MARKO JURIČ: Finale u vaterpolu pokazalo je bitnu razliku u karakteru Hrvata u Srba

kolovoz 21, 2016 maxportal
Share Button

FINALE vaterpolske utakmice Hrvatska Srbija pokazalo je i najvažniju razliku u trenutačnim prevladavajućim mentalitetima Hrvatske i Srbije. I dok se u Srbiji za svoje interese tuku žestoko rukama, noktima i zubima, Milošević bi rekao ‘institucionalno i vaninstitucionalno’, dotle se u Hrvatskoj svemu čude, cmizdre i stalno traže nekoga da arbitrira. Kako na sinoćnjoj utakmici, tako i u prostoru politike.U Srbiji su krenuli u žestoku političku ofenzivu protiv Hrvatske svim sredstvima. Tuku iz svih oružja. Dižu optužnice protiv branitelja, galame o fašizaciji, histeriziraju o rehabilitaciji NDH, ponovo je tu jasenovačka mitologija i ‘strašni ustaški koljači’.

Hrvatska politika sve to anemično, zastrašeno, impotentno, promatra. Tu i tamo netko, poput Kovača, suzdržano odgovori, da se slučajno preko Drine ne bi naljutili. Sve se nade polažu u Bruxelles i EU administraciju da odradi taj meč za nas.

Međutim, tako se utakmice ne dobivaju. Kada protivnik igra grubo, radi faulove dok suci ne gledaju, kada udara ispod pojasa, onda treba odgovoriti još grubljom igrom. Tako da se utakmica dobije, a poslije neka se protivnik žali i cmizdri sucima.

Baš kao što je to bilo nakon Oluje.

Marko Jurič/Foto: novice.slo

Komentari
Share Button