Pupovac od Milanovića traži 25 milijuna eura za spas Tesla banke u Hrvatkoj

30 studenoga, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Biljana Jovanović,  zamjenica Milorada Pupovca u NO Tesla banke, uhićena je nedavno u Srbiji i nalazi se u pritvoru. Tereti ju se za pronevjeru 27 milijuna eura.Tesla štedna banka osnovana je na inicijativu Srpskog narodnog vijeća i  Milorada Pupovca, predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke. On je u programu osnivanja srpske štedne banke u Hrvatskoj osnivačima u Srbiji  predočio da bi ta banka trebala imala zadaću financirati Srbe povratnike u Hrvatsku i pokretanje njihovih poslova u Hrvatskoj.

Vlada pokrajine Vojvodine je, preko republičkog Fonda za razvoj, uložila 1,5 milijun eura u osnivanje banke, a Vlada Srbije 1,7 milijuna eura. Dioničari banke kasnije su postale i neke hrvatske tvrtke i pojedinci koji imaju financijski interes za udjel u vlasništvu te banke.

Hrpa nesposobnih amatera

Početni kapital od oko 4,5 milijuna eura nije bio dovoljan za uspješan rad, tako da je Tesla od starta poslovala s velikim gubicima. Banka je 2011. godine dobila je dozvolu  za rad od Hrvatske narodne banke, a danas ima samo 9.623.110,00 kn temeljnog kapitala.

bojan-pajtic-zagreb-hrvatska-tesla-banka-790x5931[1]

Milorad Pupovac, Srđan Srećković, Bojan Pajtić i Zvonko Agičić nakon osnivanja Tesla banke

Već prve godine poslovanje iskazala je znatan gubitak koji se sa kasnijim godinama samo kumulirao pa je 2014. poslovanje okončano sa kumuliranim gubitkom od preko 21 milijun kuna. Stoga je ta banka prema hrvatskim zakonima već odavno ispunila uvjete za stečaj ili likvidaciju, međutim, postupak likvidacije se odugovlači pod izlikom da će banku dokapitalizirati ili kupiti neki strani investitor.

Kako je Milorad Pupovac očigledno svjestan da će HDZ-ova Vlada vrlo teško pristati na pokrivanje gubitaka nesposobnog rukovodstva Tesla banka, u kojoj je bio predsjednik Nadzornog odbora do kraja 2014. očajnički nastoji da novi mandatar Vlade RH bude Zoran Milanović koji mu je posebno sklon i koji bi mu mogao pomoći sanirati gubitke i prikriti nepravilnosti. To mu je ujedno i šansa da izbjegne kaznenu odgovornost zbog velikog gubitka i zlouporabe položaja.

bljana_jovanovic[1]

Biljana Jovanović

Srpski mediji navode da su u Beogradu ljuti na Milorada Pupovca smatrajući ga izravnim krivcem za štetu osnivačima Banke – Pokrajinskoj i Republičkoj Vladi Republike Srbije koji su u zagrebačku Tesla banku 2011 godine uložili novac. Upravljački i nadzorni odbor banke nije bio sposoban naplatiti niti proviziju za svoje usluge, a uz  nesposobnost povećanja kapitala, potrošili su i postojeći osnivački kapital koji je iznosio 4,3 milijuna eura.

Najviše novca potrošili su na režijske troškove, tj. na troškove najma za poslovni prostor, na plaće 15 zaposlenih djelatnika i na prihode isplaćene članovima Nadzornog odbora.

Biljana Jovanović,  izvršna direktorica Razvojne banke Vojvodine, zamjenica Milorada Pupovca u NO Tesla banke, uhićena je nedavno u Srbiji i nalazi se u pritvoru. Tereti ju se za pronevjeru 27 milijuna eura. Srbija sumnja da niti jedna od srpskih obitelji – povratnika u Hrvatsku nije imala koristi od Tesla banke, i da je uloženi novac „ispario“ na
sasvim druge stvari.

Razlozi osnivanja Tesla banke

Tesla banka je osnovana kako bi omogućila lakši ulazak srpskog kapitala u Republiku Hrvatska i kao institucija koja bi olakšala opstanak i napredak Srba u Hrvatskoj, koja bi im omogućila da razviju bavljenje poljoprivrednom, poduzetništvom, itd. U nekoliko navrata je Srbija putem svojih fondova dokapitalizirala banku, a  2014. godine shvatili su da je uloženi novac nepovratno izgubljen.

Srbi  tvrde da su ulaganjem u Tesla štednu banku izgubili mnogo novca. Tesla štedna banka je 2011 godine – u prvoj godini poslovanja – imala 1.200.000 eura gubitka, u 2012. godini 780.000 eura gubitka, 2013. godine 960.000 eura gubitka, a 2014. godine milijun eura.

Za taj ogroman gubitak i loš poslovni rezultat u Srbiji optužuju upravo Milorada Pupovca koji je cijelo vrijeme propalog poslovanja bio predsjednik Nadzornog odbora, dok je podpredsjednica bila Biljana Jovanović koja je sada pod optužbom da je pronevjerila preko 27 milijuna eura Razvojne banke Vojvodine.

Dioničari banke

Prvi dioničari Tesla štedne banke bili su Fond za razvoj Vojvodine sa 76 % dioničarskog udjela što je kasnije promijenjeno uplatama novih dioničara, pa je udjel tog Fonda smanjen na 25,96 %. Na kraju 2012 godine dioničari Tesla banke su i Fond za razvoj Srbije s 29,12 % udjela, Zvijezda d.d. Zagreb, većinskog vlasnika Agrokora, s 10,78%, Končar-elektroindustrija d.d.  Zagreb, (predsjednik Uprave Darinko Bago),  s 9,43 % udjela, gubitaš Đuro-Đaković d.d. Slavonski Brod  5,45 % udjela  a  kojeg je 2014 godine Republika Hrvatska radi sanacije dugova dokapitalizirala i sada je  vlasnik istog s 60,28 % udjela, „Sladorana“ d.d. Županja, predsjednik Uprave Željko Zadro, s 5,39 % udjela u kojoj su dioničari većinom banke, te ostali mali dioničari sa 13,87 %  dioničarskog udjela.

Sredinom 2013. godine jedan dio dioničara podnio je prijavu Hrvatskoj narodnoj banci protiv uprave banke Tesla banke zbog nesavjesnog poslovanja, zlouporabe položaja i sklapanja štetnih ugovora, te su zatražili i procesuiranje predsjednika Nadzornog odbora Tesla štedne banke –Milorada Pupovca i svih ostalih koji su odgovorni za propast banke i za konstantne gubitke. Hrvatska narodna banka još uvijek nije po pitanju prijave donijela nikakvu odluku.

Banka na putu propasti

Produžetak agonije Tesla banke omogućio je Republički fond za razvoj Srbije koji je pokušao svoje dionice prodati nekom stranom kupcu. U studenom 2014. godine oni su donijeli odluku o prodaji dionica te su time izbjegli stečaj odnosno likvidaciju banke. No slijed događaja pokazao je da je to bio samo manevarski pokušaj koji je zamazao oči javnosti jer su prodali samo jedan dio dionica u vrijednosti 471.160 eura dok je gubitak još uvijek znatno veći od kapitala banke.  Potencijalni kupci povukli su svoje ponude nakon uhićenja članice Nadzornog odbora banke Biljane Jovanović i prijave djela dioničara protiv Milorada Pupovca Hrvatskoj narodnoj banci.tesla-banka1[1]

Većina dioničara, a i osnivači iz Srbije prstom upiru u dr. Milorada Pupovca, političara kojeg smatraju  jednim od glavnih krivaca za promašeni projekt a koji je prema njihovom mišljenju poslužio samo za izvlačenje novca iz banke.

Navodi se da se krediti u toj banci odobravali po političkoj liniji (Milorad Pupovac)  i bez potrebnih ekonomskih i bankarskih kriterija.

Milorad Pupovac u nekoliko je javnih izjava dao naznake da očekuje da Tesla štednu banku financira HBOR ili da sanaciji ovog gubitaša pomogne Vlada Republike Hrvatske. „I druge banke su pomogli“, komentirao je.

Pupovac traži novac i od srpskog premijera Vučića

Od sprskog premijera Vučića Pupovac je zatražio 15 milijuna eura kako bi spasio Tesla banku, međutim prema dostupnim informacijama Vlada Srbije nema nikakav plan za rješenje ovog problema. Smatraju da je banka propala zbog nesposobnosti i neodgovornog  ponašanja Uprave i Nadzornog odbora te da banka na godišnjem nivou gubi više od milijun eura.  U Beogradu su zbog toga bijesni na vođu hrvatskih Srba.  Na udaru kritike našao se  i Bojan Pajtić, koji je optuživan da je fiktivnim kreditima isisavao novac iz osnivačkog kapitala “Tesla” banke te  da je ulaganjem u takve poslove  oštetio Razvojni fond Vojvodine.

Srpska napredna stranka  zahtijevala je utvrđivanje odgovornosti za trošenje proračunskog novca Srbije koji je iskorišten za dokapitalizaciju banke i pokrivanje gubitaka. Uz sve to, još veća afera je izbila jer AP Vojvodina, osnivač i većinski dioničar banke uopće po svojem Statutu nema ovlasti investirati novac u pravne osobe u inozemstvu.  
Milorad-Pupovac-Aleksandar-Vucic-660x330[1]

Srbi su ljuti i na premijera Vučića smatrajući da je donio loše odluke po Srbiju jer je Vlada Republike Srbije 15. lipnja 2014. godine dala suglasnost da se Tesla  banci odobri kredit Fonda za razvoj od 500.000 eura, a samo šest tjedana kasnije, točnije 29. srpnja objavljen je javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju dionica Tesla  banke, iz čega je očigledno da je Uprava i Nadzorni odbor nasamarila Vladu Republike Srbije.  Parlamentarne stranke u Srbiji šokirala je odluka koja je uslijedila, jer je Vučić nakon razgovora sa Pupovcem najavio gašenje banke i nakon novca koji su u nju dodatno uložili.

Pupovac je srpskom premijeru prigovorio da se drugačije odnosi prema  Srbima u Hrvatskoj i Srbima na Kosovu. Prigovorio mu je da pogrešno postupa, jer bi prema njegovom mišljenju, Vlada Srbije trebala investirati neophodnih 10 ili 15 milijuna eura u „Tesla“ banku a ne odlučiti se za njeno gašenje.

Prema Pupovčevom mišljenju Tesla banka je iznimno bitna za Srbe u Hrvatskoj a ipak ju Vlada Srbije želi ugasiti, dok se istovremeno, Srbija na dnevnoj razini zadužuje za čak 8,5 milijuna eura i  na srpske institucije na Kosovu i Metohiji dnevno se troši oko 650.000 eura, a na arapske migrante oko 600.000 eura mjesečno. Prigovorio je Vučiću i zbog odluka za sanaciju banaka u Srbiji i nekih srpskih poduzeća.

“Huškao si Srbe u rat, sad to plati”

Pupovčevi istomišljenici Vučića prozivaju da je svojevremeno gurao Srbe u rat protiv Hrvata, te da je sada u najmanju ruku dužan dati im novce izvlačenjem Tesla banke iz gubitaka, te tako pomoći Srbima u Hrvatskoj – pišu pojedini srpski mediji, navodeći da Pupovac tim izjavama i optužbama protiv Vučića pokušava prikriti vlastitu odgovornost za nastalu štetu.

Zvonko Agičić, predsjednik Uprave Tesla banke i nakon višegodišnjih negativnih bilanci tvrdi da bi se u budućnosti moglo očekivati pozitivno poslovanje Tesla banke. Za oporavak banke, Agičić i Pupovac očekuju ponovnu dokapitalizaciju Vlade Srbije i Vlade Republike Hrvatske.  Srbi se tome žestoko protive. U  Otvorenom  parlamentu Republike Srbije na šestom zasjedanju u ljeto 2014. godine, zastupnik Aleksandar Martinović iz Srpske napredne stranke otvoreno je rekao da je  problem nastao zato jer je  Tesla banka u Hrvatskoj služila za pranje novca“.  Smatra da likvidacija banaka u vlasništvu Srbije, Fondova ili domaćih pravnih i fizičkih osoba je zapravo tehnika kojom se novac iz proračuna, javnih poduzeća i malih dioničara preljeva na račune tajkunskih firmi bliskih strankama na vlasti.

 Premijer Srbije Aleksandar Vučić želi prodati dionice Tesla banke i predlaže da se novcem prikupljenim nakon prodaje banke osnuje zajednički fond, koji bi bio autonoman u odnosu na banku, i koji bi poticao projekte zbog kojih je Tesla banka i osnovana. Međutim, srpska strana traži da u cijelom projektu sudjeluje i Republika  Hrvatska (svatko sa ulogom od po 25 milijuna eura) i da to bude zajednički projekt –  za srpske medije izjavio je  Milorad Pupovac, koji je zbog sukoba interesa mjesto predsjednika Nadzornog odbora od kraja 2014. godine  prepustio Ratku Bajakiću.

Novim projektom želi se izbjeći ono što se dogodilo s Tesla bankom, kaže Pupovac, a to je da Srbija uloži novac a Hrvatska ne.  Svrha fonda bila bi da se Srbima omogući povratak i kvalitetniji život u sredinama gdje su se vratili. U ovom trenutku Tesla banka nema značajnih aktivnosti. U njoj je zaposleno svega 14 ljudi koji su na plaći, ali samo održavaju hladni pogon. Krediti se ne odobravaju jer nema novca.  Zbog ekonomske situacije u Hrvatskoj i Srbiji nije bilo dovoljno sredstava za ulaganje u Tesla  banku, a mnogi nisu niti znali prepoznati njezin potencijal, tvrdi za srpske medije Zvonko Agičić.

Uloga Vesne Pusić

Zbog cijele situacije Milorad Pupovac je gotovo ovisan o SDP-ovoj Vladi koja je bliska srpskom premijeru Vučiću. Pri tom ima punu podršku i Vesne Pusić, predsjednice HNS-a čiji suprug  Jurgis Oniunas je vlasnik nekoliko poduzeća za investicijsko-bankarsko ulaganje od kojih jedno ima sjedište u Beogradu, a interes za zataškavanje cijele situacije očigledno  ima i Vlada Republike Hrvatske.

Većina dioničara Tesla banke iz Hrvatske  razvili su uspješne poslove po Srbiji i imaju ekonomski interes za opstanak banke, uz sve to većinski dioničar pojedinih dioničara Tesla banke je upravo Republika Hrvatska pa i Hrvati trpe značajan gubitak zbog propasti banke jer se u temeljnom kapitalu banke nalazi i novac hrvatskih poreznih obveznika.

Svim političarima aktualne vlasti je u interesu novim projektom i prodajom banke zataškati slučaj i  spriječiti pokretanje kaznenih postupaka zbog odgovornosti radi zlouporabe položaja.  Milorad Pupovac problem  može rješiti samo uz  SDP-ovu Vladu koja mu je izrazito sklona i koja je i sama kroz dioničare Tesla banke donijela rizične odluke ulažući novac u gubitaša u kojem se, prema izjavama zastupnika u Srpskom parlamentu – prao novac.

N. Landeka/Foto:FaH/Tanjug


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->