Newsweek: Putin se u travnju liječio od raka, u ožujku je bio pokušaj atentata

3 lipnja, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zdravlje Vladimira Putina predmet je razgovora unutar Bidenove administracije nakon što su obavještajci dali četvrtu sveobuhvatnu procjenu krajem svibnja.



U povjerljivom američkom izvješću stoji da je Putin u travnju bio podvrgnut liječenju od uznapredovalog raka, rekli su za Newsweek tri čelnika američkih obavještajnih službi koji su pročitali izvješća.

Obavještajci tvrde i kako je u ožujku došlo do pokušaja atentata Putina, no to je sve što je Newsweek objavio na tu temu. Ne navode tko je pokušao atentat ni druge važne informacije, osim što sugeriraju da su zavjernici iz ruskih krugova.

Već dulje vrijeme špekulira se da je ruski predsjednik bolestan, a spominjali su se problemi sa štitnjačom dok su neki govorili i da ima Parkinsovu bolest.  O njegovom zdravlju pisalo se i nakon vojne povorke u Moskvi u čast 77. obljetnice pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom također su krenule špekulacije da je ruski predsjednik bolestan.

Putin se, podsjetimo, u jednom trenutku tijekom proslave pokrio i dekom zbog hladnoće te je kašljucao.  Na sastanku s ministrom obrane je pak jednom rukom čvrsto držao stol.  Neobično se ponašao i tijekom sastanka s bjeloruskim predjednikom Lukašenkom, nekontrolirano je mahao lijevom rukom i stalno tresao nogom.

Visoki  američki dužnosnici, koji predstavljaju tri odvojene obavještajne agencije, zabrinuti su što je Putin sve više paranoičan u vezi s njegovim održanjem  na vlasti.

“Putinov stisak je jak, ali više nije apsolutan”, kaže jedan od viših obavještajnih časnika s izravnim pristupom izvješćima.  “Užurbanost  unutar Kremlja nikada nije bio intenzivnija tijekom njegove vladavine, svi kao osjećaju da je kraj blizu.”

Sva tri dužnosnika — jedan iz ureda ravnatelja Nacionalne obavještajne službe, jedan umirovljeni viši časnik Zračnih snaga i jedan iz Obrambene obavještajne agencije — upozoravaju da izolacija ruskog čelnika otežava američkim obavještajnim službama preciznu procjenu Putinovog statusa i zdravlje.

“Ono što znamo je da se tamo nalazi santa leda, iako prekrivena maglom”, kaže čelnik DNI-a, koji je s Newsweekom komunicirao putem e-pošte i zatražio anonimnost kako bi razgovarao o osjetljivim pitanjima.

“Jedan izvor naših najboljih obavještajnih podataka, a to je kontakt s autsajderima, uglavnom je presušio kao rezultat rata u Ukrajini”, kaže visoki dužnosnik DIA-e. “Putin je imao nekoliko sastanaka sa stranim čelnicima”, kaže dužnosnik, prekidajući uvide koji se ponekad mogu steći u susretima licem u lice. “Putinova je izolacija tako povećala razinu nagađanja.”

“Moramo imati na umu utjecaj željenih želja”, upozorava umirovljeni čelnik zračnih snaga. “Naučili smo — ili nismo naučili — tu lekciju na teži način s Osamom bin Ladenom i Sadamom Husseinom.”

Slika muškosti

Jahanje konja, igranje hokeja Vladimir Putin godinama je bio slika muževnosti i vitalnosti, osoba koju je službena Moskva pomno kurirala i koju propagandisti Kremlja često koriste kako bi suprotstavili ruskog čelnika njegovim američkim kolegama.

Zatim je došao vrlo dugačak stol koji je Putin koristio u Kremlju za snimanje fotografija svojih važnih sastanaka, koji je simbolizirao njegovu paranoju i fizički strah.

Veliki stol je bio mjesto za Putinov sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom 7. veljače, samo dva tjedna prije invazije na Ukrajinu. Za obavještajnu zajednicu, dugi stol i Putinovo ponašanje s Macronom postali su temelj prema kojem se može mjeriti pad ruskog predsjednika.

“Nije bilo rukovanja, toplog zagrljaja i to smo primijetili”, kaže čelnik DNI-a. Rekao je da su francuske obavještajne službe imale mnoga zapažanja sa sastanka i putovanja u Moskvu, odbivši elaborirati ono što je izviješteno američkoj vladi.

Zatim je uslijedio Putinov sastanak 21. travnja s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom, ovaj put za malim stolom, zelene i umirujuće boje. Mnogi su se usredotočili na Šojgua, koji je bio nestao  iz javnosti. Ali Putin je bio taj koji je uglavnom bio odsutan veći dio mjeseca, i bio je daleko od slike zdravlja, pogrbljen u stolici i držeći se za stol desnom rukom.

Neki su promatrači zaključili da je ruski čelnik imao Parkinsonovu bolest. Drugi su inzistirali da je to bio samo njegov KGB- ov trening s oružjem, misleći na njegov krut stav i hod, uvijek s desnom rukom spremnom da posegne u jaknu za oružjem.

Video su pomno pregledali analitičari obavještajne zajednice, neki obučeni za dijagnozu na daljinu, a drugi za psihijatriju. Mnogi su obavještajni podaci analizirani za Bijelu kuću: konsenzus je bio da je Putin bolestan i vjerojatno umire. Činilo se da je napravio dobru predstavu. No, možda je izolacija COVID-a prikrila pad koji je tek sada bio vidljiviji.

Sljedeće je bilo pojavljivanje 9. svibnja na “Danu pobjede” , gdje je osjetno napuhani ruski vođa sjedio pogrbljen. Putinovo zdravlje i njegova nesposobnost (ili nevoljkost) da proglasi pobjedu u Ukrajini išli su zajedno. Američka obavještajna zajednica složila se da je njegova situacija teža nego što se mislilo, a njegovu fizičku iscrpljenost pratila je i sama iscrpljenost Rusije.

Tri dana kasnije, šef ukrajinske obavještajne službe, general-major Kiril Budanov rekao je za UK Sky News da je Putin u “vrlo lošem psihičkom i fizičkom stanju i da je jako bolestan”, dodajući da unutar Kremlja postoje planovi za svrgavanje ruskog čelnika .

Glasine da su zaštitari Kremlja otkrili rusku zavjeru za atentat na Putina su potvrđene u ovom trenutku. CIA i strane obavještajne službe prikupljale su dosljedne priče o razdoru u vrhu ministarstava nacionalne sigurnosti, kao io želji ruskih diplomata da prebjegnu na zapad.

“Netko koga se nekoć smatrao svemoćnim sada se uglavnom smatra da se bori s budućnošću, posebno svojom”, kaže čelnik DNI.

Efekt Sadama i bin Ladena

Kad su ozbiljni obavještajni podaci počeli kružiti o Putinovoj bolesti, američki čelnici su bili upozoreni da ne donose prebrzo zaključke, podsjetili su se na primjere vrućih “obavještajnih podataka” o Osami bin Ladenu i Sadamu Husseinu koji su oblikovali američku politiku, a zatim se pokazali upitnim.

U Saddamovu slučaju, pitanje je bilo je li psihički poremećen i što će dalje učiniti sa svojim oružjem za masovno uništenje. U slučaju Osame bin Ladena, prije i nakon 11. rujna, radilo se o tome je li umirao, vjerojatno od bolesti bubrega, i kako bi to moglo utjecati na njegove odluke.

Najnovija procjena američke obavještajne zajednice za predsjednika Bidena i druge visoke čelnike dovela je do preokreta za ruskog čelnika nakon što ga je prethodno izvješće, sastavljeno otprilike dva tjedna ranije, prikazalo kao teško bolesnog.

Jednog dana — 26. svibnja — napravio je svoj prvi javni posjet moskovskoj vojnoj bolnici. Imao je telefonski razgovor s talijanskim premijerom Mariom Draghijem. A na ruskoj poslovnoj konferenciji razgovarao je putem videa. Svaki nastup pomno je proučen.

Ovog ponedjeljka Putin je telefonski razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom gdje su njih dvojica razgovarali o mogućnosti sastanka licem u lice s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je bilo kakvu ideju o tome da je Putin bolestan u intervjuu na francuskoj televiziji prošlog vikenda. “Mislim da zdrava osoba ne može posumnjati na bilo kakve znakove bolesti ili tegobe kod ovog čovjeka”, rekao je Lavrov, navodeći Putinove nedavne javne istupe.

“Lavrovljevo inzistiranje da je sve normalno jednako je izjava odanosti Putinu koliko i bilo kakva dijagnoza koju treba slušati”, kaže dužnosnik DIA-e. Dužnosnik kaže da je Putin i dalje “izazovan” i u zdravstvenom smislu i u svom vodstvu.

“Čak i ako se slažu da su obavještajni podaci da Putin umire pouzdani”, kaže visoki čelnik DNI-a, “ne mogu računati rokovi niti signalizirati svoju podršku Rusiji bez Putina.”

“Nuklearno naoružana Rusija je još uvijek nuklearno naoružana Rusija, bez obzira je li Putin jak ili slab, unutra ili izvan njega, a ne želeći provocirati njega ili njegovog potencijalnog nasljednika na pomisao da smo vraški spremni na njihovo uništenje važan je dio kontinuiranog strateška stabilnost”, kaže dužnosnik DNI-a.

Čelnik DIA-e tvrdi da je, na neki način, “biti bolestan ili umiranje Putina dobro za svijet, ne samo zbog budućnosti Rusije ili okončanja rata u Ukrajini, već i zbog smanjenja prijetnje ludog čovjeka od nuklearnog rata.

“Oslabljen Putin – vođa u opadanju, a ne onaj na vrhuncu svoje igre – ima manji utjecaj na svoje savjetnike i podređene, recimo, ako naredi upotrebu nuklearnog oružja.”

Kako dužnosnik objašnjava, snažan Putin mogao bi se probiti, nadvladavajući prigovore ministara i zapovjednika. Ali oštećeni Putin (a ovdje dužnosnik spominje Donalda Trumpa kao sličan primjer), “onaj koji možda nema kontrolu nad svim svojim sposobnostima, jednostavno nema tu vrstu utjecaja”.

“Putin je definitivno bolestan… hoće li uskoro umrijeti samo je nagađanje”, kaže dužnosnik DIA-e. “Ipak, ne bismo trebali biti sigurni. Ne bismo trebali odgovarati na vlastitu poštu, ako hoćete, vjerujući samo inteligenciji koja potvrđuje naš vlastiti željeni ishod. On je još uvijek opasan, a kaos je pred nama ako umre. Trebamo usredotočiti se na to. Budite spremni.”

Nakon što je ova priča objavljena, Vijeće za nacionalnu sigurnost poslalo je Newsweeku izjavu koja se pripisuje glasnogovornici NSC-a Adrienne Watson: “Izvješća da postoje takve procjene obavještajne zajednice ili da su upućene predsjedniku nisu istinite.”

R.I. /Foto:press


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->