O ‘čobanima’ u Saboru: Za Baću sigurno niste čuli, ali ga mjesečno plaćate 42000 kn

6 prosinca, 2018 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jučer je u Saboru odvijao cirkus, neuobičajen čak i za ono što uobičajeno gledamo u našem parlamentu, a sve je zakuhao Mostov zastupnik Miro Bulj. 



Bulj je, prosvjedujući zbog odsustva ministra Tomislava Tolušića o čijem se zakonu raspravljalo, stao za govornicu bez dozvole predsjedavajućeg, a nakon njega isto je napravio Grmoja, zbog čega su dobili opomene i oduzeta im je riječ.

Reiner je tada zatražio da se sjednica prekine i da straža odvede Bulja, nakon čega je govornicu okružilo desetak zastupnika oporbe iz redova HSS-a, SDP-a, Mosta i Živog zida, štiteći Bulja kako ga ne bi odvela saborska straža.

“Pametan si za popizdit’, čobane jedan”

U burnoj atmosferi pale su i teške riječi, pa je tako iz redova HDZ-a Ante Bačić doviknuo Bulju “čobane”, a Grmoja vikao “protiv uništavanja hrvatskog sela, štetočina iz HDZ-a, protiv Ante Bačića, najvećeg uhljeba u Saboru”. “Pametan si za popizdit’, čobane jedan”, rekao je još taj dosad nepoznati HDZ-ovac. Bio je to prvi saborski nastup Ante Bačića, u Dalmaciji poznatog kao Baćo.

Tko je, dakle, Ante Bačić Baćo, HDZ-ov saborskih zastupnik za kojeg vjerojatno do sada niste nikada čuli?

Prije nego što je postao saborski zastupnik Bačić je radio kao projektni analitičar u Studentskom centru Sveučilišta u Splitu. Na tom radnom mjestu je zaposlen nakon što je 2014. godine izabran rektor Šimun Anđelinović u čijem je izboru, kao član Senata Sveučilišta i sam sudjelovao. Do tada njegovo radno mjesto u Studentskom centru nije postojalo

Unatoč svemu, Baćo je više puta isticao da je u SC-u zaposlen na temelju stručnosti, a ne zbog poznanstava, veza, dogovora, kupovine glasova ili nečeg možda trećeg.

Bačić je donedavno bio predsjednik Mladeži HDZ-a Splitsko -dalmatinske  županije, a na odlasku su mu članovi stranačkog podmlatka zahvalili porukom primjerenijom Sjevernoj Koreji nego demokratskom društvu. “Hvala ti, Baćo! Voli te tvoja mladež” pisalo je na video plakatu zahvale bivšem predsjedniku

Tvrdi da u politiku nije ušao iz interesa

U intervjuu koji je dao za Slobodnu Dalmaciju u travnju 2015. godine Bačić je tvrdio da je u stranku ušao isključivo iz pobude da pridonese kvalitetnijem razvitku društva. Hvalio se da je od malih nogu društveno angažiran, no nije objasnio kako je njegov angažman ikome pomogao.

Tada je izjavio da su prošla vremena isključivog izjednačavanja politike i vlasti i da je vrijeme za novu percepciju.

– Politika mora biti isključivo služenje narodu i temeljiti se na obostranom povjerenju – govorio je Baćo u 2015.-oj. No od tada su prošle tri godine, a prema svemu sudeći, promijenio se i njegov stav.

Njegov put do Sabora uistinu je impresivan

Dvije godine nakon što je izjavio da politika treba biti isključivo služenje narodu Bačić ulazi u Sabor sa samo 1235 glasova. Baći je mandat započeo 19. lipnja 2017. kao zamjeniku Damira Krstičevića. To mu je uspjelo jer su mu se posložile nemoguće karte”.

Mato Franković postao je gradonačelnik Dubrovnika, Andro Krstulović Opara gradonačelnik Splita, a Blaženko Boban splitsko-dalmatinski župan. Prethodno su za ministre imenovani Kujundžić, Krstičević i Kuščević. Marija Vučković imenovana je za državnu tajnicu. Svi oni bili su na listi HDZ-a u 10. izbornoj jedinici. Umjesto njih u Sabor je ušla druga ili treća liga HDZ-a u koju spada i Ante Bačić Baćo.

Kad bi se dogodilo da netko iz te izborne jedinice bude imenovana na dužnost nespojivu s pozicijom saborskog zastupnika, HDZ  bi ne bi imao više koga poslati kao zamjenskog kandidata u Sabor. I tako se otvorilo mjesto za Baću

Baćo: Al se politika i prostitucija ne svedu na isto?

Kad netko glasno izgovori da je politika kurva, dobar dio hrvatskih političara se nađe uvrijeđenim, a neki prijete i tužbama za klevetu. Da takvo mišljenje ipak nije uobičajeno samo kod onih koji preziru politiku, možda najbolje dočarava detalj s društvenih mreža, koje prenosi portal Mega Media, a zapravo je dio komunikacije iz 2012. godine između Ante Bačića i Tomislava Prljevića, aktualnog predsjednika GO splitskog HDZ-a.

Na Prljevićevo pitanje: „Baćo, odustaješ od politike, ideš u prostituciju?“, Ante Bačić zvani Baćo spremno odgovara: „Al’ se to dvoje na kraju ne svede na isto…“.

Najrastrošniji zastupnik iz Dalmacije

Od početka ove godine do 10. srpnja 2018. godine, od zastupnika Baće više je potrošio jedino SDP-ov Domagoj Hajduković i to nešto više od 500 kuna. Bačićevi troškovi ukupno iznose visokih 89.488,80 kuna, ( oko 15. 000 mjesečno), a većina troška se odnosi na troškove korištenja prijevoza i to vlastitog automobila WV Golf proizvedenog 2013. godine kojeg je kupio na kredit.

Samo na putovanja potrošio više od 50 tisuća kuna

Vozeći se u automobilu, u službene svrhe, Bačić je u šest mjeseci i 10 dana potrošio ukupno 28 tisuća i 280 kuna, što iznosi gotovo 5 tisuća kuna mjesečno samo na troškove automobila. Uz to, na cestarinu Bačić je potrošio 6.602 kune što je za nekoliko stotina kuna više od iznosa prosječne hrvatske plaće.

Popularno zvani Baćo nije prijavio nikakav trošak vožnje autobusom, vlakom, tramvajem ili drugim oblikom javnog prijevoza, ali zato je na prijevoz avionom potrošio više od 17 tisuća kuna. U hotelima je za troškove noćenja ostavio 6.092,08 kuna.

Uz visoku bruto plaću od 20 tisuća i 705 kuna Bačiću su za dnevnice u navedenom razdoblju isplaćene dodatne 3 tisuće kuna. Bačić uz mjesečnu plaću, ostvario je pravo na isplatu naknade za odvojeni život pa mu je tako po ovoj osnovi isplaćeno 5.770,97 kuna.

I dok se Baćo vozi, leti, putuje, odsjeda u hotelima i ubire dnevnice porezni obveznici za njegovu stanarinu u Zagrebu izdvojili su više od 19 tisuća kuna. Uz to na režije je potrošio oko 3 tisuće kuna što ga svrstava u 10 posto najrastrošnijih saborskih zastupnika i u ovoj kategoriji.

Zbroje li se ukupna primanja ( bruto plaća 20705,00 kuna, plus članstvo u pet saborskih odbora i tijela te oko 15. 000 troškova), Ante Bačića Baćo porezne obveznike košta oko 42.000 mjesečno. Logično je pitanje što on daje državi za toliki novac.

Duplo skuplji od predsjednika Sabora

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u pola godine imao je 36 tisuća kuna dodatnih troškova, od čega gotovo trećinu na avion. Njegova dužnost, naime, uključuje česta putovanja od koji su većina iz Hrvatske pa to može i biti razumljivo. S jedne strane razumljivo, s druge strane zanimljivo da je Bačić potrošio duplo i kusur više i od predsjednika Hrvatskog Sabora.

Ovim završavamo kratak pregled novije biografije mladog, aktivnog, rastrošnog i nadasve zanimljivog saborskog zastupnika Ante Bačića Baće.

Ako vam se sviđa svakako ga potražite na Facebooku i lajkajte njegovu stranicu. Do toga mu je očito najviše stalo, što pokazuje i plaćanje sponzoriranih objava na Facebooku.

MP/Foto:FaH


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->