NACIONAL: Bandić podnosi ostavku i kandidira se za predsjednika!?

rujan 10, 2019 maxportal
Share Button

Tjednik Nacional piše kako će Milan Bandić dati ostavku na mjesto gradonačelnika Zagreba i ući u utrku za predsjednika. Iako zvuči nevjerojatno, Nacional piše da su im to potvrdila dva izvora.U slučaju poraza on bi, tvrdi se, podržao Kolindu. Potom bi ojačao svoju stranku i postao ključni koalicijski partner buduće HDZ-ove vlade.

Nova zagrebačka gradonačelnica,  u tom slučaju postaje Jelena Pavičić Vukičević. Plenković je za ovaj plan navodno saznao tek u ponedjeljak.

O Bandićevoj mogućoj kandidaturi počelo se glasnije govoriti nakon proslave Oluje u Kninu. Bandić je tada kazao kako je Hrvatskoj potreban novi Tuđman te usput najavio kako će nešto reći krajem rujna.

–  Hrvatskoj je potreban novi Tuđman, čovjek koji će lupiti šakom o stol i koji će ujediniti ljude na tragu rada, znanja, demografske obnove i solidarnosti –  ustvrdio je zagrebački gradonačelnik 5. kolovoza u Kninu.

Tom prilikom nije želio komentirati kandidate za predsjednika.

– Ne bih to komentirao, nikoga ne komentiram, a nešto će biti, nešto ću reći krajem devetog mjeseca, nakon toga neće ništa biti isto, kazao je tada zagrebački gradonačelnik.

Ako e bandić kandidira bila  bi to njegova druga utrka  za Pantovčak. Na izborima je sudjelovao 2009. ( drugi krug bio je 2010. godine)  kad ga je u drugom krugu pobijedio Ivo Josipović.

Bandić je prvi krug završio kao drugoplasirani. Dobio je 293.068 glasova, odnosno 14,84 posto glasova. To mu je bilo dovoljno za drugi krug, a iza sebe je ostavio HDZ-ovog kandidata Andriju Hebranga koji je dobio 237.998 glasova, odnosno 12,05 glasova.

Daleko ispred Bandića i Hebranga u prvom krugu bio je SDP-ov Ivo Josipović sa 640.594 glasova ili 32,43 posto.

U drugom krugu, koji je održan 10. siječnja 2010. godine, Bandića je porazio Ivo Josipović. Bandić je, kao nezavisni kandidat, u drugom krugu dobio 883.115 glasova. Ivo Josipović je postao predsjednik s 1.339.322 glasova.

M.M. /Foto:nacional

 

Komentari
Share Button