Sabor je raspušten, odluka stupa na snagu 15. srpnja! Novi izbori 3. ili 10. rujna

lipanj 20, 2016 maxportal
Share Button

Za raspuštanje Sabora glasovalo je 137 zastupnika, jedan suzdržan (HDZ-ov Željko Glasnović) i dva protiv (Milivoj Špika i Miodrag Demo).Sabor je usvojio i odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva te odluke o izmjenama članova Saborskog odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.  Nakon toga je MIP podnio izvješće o aktiviranju mandata Tomislava Karamarka. Sabor je tu odluku potvrdio sa 114 glasova za, jednim suzdržanim i devet protiv (Most i Ivan Vilibor Sinčić).

Karamarko je ostavku na dužnost u Vladi podnio 15. lipnja, a nakon toga je opozvan i premijer Tihomir Orešković, čime je pala i njegova Vlada.

Po prestanku nespojive dužnosti u Vladi,Karamarko je ostvario pravo da se vrati na zastupničku dužnost, pa je i podnio takav zahtjev. Mandat bi mu se zakonskim automatizmom “odmrznuo” čak i da je Sabor odlučio ne podržati njegov povratak u saborske klupe jer ga je osvojio na parlamentarnim izborima.

Izbori se moraju održati o roko od 30 do 60 dana, a odluku datumu održavanja izbora donosi predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, koja je nakon prošlotjednih konzultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka kazala kako su gotovo sve stranke suglasne da se izbori održe početkom rujna. Spominju se i datumi 3. ili 10. rujan 2016. godine.

M. Marković/foto:fah

Komentari
Share Button