Iznenada umro Vitalij Ćurkin, ruski veleposlanik u UN-u, Putin uznemiren

veljača 21, 2017 maxportal
Share Button
Ruski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Vitalij Čurkin iznenada je umro u New Yorku u ponedjeljak, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.Čurkin je umro dan uoči 65. rođendana, dodaje ministarstvo ne davši pojedinosti okolnosti njegove smrti. Ruski predsjednik Vladimir Putin duboko je uznemiren viješću o Čurkinovoj smrti, pišu ruske agencije citirajući glasnogovornika Kremljina Dmitrija Peskova.

‘Predsjednik je veoma cijenio Čurkinov profesionalizam i diplomatski talent’, rekao je Peskov.

Ruski izaslanik Čurkin obnašao je tu dužnost od 2006. Prije toga je radio u ministarstvu vanjskih poslova u Moskvi, bio je veleposlanik u Kanadi i u Belgiji te poseban ruski izaslanik na pregovorima o bivšoj Jugoslaviji (1992-94).

Diplomati koji su sudjelovali na zasjedanju u UN-ovoj zgradi u New Yorku minutom šutnje su mu odali počast nakon objave informacije o njegovoj smrti.

Čurkin je bio ratoboran branitelj ruske politike, posebice snažnog ruskog bombardiranja sirijskog grada Alepa prošle godine kako bi se slomili pobunjenici suprotstavljeni predsjedniku Basharu al-Assadu.

Kada je tadašnja američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power optužila Siriju, Rusiju i Iran da snose odgovornost za strahote u Alepu, Čurkin je rekao da se ona ponaša poput majke Terezije i zaboravlja što je radila njezina vlastita zemlja na Bliskom istoku.Komentari
Share Button