HSP traži od Vlade: Istražite gdje su završili novci uplaćeni Uljaniku

25 kolovoza, 2018 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Koncem ljetnih vrućina podigla se temperatura u Istri. Točnije, u Puli, ali i u Rijeci. Scenarij je viđen već mnogo puta, a postavlja se pitanje: Što s Uljanikom? I 3. majem, također.Država je napravila veliku grešku kad je dopustila monopolizaciju hrvatske brodogradnje. Tajkunu koji je već vlasnik trogirskog škvera dopušteno je preuzimanje pulskog škvera, koji je potom progutao riječki škver. Gosp. Končar je, naime, strateški partner Uljanik grupe. Što god to značilo.

Hrvatska se javnost bombardira slikama očajnih radnika. Vjerujemo da se svaki normalan žitelj Lijepe naše solidarizira s ljudima koji su pošteno zaradili svoje plaće i ostali bez njih. Tu je sve jasno.

HSP postavlja nekoliko pitanja hrvatskoj vladi i hrvatskoj javnosti:

Gdje su novci koje je hrvatska država ubrizgala u Uljanik grupu? Riječ je o milijardama kuna.
Znate li da je gotovo pola dionica, točnije 47%, u rukama radnika Uljanika, čime su oni najveći suvlasnici poduzeća u kojem rade. Dakle, gazde su sami sebi. Barem na papiru.

Zašto se javnost ne upozna s činjenicom da je IDS doveo pulski škver u ovu bezizlaznu situaciju? Cijela je Uprava u IDS-u ili uz IDS.

Što je s onih preko pola milijarde kuna koje je riječki 3. Maj doznačio Uljanik grupi i time sebe doveo u stanje blokade? To je učinio direktor Percan bez odobrenja Nadzornog odbora. Tko će za to odgovarati?

Tko će odgovarati za sav kriminal u i oko Uljanika (i 3.maj-a)? Hoće li DORH ući u Uljanik grupu i istjerati istinu na vidjelo?

Mnogi vezuju ovaj slučaj sa slučajem Agrokor, međutim to su dvije različite priče bez obzira na sličnu kriminalno-političku pozadinu.

Agrokor je posljedica dodvoravanja svih dosadašnjih vlasti (i HDZ-ovih i SDP-ovih) Ivici Todoriću i grupi oko njega, a što je dovelo do kriminala ogromnih razmjera u kojem se niti ne zna koliko je milijardi kuna „zamračeno“. Ili se zna ali se s tim podatkom ne izlazi u javnost??

Uljanik je priča za sebe. Događa se na području 8. Izborne jedinice – Istra i Rijeka – koju je još F. Tuđman žrtvovao znajući da je politički izgubljena za HDZ.

Stoga su se oko Uljanika okupili malo drugačiji lešinari. A opet skoro isti. Umjesto HDZ-SDP tu caruje IDS. Ova „stranka opasnih namjera“ je još davno zacrtala strategiju istarske autonomije, pa čak i izdvajanja iz Hrvatske. Sjetimo se samo Paulette koji se i javno s time zaletio. Pa odletio. Prije godinu dana pojavila se i inicijativa Istra-država. Zagovaraju se protuustavni stavovi i…. nikome ništa.

Sigurno ćemo se svi složiti da su Istrani marljivi i vrijedni ljudi, te ono što slijedi u nastavku predstavlja činjenice vezane za IDS i njihovu politiku, a ne za Istrane u cjelini. To posebno ističemo.

Činjenica je da su tijekom razdoblja bivše Jugoslavije u Istri izgrađeni brojni hoteli. Istra je odabrana SAMO zato što je zemljopisno najbliža emitivnom turističkom tržištu – Njemačka, Italija i Austrija – što je važno napomenuti kad se sjetimo kakve su bile prometnice u bivšoj državi. Turisti su teško skupili hrabrost i volju da voze dalje od Rijeke. I to je bio glavni razlog golemog ulaganja u Istru.

Dakle, veliki dio smještajnih kapaciteta od kojih se danas ostvaruju milijarde Eura turističkog prihoda – izgrađeno je „neistarskim“ sredstvima.

Druga činjenica jest da je najmoćnija istarska kompanija – Adris grupa – jedan od najvećih suvlasnika Uljanik grupe s 12,4% vlasništva. Ova kompanija ostvaruje prihod od preko 5,5 milijardi kuna na ljudskoj ovisnosti od koje nastaju bolesti od kojih u Hrvatskoj umire godišnje 12.000 do 14.000 ljudi, a za koje se u zdravstvenom sustavu troši preko 1,3 milijardi kuna godišnje. Možda nevažno za ovaj slučaj, ali ne i nebitno. Hoće li ovaj rovinjski gigant pomoći Uljanik grupi? Za to novaca ima dovoljno.

Dakle, sve ovo što se događa u Istri, kako vezano za Uljanik, tako i u širem kontekstu ukazuje na sljedeći scenarij:

IDS namjerno i sustavno uništava Uljanik zbog dva razloga:

1) da izvuku nove stotine milijuna kuna iz državnog proračuna za spas PRIVATNOG poduzeća u kojem radi 4.500 ljudi koji glasuju mahom za IDS. Ako tim novcem (do daljnjeg) spase Uljanik, proglasit će sami sebe spasiteljima škvera i radnika. Svojih birača. Interesantno.
2) ako ne uspiju izmusti novce iz državnog proračuna, napasti će hrvatsku vladu koja „nije htjela pomoći istarskom Agrokoru“ i prenapuhati urotu protiv Istre i Istrijana.

Za IDS-ove spin majstore ovo je win-win situacija. Tj. u oba slučaja dobivaju.

Ostaje nam za vidjeti kako će se anemična vlada izvući iz ove nezavidne situacije. Hoće li donijeti odluku o pomoći Uljanik grupi, uz prethodni dogovor s IDS-om, kupivši NAŠIM novcem IDS-ove ruke u Saboru gdje se očekuje vatrena jesen? Ili će se odreći IDS-ovih ruku i zagovarati stečaj? To su Plenkovićeve brige.

Postavlja se pitanje nad pitanjima: Što s Uljanik grupom?

Ovo je pitanje upućeno ekonomistima, mada je konačna odluka ipak politička.
Naime, kako ekonomski racionalno odlučivati o kompaniji u kojoj radi 4.500 ljudi? Hoće li takva odluka biti ekonomska ili socijalna?

Odgovor je jednostavan, ali nije lagan.

Do sada su u hrvatsku brodogradnju „upumpane“ milijarde kuna. Rezultat? Bijedno. Ništa. Novi gubici. Svaki dan, svaki mjesec … iz godine u godinu.

HSP stoga postavlja pitanje: Kad će neka vlada konačno skupiti hrabrost i napraviti realnu analizu budućnosti hrvatske brodogradnje …. I zatvoriti škverove. Za to treba hrabrost koju nijedna vlada nije imala. Znamo da nije lako 4.500 obitelji ostaviti bez primanja, ali zar treba cijela Hrvatska biti talac neisplative i neodržive brodogradnje?

Da ova – i bilo koja dosadašnja vlada – ima imalo znanja i kompetencija, izradila bi gospodarsku strategiju i pripremila izlaznu strategiju za zatvaranje škverova. Načini postoje. Prekvalifikacije, poticaji za osnivanje vlastitih poduzeća/obrta, poticanje investicija u high tech tvornice koje bi zaposlile dio radnika Uljanika.

U brodogradnju, pa tako i Uljanik, slile su se milijarde kuna NAŠEG novca.
Ima li smisla i dalje trpati milijarde kuna NAŠEG novca u „rupu bez dna“?
HSP poziva hrvatsku vladu da izradi izlaznu strategiju za posrnula hrvatska brodogradilišta, koja očigledno ne mogu konkurirati azijskim škverovima.
HSP poziva hrvatsku vladu da izradi gospodarsku strategiju Republike Hrvatske, pa da konačno znamo gdje idemo. Ili to niti ovu vladu ne interesira?
Dame i gospodo iz hrvatske vlade, počnite konačno stvarati temelje za hrvatsku gospodarsku, a time i demografsku budućnost. Prestanite hraniti nezasitnog dinosaura.

HSP posebice poručuje IDS-u:
Neće vam uspjeti pokušaj uništenja Hrvatske. Nećete iz Hrvatske iščupati Istru. Pročitana ste knjiga.
I da se ne zaborave preko sto godina stari stihovi Ivana Cukona:
„Krasna zemljo, Istro mila,
dome roda HRVATSKOG,…. „ (Ivan Cukon, 1912. god).

Prof. dr. Zvonko Čapko, Glavni tajnik HSP


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •