Mate Bašić: Znali smo da je Tomić drzak i neobrazovan, ali da je neopisivo lud, znali su samo odabrani

srpanj 2, 2017 maxportal
Share Button

Mate Bašić reagirao je na tekst Ante Tomića koji u Jutarnjem listu pojašnjava da je Tito 1945. ‘nagario’ Talijane do Trsta te kako je Istra ‘vojno i političko naslijeđe Josipa Broza’.“To je nama drug Tito ostavio. Odbacujemo li njega, skidamo li njegovo ime s imena trgova i ulica, ispravno bi se bilo odbaciti i njegovu ostavštinu”, piše Tomić.

Mate Bašić, Hrvat iz Imotskog, trenutno u Melbournu, (“Samo je moje tijelo u Australiji, moja je Domovina moj jezik”), ovako je komentirao Tomićevo neznanje:

“Kako dojavljuje specijalni dopisnik Jutarnjega, prof. vodnik A. Tomić, Drug je Tito oslobodio Istru i Dalmaciju od mletačkih ustaša, i to bez nazočnosti Nijemaca, o Englezima i Novozelanđanima da ne govorimo, tako što je u travnju 1945. sve do Trsta potjerao talijanske fašiste (koji su kapitulirali još ujesen 1943., al’ je Tito, jel’te, malo kasno dočuo za to, budući u međuvremenu iz NOB-a opravdano odsutan duhom i tijelom).

“Mnogo je dobrih komunista i proletera poginulo oslobađajući Piran, Kopar, Umag, Poreč, Rovinj, Pulu, Žminj, Pazin i Labin, mnogo je fašističkih gadova valjalo najuriti, a bilo je, jasno, mnogo i zločina jer tko je ikad dobio zemlju bez zločina.

Bezbrojni nedužni talijanski civili završili su u izbjegličkim logorima ili na dnu kraških jama da bi krasna zemlja Istra mila postala dom roda hrvatskog, iako ona to nikad, ali, pazite, baš nikad u povijesti nije bila.

I Zoran Milanović je to nekidan dobro primijetio. Mi smo Slaveni, i Hrvati i Slovenci, bili tek koloni Mlečana ili Austrijanaca, bijednici kojima su nekažnjeno otimali ljetinu i silovali kćeri, prije nego što nam je herojska Titova armija dala zemlju i dostojanstvo, učinila nas gospodarima, svojima, što se kaže, na svomu…”

“Dvije tisuće i osamsto kvadratnih kilometara istarskog poluotoka i još nešto sitno teritorija po Kvarneru, u Zadru i na otocima, Josip Broz Tito je prvi u historiji napravio hrvatskim”…

“Ta zemlja je vojno i političko naslijeđe Josipa Broza. To je nama drug Tito ostavio”…

Da je neobrazovan, znali smo.

Da je bezočno drzak, i to smo znali.

Ali, da je toliko očajnički i toliko neopisivo lud,

e to su znali samo odabrani

(Koji evidentno nisu zaposleni u uredništvima  HANZA-medija, čim je ovakvo nešto objavljeno).

MP/foto:Novi listKomentari
Share Button