LJUBIČICA BIJELA: Zbog ovog vica o Titu mlada novinarka prošla je strahote Golog otoka

svibanj 25, 2020 maxportal
Share Button

Brojni fanovi komunističkog diktatora Josipa Broza Tita jučer su slavili Dan mladosti, koji se za vrijeme Jugoslavije slavio 25. svibnja . Tito se u to vrijeme slavio kao božanstvo, pjevale su mu se pjesmice, a jedna od najpoznatijih bila je Druže Tito ljubičice bijela.No, ta pjesma je Jennu Lebl, mladu 22-godišnju novinarku odvela na Goli otok.

Ta Beograđanka židovskog porijekla, preživjela je i nacistički logor, a na Golom otoku završila je nakon što je ispričala benigni  vic o Titu.

– Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom natjecanju u cvijeću jer je uzgojila ljubičicu bijelu od 100 kila, aludirajući na pjesmu ‘druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela’.

Budući da je prepričala vic u redakciji, po Jennu Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula spornu šalu. Odvode je u  zatvor Glavnjača, potom u logor Ramski rit pa u Zabelu, Grgur i na koncu na  Goli otok.

–  Imala sam odličnog prijatelja koji se zvao Vojo Đukić, koji je žarko želio ići u Pariz. Ispričao mi je vic koji se meni svido i ja sam taj vic pričala dalje. On je otišao u Pariz, a ja sam otišla na Goli otok, ispričala je Jenni u memoarskoj knjizi  “Ljubičica bijela, vic dug dvije i po godine“.

U pet zatvora, gdje je od travnja 1949. do kolovoza 1951., od nje su tražili da promijeni mišljenje i prizna krivnju. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara – stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u srpnju 2013. godine

Kada se Jugoslavija raspala, Jenna Lebl je objavila knjigu “Ljubičica bijela…”, u kojoj je opisala strahote iz zatvora te je u Izraelu postala bestseler. Mnogi do tada nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

– Samo žedni znaju cijeniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplicirano iščupati stijenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice, i gdje ga trebate rastvoriti.

Čupale smo temelje stijena koje su tamo bile stoljećima, mijenjale smo prirodu. Djevojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolijevale su dok su im stizale vijesti da su ih se odrekli djeca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji – pisala je Lebl.

Danilo Kiš je 1989. godine o  Jenni Lebl  snimio dokumentarni film  prikazan u serijalu „Goli život”. Nakon što je 1989. emitirana prva od četiri snimljene emisije, javnost u Jugoslaviji bila je šokirana strahotama  Golog otoka i saznanjem da su među žrtvama bile i žene.

Sinopsis koji je Jenne pisala za emisiju pretočila je u knjigu „Ljubičica bijelaˮ.  Umrla je 21. listopada 2009. godine  u 82. godini života.

M.M. /Foto: Ilustracija

 

Komentari
Share Button