Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i kandidatkinja HDZ.-a na predsjedničkim Kolinda Grabar Kitarović za podnevni  HTV-a komentirala je pad MiG-a 21 kod Lomnice.

– Ta je nesreća poziv na buđenje kako bi se napokon odlučilo o budućnosti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i općenito našega obrambenog sustava čiiji se proračun iz godine u godinu smanjuje., kaže gospođa Grabar Kitarović, izražavajući zabrinutost zbog paaga MiG-a 21.

– Iznimno sam zabrinuta kada gledam što se dogodilo u zadnjih nekoliko godina s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom koje je bilo ponos Hrvatske u Domovinskom ratu, a danas je to hrpa željeza opasna i za ljude u zraku i za ljude na zemlji. Posljedica je to više godina zapostavljanja te komponente Oružanih snaga RH i neulaganja u nju. Strategija obrane i nacionalne sigurnosti je zastarjela. Ovaj pad MiG-a treba shvatiti kao poziv na buđenje, raspraviti i odlučiti na koji će se način ulagati u HRZ.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a  oštro kritizira vlast zbog neučinkovitog sustva povlačenja novca iz EU fondova:

– Mislim da se pametnijim raspolaganjem proračunskim sredstvima može i to riješiti. Osim toga, kad gledate naš proračunski kolač i kad vidite kolika su sredstva za ulaganja, a kolika su sredstva zapravo samo za krpanje i održavanje – nesrazmjer je ogroman. A i morali bismo napokon početi iskorištavati sredstva iz europskih fondova koja imamo na raspolaganju. Jednostavno, nije mi jasno zašto se toliko odugovlači s predajom projekata i s konkretiziranjem povlačenja tih sredstava jer svakim danom gubimo novac koji nam je tu na raspolaganju i koji možemo pametno i racionalno rasporediti tako da iz samog proračuna ostane i više sredstava za obranu i modernizaciju naših snaga.”