da se otkloni svaka opasnost arbitraže u Washingtonu i još dva uvjeta, utkoliko ću dići ruku za vladu, ali potpis neću dati – kazao je Goran Aleksić iz Udruge Franak i dodao: ‘Ostajemo u koaliciji u kojoj jesmo i u opoziciji trenutno’.

14.20 Silvano Hrelja iz HSU-a rekao je kako potpise nisu dali nikome i kako HSU ostaje oporba.

Bandić: Most ne želi sa mnom? To je medijski spin

14.10 :Tvrdnje da Most ne želi surađivati s njim, Bandić smatra medijskim spinom. Iako je, podsjetimo, u izbornoj noći Mostov Nikola Grmoja u intervjuu za 24sata jasno rekao kako s Bandićem Most ne želi i neće surađivati.

14.00 : Klub zastupnika koalicije za premijera će programski surađivati s budućom Vladom i mandatarom.

– Očekujemo završetak razgovora između Mosta i HDZ-a, nakon toga očekujem i razgovor s budućim mandatarom. Nakon toga ćemo biti nešto pametniji. Suradnja može biti samo programska – rekao je Milan Bandić.

– Očekujemo, što ne znači i da će se desiti nakon kruga razgovora sa Mostom i manjinska, u skladu s onim što je rekao gospodin Plenković da će se otvoriti razgovori i s drugim parlamentarnim strankama i ukoliko dobijemo jasnu sliku i uvjerenja da su programski nama prihvatljive temeljne odrednice, tada smo apsolutno otvoreni za suradnju – rekao je Radomir Čačić, čelnik Reformista.

– Mi smo rješenje, mi ne očekujemo ništa – rekao je Bandić

Kosor: HSLS neće participirati u izvršnoj vlasti

13.30:  Darinko Kosor, čelnik HSLS-a rekao je da je HSLS dao svoje potpise Andreju Plenkoviću.

– Normalno je da ona lista koja je dobila najviše mandata, a mi smo bili i partneri HDZ-a predizborno, zaslužuje da može formirati novu hrvatsku Vladu. A hrvatski građani zaslužili su da je dobiju što prije i da se počnemo baviti reformama. I mislim da je najzdravije da tu Vladu čini HDZ i mi koji smo bili predizborni partneri, Most i nacionalne manjine. Očekujem da će to biti jedna stabilna većina od 83 zastupnika – rekao je Kosor.

Otkrio je i kako HSLS neće participirati u izvršnoj vlasti sa svojim ljudima kao ministrima. SDSS traži neka mjesta u javnim poduzećima. Na pitanje traži li to i HSLS, Kosor je rekao kako oni nemaju nikakve uvjete, nisu ih imali ni prije izbora, a ni poslije.

– Ja sam još prije godinu dana rekao da nacionalne manjine moraju biti uz izvršnu vlast jer bilo bi neprirodno da su nacionalne manjine oporba bilo kojoj političkoj opciji. Meni je drago da manjine pregovaraju da budu dio vlasti i vidim po izjavama njihovih lidera da će i biti. Njihova prava moraju biti zakonski riješena i u potpunosti ostvarena – rekao je Kosor.

Vulin: Nitko me još nije kontaktirao

13.20 : Dragan Vulin iz HDSSB-a također je nakon razgovora s predsjednicom rekao kako svoj potpis nije još dao nikome te da ga ni jedna stranka još nije ni kontaktirala. Dodao je kako je prerano još govoriti hoće li dati podršku koaliciji HDZ-a i Mosta.

– Najprije moramo vidjeti program Vlade. Ono što je nama posebno važno u tom budućem programu Vlade je kakvi će biti projekti i kakav će biti odnos prema Slavoniji i Baranji. Važno je i tko će biti novi ministri i o tome će ovisiti hoćemo li dati potporu – rekao je Vulin.

Runtić: Čekam jamstva kolega iz Mosta

13.15 : Rekao sam Predsjednici da ako dobijemo jamstva za izmjene ovršnog zakona da ću ja to podržati. To je ono za što se borim – rekao je Hrvoje Runtić, nezavisni zastupnik koji je iz Živog zida otišao u Mostov klub zastupnika. Dodao je da ga nitko još nije kontaktirao iz HDZ-a.

Ponovio je kada dobije jamstva od kolega iz Mosta, tad će odlučiti hoće li dati svoj potpis HDZ-u, ali ide u tom smjeru.

Glasnović: Za bolji pravosudni sustav i dekomunizaciju

13.05 : Nakon Pupovca, s konzultacija je izašao i zastupnik dijaspore Željko Glasnović:

glasnovic-kolinda

– Rekao sam Predsjednici da ću podržati svaku opciju koja će modernizirati Hrvatsku. To podrazumijeva bolji pravosudni sustav i dekomunizaciju, to je ključna riječ. Dobili smo bivšu državu s malim promjenama. Imate vanjski dug, ljude koji su radili za službe koje su ostale u Beogradu. Ne možete očekivati modernizaciju države ako u njoj rade ljudi koji su prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Ja ne mogu izvršiti nikakav moralni suicid. Što bude, bude – rekao je Glasnović rekavši da Plenkoviću želi sve najbolje, ali nije precizirao hoće li mu dati potpis.

Pupovac: Pregovori s HDZ-om ušli su u drugu fazu

12.57 : Zastupnici SDSS-a obavijestili su Predsjednicu da su pregovori između nas i HDZ-a u tijeku i da smo ušli u njihovu drugu fazu. Razgovaramo o problemima srpske zajednice u Hrvatskoj, a nakon toga ćemo donijeti odluku o podrški Plenkoviću kao mandataru – rekao je Pupovac nakon konzultacija dodavši da pregovori teku dobro i po načinu i sadržaju te dazasad nema ništa sporno.

– Ako imate nacionalne parkove, je li prirodno da nemate predstavnike nacionalnih manjina, posebno na područjima gdje su te manjine zastupljene. Je li prirodno da u HEP-u nema predstavnika srpske manjine, je li prirodno da u Hrvatskim šumama nema predstavnika srpske manjine? Želimo promijeniti stanje koje je po prirodi stvari neprirodno – rekao je Pupovac odgovorivši na pitanje trebaju li predstavnici manjina imati funkcije u državnim tvrtkama.

12.46 :Milorad Pupovac, zastupnik srpske nacionalne manjine i Željko Glasnović uranili su pa zajedno čekaju u salonu da ih predsjednica pozove.

Radin: HDZ-u je sada prioritet Most

12.40 sati – I Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine rekao je kako je jutros prije konzultacija bio na pregovorima s HDZ-om. Rekao je kako je HDZ-u prioritet Most te najprije s njima razgovaraju, a nacionalne manjine došle su kasnije, tj. tek sada na red. Otkrio je da su predstavnici uglavnom usuglasili opći dio sporazuma s HDZ-om, ali razgovori još traju i još se trebaju usuglasiti oko nekih prioritetnih točaka.

Konzultacije teku puno brže od predviđenog.

Manjine složne: Vjerujemo u buduću Vladu HDZ- a i Mosta

12.34 : I zastupnici ostalih nacionalnih manjina, Veljko Kajtazi, Vladimir Bilek i Robert Jankovics rekli su kako su razgovori s HDZ-om još traju, svoje potpise još im nisu dali, ali vjeruju u buduću Vladu HDZ- a i Mosta te da će do sljedećeg kruga konzultacija svi dati podršku i potpise kako bi se osigurala stabilna većinska Vlada. Robert Jankovics, zastupnik mađarske nacionalne manjine rekao je kako su zadovoljni kako razgovori teku. Otkrio je kako će u izvršnoj vlasti sudjelovati ljudi iz HDZ- a i Mosta, ali i da ga je Andrej Plenković pitao za imena stručnih ljudi mađarske nacionalne manjine, koje mu je on i ponudio.

12.05 : Konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović počele su u 12 dolaskom Emine Lekaj Prljaskaj, zastupnice albanske, češke, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine. Zastupnica Lekaj Prljaskaj kod predsjednice je bila svega četiri minute. Rekla je kako razgovori nacionalnih manjina sa HDZ- om još traju. I danas su razgovarali sa Ivom Stierom, no istaknula je kako ona još nije dala svoj potpis HDZ-u.

Nakon nacionalnih manjina na konzultacije u 13 sati dolazi Željko Glasnović, nezavisni zastupnik izabran u XI.izbornoj jedinici, nakon njega Hrvoje Runtić, nezavisni zastupnik i odbjegli “Živozidaš”. Zatim će se izmjenjivati HDSSB, HSLS, Milan Bandić i Radimir Čačić. Zastupnici Narodne koalicije dolaze odvojeno pa će se od 13:50 izmjenjivati HSU, IDS, HSS, koalicija Jedina opcija, HNS. Čelnik Mosta Božo Petrov dolazi u 14:45 sati, nakon njega dolaze Milanka Opačić i Siniša Hajdaš Dončić u ime SDP- a te je posljednji na redu HDZ. U 16 sati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obratit će se javnosti.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jutros je ispred središnjice stranke novinarima rekao da na konzultacije u podne kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ne ide s potpisima već da se tu radi o inicijalnim konzultacijama, dodajući da oko toga nema problema.

Predsjednici uručeni rezultati izbora

Predsjednica Republike započela je s konzultacijama o mandataru za sastavljanje nove Vlade sa zastupnicima i čelnicima stranaka izabranih u 9. saziv Hrvatskoga sabora, nakon što su 11. rujna održani prijevremeni izbori.

Konzultacije na Pantovčaku slijede nakon što su u ponedjeljak objavljeni službeni rezultati izbora, a prema Ustavu hrvatska predsjednica mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Za dobivanje mandata potrebna je tako potpora najmanje 76 zastupnika, no s tolikim brojem potpisa najvjerojatnije nitko u srijedu neće doći pred hrvatsku predsjednicu.

Najbliži je tome čelnik HDZ-a Andrej Plenković budući da je njegova stranka na izborima ostvarila relativnu pobjedu osvojivši 61 od 151 zastupničkoga mjesta te o sastavljanju parlamentarne većine pregovara s Mostom koji je na izborima osvojio 13 mandata, kao i s osam zastupnika nacionalnih manjinA

Maxportal/Foto:


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->