LEKAJ PRLJASKAJ i JANKOVICS: Pupovac ne može govoriti u ime Albanaca i Mađara! Mi nismo protiv Hasanbegovića

20 rujna, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U BUJICI su gostovali izabrani saborski zastupnici albanske i mađarske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj i Robert Jankovics. Osporili su pravo Miloradu Pupovcu, čelniku SDSS-a, da govori u ime manjina koje oni zastupaju i potvrdili da će dati svoj glas mandataru Andreju Plenkoviću i ministrima koje predloži:– Pupovac nas ništa nije pitao o Hasanbegoviću. Mi ne ucjenjujemo poput njega i mi ćemo prihvatiti dr. Hasanbegovića, ako bude predložen za ministra kulture!

ERMINA LEKAJ PRLJASKAJ: – Ministar Hasanbegović je u svibnju posjetio memorijalni centar „Adem Jašari“ u Drenici na Kosovu i zajedno s ministrom Medvedom iskazao veliko poštovanje prema Albancima i našoj žrtvi. Cijenimo ga i držimo da je dobar ministar, da pozitivno utječe na odnose naša dva naroda.

ROBERT JANKOVICS: – Hasanbegović ima izvrsne odnose s mađarskim ministrom kulture i bio je dio vlade koja je nastojala popraviti štetu koju je odnosima Zagreba i Budimpešte nanio Zoran Milanović. Milorad Pupovac za svoje istupe o njemu nikada nije tražio naše odobrenje, a novinari uvijek samo Pupovcu postavljaju naručena pitanja, dok nas ignoriraju.

Zato koristim ovu priliku da kažem kako ćemo mi vrlo rado prihvatiti Hasanbegovića, ako ga mandatar Plenković predloži. Nije dobro da Pupovac uvjetuje bilo što i nema se pravo pri tome pozivati na sve manjinske zastupnike!

robert-jankovics

MAURIZIO ZENNARO KRITIZIRAO FURIJA RADINA!

Potporu Hasanbegoviću dao je i predsjednik Srpske pravedne stranke Nenad Vlahović te vijećnik u Vijeću talijanske nacionalne manjine Županije Istarske Maurizio Zennaro. Zennaro je u javljanju u Bujicu iz Poreča, iznio cijeli niz optužbi na račun Furija Radina:

– Nitko, pa ni Furio Radin nema pravo uzeti sebi monopol nad jednom cijelom manjinom, u ovom slučaju talijanskom. On je naš predstavnik u saboru već 25 godina i u tako dugom vremenu stvorio je jedan svoj osobni režim. To se naročito vidjelo tijekom zadnje predizborne kampanje. Upozoravali smo da je u sukobu interesa, no institucije države do danas se o tome nisu očitovale…

Talijanska unija na čijem je čelu, dobiva silni novac iz proračuna, a njegova izvješća su poprilično netransparentna. Talijanska unija je izdavač La voce del popola i taj bi list trebao pratiti aktivnosti svih Talijana, no u potpunosti je pod kontrolom Radina i u službi stvaranja njegovog kulta ličnosti!

Zbog njega sam imao i velikih neugodnosti u kampanji, a ministar Hasanbegović mu se zamjerio kada je zbog sumnji u netransparentno trošenje novca, smanjio sredstva iz Ministarstva kulture namijenjena izdavačkoj kući Edit i La voce del popolu. Zato je Radin sada protiv njega! A nije nikakva tajna da se tamo nanamjenski trošilo i da je bilo afera s karticama i nepotizma…

PRIJAVE PROTIV PUPOVCA – U CVITANOVOJ LADICI!

Nenad Vlahović je osim podrške Hasanbegoviću, žestoko napao Milorada Pupovca: – Protiv Pupovca sam podnio pet kaznenih prijava! Iako Dinko Cvitan prijave još uvijek drži u ladici, vjerujem da će insitucije sustava ipak na kraju reći svoje. Pupovca sam prijavio DORH-u zbog sumnji u pronevjere u Tesla banci, ali i pranja više od 3 milijuna kuna namijenjenih za socijalne programe srpskih povratnika. Pupovac je u tri godine preko bankomata dignuo milijun i 170 tisuća kuna gotovine, no u blagajničkim izvještajima vidljivo je tek 108 tisuća!

Vlahović je još izjavio: „Najveći problem je u tome što nitko ama baš nikada, neće čuti da Pupovac izjavi da je Hrvatska njegova domovina. Ja sam prvi Srbin u Hrvatskoj koji je to javno rekao! To je moja zemlja, ja je poštujem i volim.“

VLAHOVIĆ O HASANBEGOVIĆU:

– Ne znam što je toliko inkriminirano počinio Zlatko Hasanbegović da ne bi mogao nastaviti posao koji je do sada super radio. Mnogi su u svojoj mladosti izrekli i gore stvari pa ne moraju zbog toga ispaštati cijeli život. On se transformirao u zrelu osobu, u sposobnog čovjeka i stručnjaka, intelektualca koji po mišljenju moje partije i Nacionalnog vijeća Srba, zadovoljava sve kriterije da i dalje bude ministar!

Na upit voditelja emisije prestavlja li Milorad Pupovac u pregovorima s HDZ-om i albansku nacionalnu manjinu, Ermina Lekaj Prljaskaj je odgovorila: – Pupovac može nastupati samo u svoje ime. Mi kao Albanci imamo svoj stav i zajednički se može nastupati u ime svih manjina, samo ako se prethodno usuglasimo.

U prošlom sazivu sabora nisam bila članica Kluba nacionalnih manjina i nisam sudjelovala ni u kakvim zajedničkim pregovorima. Sada smo imali jedan zajednički sastanak i usuglasili smo se jedino u tome da ćemo podržati mandatara Plenkovića. U pojedinačnim razgovorima s gospodinom Marićem i Stierom svatko će od nas ponaosob zastupati interese svoje manjine.

Konkretno, Pupovac zastupa interese srpske manjine, a ja zastupam interese albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine. Već sam dala do znanja da podržavam gospodina Plenkovića kao novog mandatara i Pupovac ne može u to unositi nikakav konflikt, posebno ne zbog osobnog stava o Hasanbegoviću!

ORBAN ČESTITAO JANKOVICSU

Robert Jankovics je izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, a nakon izbora u Hrvatski sabor osobno mu je čestitao mađarski premijer Viktor Orban: – Mađarska manjina imala je na izborima pravi referendum. Protukandidata Šandora Juhasa, Milanovićevog čovjeka, pobijedio sam uz veliku i do sada nezabilježenu izlaznost.

Jankovics se također ogradio od Pupovca: – Interes svih nas je stabilnost hrvatske Vlade. Zato smo sve pokušali da svih osam manjinskih zastupnika podupre gospodina Plenkovića. Mađari podržavaju HDZ i njegovu buduću vladu. Hoće li svi manjinski zastupnici do kraja ostati jedinstveni u potpori, to ćemo vidjeti. Pupovčevo medijsko soliranje sigurno ne pridonosi jedinstvu. Ja vjerujem mandataru. Ako on procijeni da ministar kulture treba biti gospodin Hasanbegović, mi ćemo se rado s time složiti.

Kao predstavnik mađarske zajednice ne vidim u tome baš nikakav problem. Hrvatski narod je odabrao, većina je uz gospodina Plenkovića i moj stav je da mi kao nacionalne manjine koje ovdje žive, kojima je ovdje dobro i koje vole ovu zemlju, ne smijemo davati nikakve ultimatume i trebamo poštivati volju većine. Kada predsjednica da mandat gospodinu Plenkoviću, na mene može računati.

LEKAJ PRLJASKAJ: „UDBA JE JOŠ UVIJEK TU!“

Na pitanje voditelja zašto Pupovac neprestano inzistira na konfliktima, Ermina Lekaj Prljaskaj je odgovorila:

– To su repovi iz bivšeg jugoslavenskog sustava! Mislim da je Udba još uvijek tu i da radi svoj posao!

ermina-lekaj

Ermina Lekaj Prljaskaj prisjetila se djetinjstva u Prizrenu, gdje je kao srednjoškolka bila izvrgnuta maltretiranju od strane srpske okupatorske milicije: „80-ih godina, kada sam polazila srednju školu, nas djevojke znali su zastrašivati srpski milicajci! Rano ujutro, u sedam sati, znali su nas dočekivati ispred škole s mitraljezima! Valjda im je smetalo što smo djeca i što idemo u školu… Dečkima su radili puno veće probleme, no i naš osjećaj baš nije bio ugodan. Trebalo je vremena da nadvladamo taj strah.

U emisiji je prikazana i fotografija iz svibnja ove godine, kada su u Drenici na Kosovu, memorijalni centar „Adem Jašari“ posjetili hrvatski ministri Hasanbegović i Medved. Ministri su bili na Kosovu povodom prijenosa posmrtnih ostataka albanskih dragovoljaca poginulih u Domovinskom ratu. Lekaj je komentirala:

– Adem Jašari je za Albance simbol otpora protiv srpske agresije i simbol slobode. To je velika počast i za Adema Jašarija i za njegovu obitelj, za sve Albance. Jašari je dokazao svijetu da Albanci nisu agresori, nego su to Srbi. On je za to žrtvovao cijelu svoju veliku obitelj. Stradalo je čak 56 članova obitelji Jašari! Od toga desetero djece i 18 žena! Oni su bili i ostali simbol otpora srpskoj agresiji, naš ponos! Drago nam je što su hrvatski ministri iskazali počast našoj pravednoj borbi upravo u Drenici. Mislim da čak i nekim Srbima u Hrvatskoj to silno smeta!

Mi Albanci smo miroljubiv narod, ali branimo svoju domovinu. To smo dokazali i u Hrvatskoj. Naši dragovoljci su se odazvali pozivu dr. Franje Tuđmana, više od 2.500 Albanaca je branilo Hrvatsku od srbijanske agresije! Status mnogih od njih još nije riješen i nadam se da će ova vlada to ispraviti… Mi se ponašamo kao partneri i prijatelji, a ne kao neki drugi koji su izvršili agresiju na Hrvatsku i traže prava koja im ne pripadaju. Volimo ovu zemlju, imamo povijesne veze i naše će se prijateljstvo dalje nastaviti…

Gošća je komentirala i uzvike srpskih huligana koji na nogometnim utakmicama često viću: „Ubi Hrvata, da Šiptar nema brata!“ Nas to ne vrijeđa, oni ne poznaju ni naš ni vaš jezik, a to što ih smeta naše prijateljstvo, njihov je problem – rekla je Lekaj.

ALBANCI U BEOGRADU NEMAJU NIKAKVA PRAVA

Spomenuto je kako je Beograd kao i cijela Srbija, etnički očišćen od Albanaca i kako su im otete radnje: – Za vrijeme bivše Jugoslavije u Beogradu i drugim krajevima Srbije je bilo puno albanskih ugostiteljskih i drugih objekata, a sada ih gotovo nema. Sve su uzeli, a ako danas i ima neka radnja, onda je to mali broj, gdje su Albanci prisiljeni biti partneri s nekim Srbinom. Albanci u Srbiji ne smiju na svoje ime imati obrte, a Srbija bi htjela uću u Europsku uniju! Kako takva zemlja može ući u zajednicu koja promovira pozitivne vrijednosti među narodima – nije jasno…

Robert Jankovics sjetio se Mađara koji su također branili Hrvatsku od velikosrpske agresije: – Na primjer, Laslovo je zaslužilo biti velikim slovima upisano u povijest moderne Hrvatske. To je mjesto bilo naseljeno pretežito Mađarima i kada je Vukovar pao, to je bila prva crta obrane Osijeka. Na žalost, nisu uspjeli dugo izdržati, ali se fronta konsolidirala i Osijek je obranjen. Predugo smo šutjeli o ulozi mađarske zajednice u obrani Hrvatske. Zato radim na osnivanju udruge Mađara branitelja Hrvatske. Samo u obrani Vukovara poginulo je 55 Mađara! Ne tražimo ništa, ali želimo da se to zna i da se o tome govori.

JANKOVICS: „MILANOVIĆ JE BIO SRAMOTA ZA NAŠE ODNOSE!“

Javna je tajna da je 1991. glavni saveznik Hrvatske u naoružavanju i drugim stvarima bila Mađarska. Kasnije smo vam pomagali jednakom mjerom i kod ulaska u Europsku uniju. Kada vas je Slovenija htjela blokirati, Viktor Orban je stao na stranu Hrvatske i nije ga bilo briga za kritike nekih država – rekao je Jankovics i dodao: – Mislim da je ono što se događalo za vrijeme mandata Zorana Milanovića sramotno. Mađari nikada nisu bili protivnici Hrvatske i nadam se da koja god vlada dođe u sljedećih 50 godina, neće odnose Zagreba i Budimpešte dovesti na poziciju, na kojima su bili tijekom mandata Zorana Milanovića.

Jankovics je prošlu predizbornu kampanju nazvao „najprljavijom u povijesti za Mađare“ i za to je optužio SDP-ovog favorita Šandora Juhasa:

– Juhas me je čak i fizički napao! On je nasilnik s pravomoćnom sudskom presudom. Sada se namjerava vratiti u školu jer je izgubio izbore… Bio je provjeren Milanovićev čovjek, potpredsjednik SDP-a u Belom Manastiru. Socijalističko-liberalne mađarske vlade koje su prije Orbana, zamalo upropastile Mađarsku, tražile su podobnike poput Juhasa, izvan zemlje. Ulagale su milijarde forinti u njega i stvorile naman koju je kasnije hranio Milanović. Iako je raspolagao milijunima, ipak sam ga uspio pobijediti.

https://www.youtube.com/watch?v=x5xDroDZrKc

Ermina Lekaj Prljaskaj otkrila je i zašto su Albanci u velikoj mjeri na predsjedničkim izborima podržali predsjednicu Kolindu Grabar – Kitarović, a ne Ivu Josipovića: – Albanci imaju povijesnu poveznicu s Hrvatima. Većina Albanaca naginje desnici. Tako smo bili i za gospođu Kitarović, a ne za Josipovića.

Opisala je kako je doživjela Zorana Milanovića tijekom pregovora, prije deset mjeseci: – Zvao me je na večeru i odbila sam. Ostala sam iznenađena Milanovićevim izjavama o Albancima. Žalosno je da se premijer jedne države tako razgovara. Milanović je s visoka razgovarao sa mnom. Uvrijedio se kada mu nisam htjela dati potporu.  Rekao mi je da mu ništa neću značiti kao 76. u saboru. Zaprijetio mi je medijskim linčom i rekao da na sljedećim izborima neću biti zastupnica jer su Albanci razjedinjeni. No, ja sam ipak dokazala da su Albanci jedinstveni. Pobjedila sam i ušla u sabor, a on je izgubio i više nije predsjednik SDP-a!

V. Bujanec/foto:screenshot


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->