Koje su ocjene međunarodni eksperti dali Vesni Pusić: Puno je dvica, pogledajte iz čega ima peticu

18 ožujka, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

PIŠE: Višnja Bojanić



BIVŠI premijer Zoran Milanović kandidaturu Vesne Pusić za Glavnu tajnicu UN-a poslao je 2. listopada 2015., prije službenog početka izborne kampanje 15. prosinca 2015.

Kada je iz Tajništva UN-a u New Yorku stigao dopis kako neslužbenu nominaciju kandidata neće uzeti u obzir, Milanović je – tada već tehnički premijer – uz stare dokumente, poslao službeno pismo s nadnevkom od 5. siječnja ove godine.

Nakon tog nefer i nedemokratskog manevra predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako je odluku trebalo prepustiti novoj vladi jer kandidat mora imati široku potporu ali dodala kako neće ići protiv nacionalnog kandidata. U duhu politike zajedništva koju promovira to je bilo očekivano. Teško se oteti dojmu da Milanović nije na to i računao.

Vesna Pusić, ex-ministrica vanjskih poslova RH nije omiljena osoba u hrvatskoj javnosti. Javnost prema njoj osjeća animozitet različitog intenziteta i uz njeno se ime obično veže nekoliko uvriježenih epiteta, od onih neprimjerenih kao ‘četnikuša’ pa do benignih kao ‘ministarka regiona’.

Od svih osoba na hrvatskoj političkoj sceni gotovo da nema takve, bilo s lijeve ili desne strane koja je nanizala toliku količinu ozbiljnih gafova kao bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

vesna pusić, ocjene

Ovako je u Hrvatskoj ocjenjena Vesna Pusić

Poziv gđe Pusić ženama žrtvama silovanja u Domovinskom ratu na gay paradu iz 2012. godine smatra se jednim od najvećih skandala u njenoj cjelokupnoj političkoj karijeri. Tim sramotnim potezom osim što je stavila znak jednakosti između ratnog zločina i ‘običnog’ nasilja Pusić je pokazala i rijetko viđenu bešćutnost.

Iste godine bivši šef britanske diplomacije William Hague imenovao je Pusić jednom od promotorica globalne kampanje protiv seksualnog nasilja u ratu koju je pokrenuo zajedno s Angelinom Jolie, posebnom izaslanicom UNHCR-a.

Vedrana Milas, glavna urednica političkog portala Objektiv uputila je ministru Hagueu pismo u kojem ga upozorava da izbor Pusić kompromitira cijelu kampanju jer je, izjednačivši ratni zločin silovanja s nasiljem nad pripadnicima gay populacije uvrijedila ne samo žrtve silovanja U Domovinskom ratu nego sve žrtve silovanja u oružanim sukobima diljem svijeta.

Međunarodni kazneni sud za zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) i  Međunarodni kazneni sud (ICC) definirali su silovanje kao zločin protiv čovječnosti, ratni zločin i sastavni dio zločina genocid i svako  njegovo nijekanje, relativiziranje ili instrumentaliziranje je neprihvatljivo. Postupak ministrice Pusić, napisala je Vedrana Milas, i njen stav po pitanju silovanja u ratu očito nije usklađen s ciljem kampanje a to je da se zločin silovanja u ratu podigne na najvišu političku razinu, uz bok genocidu i terorizmu.

Milas je pismo uputila i glavnom tajniku UN-a Ban Kim Moon-u i brojnim drugim prominentnim institucijama i pojedincima koji se bave ratnim zločinima i ljudskim pravima.  

Taj događaj ključni je razlog zbog čega Pusić nije dobar kandidat za glavnog tajnika UN-a. Jer, taj njen skandalozan potez nadilazi granice Hrvatske. Stoga mnogi novinari i politički komentatori jako griješe kada, kao razlog zbog čega Pusić nije dobar kandidat, navode njene brojne gafove vezane uz unutrašnju politiku kao, primjerice njenu izjavu iz 2001. u kako je Republika Hrvatska vodila agresivni rat u Bosni i Hercegovini.

UN neće procjenjivati je li ta njena izjava posljedica nedovoljnog poznavanja činjenica – te godine, o ratu u BH mnogo toga još nije bilo rasvijetljeno, neke od najznačajnijih knjiga domaćih i stranih autora objavljene su kasnije a preko 500 stranica izdvojenog mišljenja haškog suca Jean Claude Antonettija na prvostupanjsku presudu BH šestorki u kojem argumentirano osporava dio presude o vojnom angažmanu HV u Bosni i Hercegovini objavljeno je tek 2013. – ili politički potez s ciljem smjenjivanja bivšeg predsjednika dr. Franje Tuđmana.

UN se neće se baviti niti njenim neobaveznim odnosom prema pravosuđu zbog kojeg je u slučaju Ferenčak (član HNS-a) uoči donošenja drugostupanjske presude, mrtva-hladna izjavila ‘kako očekuju da pravomoćna presuda bude pravedna‘, optuživši de facto suca Zdravka Majerovića da je u prvoj instanci donio nepravednu presudu! Niti će se baviti sramotnom epizodom pokušaja diskreditiranja svjedoka u procesu na minhenskom sudu protiv Krunoslava Pratesa, bivšeg suca Ustavnog suda Vice Vukojevića kojeg je Pusić – uz sufliranje Stjepana Mesića – optužila za silovanje, kako je petogodišnja istraga Interpola i švedskih i bosanskih vlasti utvrdila – nepostojeće muslimanke.

Već u samom startu kandidatura gđe Pusić za glavnog tajnika UN-a krenula je loše i na nepoštenim temeljima. Tako je Pusić hrvatsku javnost uvjeravala kako je ideja o njenoj kandidaturi došla iz ‘europskih krugova’ e da bi taj ‘europski krug’ u liku Carla Bildta demantirao u izjavi za hrvatske medije kako nije on taj koji joj je savjetovao da se kandidira nego ga je Pusić tek informirala o svojem planu. Niti podrška Billa i Melinde Gates, o čemu su lijevi mediji pisali kao da je fait accompli (svršen čin) ,nije nigdje javno izrečena.

No, kako Fondacija Bill Gatesa sudjeluje u raznim programima za žene i djevojčice u brojnim zemljama u kojima sudjeluje i MVPEI nije isključeno da su Pusić potapšali po ramenima i rekli joj ‘go for it’.  

U svakom slučaju povlačenje kandidature Vesne Pusić loše bi odjeknulo u međunarodnim krugovima a Hrvatska bi bila prva zemlja koja je povukla kandidaturu u poodmakloj fazi izbornog procesa. K tome, gđa Pusić je izjavila da ako nova vlada i povuče njenu kandidaturu, ona neće odustati!

Postavlja se pitanje je li  scenarij da se, kako piše Globus, kandidatura Vesne Pusić ne povuče ali i da joj se ne pruži podrška, pametna? Portal passblue.com koji donosi vijesti o aktivnostima UN-a piše kako su, uz nova pravila za izbor glavnog tajnika, stara, nepisana pravila i dalje na snazi od čega je ključan uvjet onaj kojeg Pusić za sada još nema: nacionalna podrška kandidatima. Što bi značilo da je Pusić već sada izbačena iz igre.

Možda bi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Tihomir Orešković ipak trebali razmisliti o pružanju podrške kandidaturi Vesne Pusić? Olakotna okolnost – ako to tako možemo reći – jest to što u usporedbi s Irinom Bokovom, kandidatkinjom iz Bugarske, Pusić nema nikakve šanse. A Vlada bi tako elegantno izbjegla optužbe kako je, zbog stranačkih neslaganja, Hrvatska propustila šansu imati  ‘svojeg čovjeka’ na čelu UN-a.  

Prva žena na čelu UNESCO-a (sada u drugom mandatu), harvardski i moskovski đak, Bokova je, što je najvažnije, prihvatljiva za obje velesile. Besprijekoran CV Irine Bokove – za razliku od CVja gđe Pusić koji nije prošao kroz ruke lektora! – otkriva sjajnu diplomatsku karijeru; bila je  veleposlanica Bugarske u Francuskoj i ministrica vanjskih poslova Bugarske. Također, osim engleskog Bokova tečno govori francuski koji je za visoke pozicije u UN sustavu vrlo poželjan te ruski i španjolski.

Nakon što je Kristalina Georgieva, povjerenik za financije Europske komisije odustala od kandidature iz istočnoeuropskog kruga iskočila je kandidatkinja Natalia Gherman, bivša ministrica vanjskih poslova i zamjenik premijera Moldavije. Njena velika prednost, posebno zbog glasova Rusije, jest to što Moldavija nije ni u NATO niti (još) u EU.  

Nekadašnji veleposlanik Republike Hrvatske u  Austriji i Bugarskoj te dopisnik Vjesnikovih izdanja iz New Yorka i Bonna Dražen Vukov Colić kvalificiranost gđe Pusić za navedenu visoku poziciju ocijenio je u jednoj rečenici:

Vesna Pusić dosad nije pokazala baš ništa što bi joj davalo prednost u odnosu na protukandidatkinje iz Istočne Europe’.  

Portal diplomaticourier.com 7. siječnja 2016., objavio je ocjene kandidata  na temelju odgovora koje su dobili od političkih analitičara iz država stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i iz zemalja istočne Europe. Kandidati su ocjenjivani prema glavnim kriterijima za izbor glavnog tajnika UN-a.

vesna puSić, ocjene TABLICA

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->