Vučić zamalo zaratio s NATO-om zbog elektrane na sjeveru Kosova?!

kolovoz 8, 2018 maxportal
Share Button

Nakon hitno sazvana sjednice Vijeća za nacionalni sigurnost srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, ne imenovavši nikoga konkretno, optužio oporbu, medije, strana predstavništva u Srbiji i visoke članove Srpske pravoslavne crkve da su izazvali obavještajni pomutnju u Srbiji.Vučić je u subotu u osam ujutro sazvao hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost ( Savet za nacionalnu bezbednost) zbog situacije na sjeveru Kosova i incidentne situacije oko brane i jezera Gazivode, ključnih za energetskih sustav sjevera Kosova.

Na sjednicu održanoj u Predsjedništvu Srbije uz Vučića su nazočili šef BIA (tajna služba) Bratislav Gašić, ministar policije Nebojša Stefanović, ministar obrane Aleksandar Vulin, premijerka Ana Brnabić, ministrica pravde Nela Kuburović i direktor Kancelarije za KiM(Kosovo i Metohija) Marko Đurić.

Razlog sazivanja sjednice bila je informacija da bi u narednih 48 sati moglo da doći do destabilizacije sigurnosne situacije na sjeveru Kosova pa ja KFOR ( Kosovo Force – međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO na Kosovu) u četvrtak u ranim jutarnjim satima prebacio dio opreme i tehnike iz svoje baze u Vučitrnu, na sjever Kosova.

Važno je spomenuti da je u subotu isticao rok za formiranje Zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova, koje još nije realizirano.

Što se zapravo dogodilo?

Dan ranije, u petak 3. kolovoza mediji u Srbiji prenose dramatična upozorenja da Kosovske snage za subotu ujutro pripremaju upad na sjever Kosova i zauzimanje akumulacije Gazivode, ključno energetskog i vodnog potencijala za cijelo Kosovo.

gazivode mapa

Gazivode nalaze se na teritoriju Kosova, pod upravom je Kosovo Forces, a srbijanski mediji uporno ponavljaju da njime upravlja Elektroprivreda Srbije i da Albanci žele oteti Gazivode čime bi Priština kontrolirala opskrbu strujom i vodom sjevera Kosova.

Brana Gazivode nalazi se 25 km od Mitrovice, građena je između 1979. i 1984, radi snabdijevanja stanovništva vodom, za industriju, termoelektrane i navodnjavanje.

Većina medija u Srbiji u petak je objavila da kosovske sigurnosne službe imaju sastanak s vrhom tamošnje vlasti kako bi dogovorili detalje akcija upada u Gazivode, zbog čega je Vučić sazvao hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ne objašnjavau zašto bi kosovske snage upale na Gazivode ako je nn njihovom teritoriju i pod njihovom kontrolom

No, činjenice su nešto drugačije nego što navode mediji u Srbiji. Hidrosustavom danas upravlja javno poduzeće “Ibar – Lepenac” sa sjedištem u Prištini, u vlasništvu Vlade Kosova. U Zubinom Potoku postoji tvrtka u vlasništvu Srbije pod nazivom “Ibar” osnovano 2002, a koje Kosovo smatra ilegalnim.

Iz neslužbenih izvora doznali smo da su upravo srbijanske specijalne snage za petak, dan uoči Oluje, pripremala akciju upada u Gazivode i preuzimanje kontrole nad tim hidrosustavom. Akcija je provaljena, zbog čega je Vučić bio neizmjerno ljut, snaga KFOR-a pojačale snage na Gazivodamama, helikopteri su bili u zraku, prilaz tom području blokiran.

Službeno objašnjenje je bilo da je riječ o vježbi.

Srbijanski mediji puni su fotografija pripadnika KFOR-a s područja gazivoda, a predsjednik Vučić dan poslije bio je vrlo glasan navodeći da su Gazivode od strateškog značaja za opstanak Srba na sjeveru Kosova.

U otvorenom pismu Srbima na Kosovu Vučić je od misije KFOR i NATO-a zatražio da “zaštite mir tako što će spriječiti svaki eventualni pokušaj, bilo čiji i pod bilo kakvim izgovorom da zauzmu Hidroelektranu Gazivode..“.

S druge strane kosovski političari su odlučni da su Gazivode Kosovske i da o njima neće pregovarati sa Srbijom u Bruxellesu.

Šef kabineta kosovskog premijera i šef delegacije u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine Avni Arifi u izjavi za Radio slobodna Europa kaže da je jezero Gazivode dio Kosova i ako ga bilo tko pokuša prisvojiti, učiniti agresiju na Kosovo, na što će narod Kosova odgovoriti”.

“To je imovina Kosova, od ekonomskog značaja, a i bez toga, to je dio teritorije Kosova i o tome se neće razgovarati”, kategoričan je Arifi.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je prethodno kazao da se upravo zbog Gazivoda ne provodi Briselski sporazum o energetici sa Srbijom te dodao kako od tog hidrosustava zavisi i proizvodnja električne energije na Kosovu ali i snabdjevanje vodio velikog dijela Kosova.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je na konferenciji za novinare prošle nedjelje nedvosmisleno je potvrdio da Gazivode vidi u sastavu Kosova.

Politički analitičari su oštrinu Vučićeva govora prema Hrvatskoj (usporedba s Hitlerovom Njemačkom)na komemoraciju za Oluju u Bačkoj Palanci 4. kolovoza, na kojoj je nazočio i Milorad Pupovac)  ocijenili  i kao isušni ventil zbog neuspjeha na Kosovu i činjenice da  Srbima mora reći da je Kosovo za njih izgubljeno.

A onaj pod čijom vlašću je Kosovo otišlo iz sustava Srbije za Srbe će biti izdajnik i primiti sva poniženja i sudbina koja tim ide.

M.Marković/Foto:Tanjug

 

Komentari
Share Button