Kosovari prijete Vučiću: ‘Dođeš li na Kosovo mogao bi biti uhićen’

rujan 7, 2018 maxportal
Share Button

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se dramatično obratio srpskoj javnosti iajavio je da  sutra ide na Kosovo. Kosovari uzvraćaju da bi moga obiti uhićenVučićev posjet Kosovu je bio najavljen 8. i 9. rujna, no posljednjih dana došlo je do velikog zaoštravanja odnosa između Srbije i Kosova.

Vučić je ranije najavio kako će, u kontekstu rješavanja kosovskog pitanja, 9. rujna posjetiti Kosovo i obratiti se kosovskim Srbima u povodu mogućih rješenja, dok je dijalog Beograda i Prištine već mjesecima u krizi, a međunarodna zajednica sve otvorenije inzistira na “pravno obvezujućem sporazumu” dviju strana.

Vućićev Gazimestan

Spomenuti posjet u beogradskim su medijima prozvali ‘Vučićevim Gazimestanom’.

“Neki su me pitali: ‘Milošević je imao Gazimestan. Šta ćeš ti, Vučiću, imati u Mitrovici?’ Ja ću razgovarati s građanima. Milošević je sigurno imao dobru namjeru, ali se to pretvorilo u suprotnost, zato ne može nositi povijesne zasluge”, rekao je ranije Vučić, naglašavajući kako je “budućnost najbitnija i za Srbe na Kosovu i za cijelu Srbiju”

>>>Vučić zamalo zaratio s NATO-om zbog elektrane na sjeveru Kosova?!

Vučić želi posjetiti i važni točke prijepora, hidroaukumulaciju Gazivode,  ključno energetskog i vodnog potencijala za cijelo Kosovo, a upravo to smeta kosovskim vlastima.

“Borim se da riješim stoljetne probleme s Albancima. Mnogo vode će Savom, Dunavom i Ibrom, ako hoćete, proteći dok do toga ne dođe”, rekao je Vučić i najavio da prvo ide u Gazivode, gdje mu kosovske vlasti navodno brane dolazak.

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je kako bi Vučić mogao proći kao Marko Đurić, koji je u ožujku uhićen na Kosovo zbog navodno neusuglašenih administrativnih odluka i dozvola posjeta.

Zabranili mu posjet Gazivodama

Marka Đurića, direktoar Kancelarije za Kosovo i Metohiju u vladi Srbije, u ožujku ove godine u Kosovskoj Mitrovici uhitile su  specijalne policijske snage Kosova ROSU (Regional Operational Support Unit) ,sprovele do Prištine, izvele pred suca i deportirale u Srbiju.

“Ne znam dolazi li Vučić na Kosovo, dali smo mu dozvolu, ali destrukcijom stabilnosti Kosova ona se dovodi u pitanje. Drugi razlog – nema zbog čega ići na Gazivode i ne zna se dolazi li”, prenijeli su poruku Veseljija beogradski mediji.

Đurić je izjavio da je “odluka priopćena usmeno” jer predstavnici u Prištini odbijaju poslati pismenu obavijest nakon što je njihova elektronska pošta vezana uz posjet Gazivodama objavljena.

Jezero i  hidroelektrana Gazivode u općini Zubin Potok, (većinski naseljeno Srbima) nalazi se na sjeveru Kosova, pod upravom je Kosovo Forces, a srbijanski mediji uporno ponavljaju da njime upravlja Elektroprivreda Srbije i da Albanci žele oteti Gazivode čime bi Priština kontrolirala opskrbu strujom i vodom sjevera Kosova.

M.Marković/foto:Tanjug

Komentari
Share Button