Poslušajte izjavu Bojana Glavašavića zbog koje branitelji traže njegovu smjenu

listopad 2, 2014 maxportal
Share Button
BROJNE udruge iz Domovinskog rata na današnjoj konferenciji za novinare ustvrdile su da posljednje vrijeme sustavno smanjuju prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te da se to posebno odnosi na zakon o mirovinskom osiguranju koji treba stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine

‘Hrvatski branitelji zabranjuju sve izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja kojima se zadire u postojeća prava u smislu smanjivanja ili ukidanja, no podržavaju afirmativne izmjene i dopune Zakona’, rekao je predsjednik Udruge hrvatskih ratnih i vojnih invalida prve skupine sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjima Đuro Glogoški.Ocijenivši da ih Ministarstvo branitelja ne vidi kao suradnike te da im ne daju nacrt prijedloga izmjene i dopune zakona, koordinacija udruga hrvatskih branitelja uvjerena je da će se izmjena i dopuna zakona u najvećem dijelu odnositi na smanjivanje postojećih prava, kako ratnih vojnih invalida tako i ostalih stradalih u ratu.

Najavili su da će branitelji, stradalnici Domovinskog rata izraditi prijedlog Zakona i predstaviti ga javnosti te nakon toga zatražiti od političkih opcija da iznesu svoje mišljenje o tome. Protive se izjednačavanju žrtava i agresora jer, kazao je Glogoški, ‘svjedoci smo u posljednje vrijeme da pojedine političke opcije idu u tom pravcu da izjednače žrtvu i agresora’.

Udruge branitelja osudile su danas izjave pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića koji je na tribini Documente u Vukovaru rekao da među hrvatskim braniteljima koji su pobijedili u ratu i imaju brojna prava postoji niz slučajeva oboljelih od PTSP-a i malignih bolesti, dok kod pripadnika srpskih postrojbi, koje su izgubile rat i nemaju sličnih prava, nema niti pojave PTSP-a.


‘Osuđujemo posljednje izjave Bojana Glavaševića, tražimo njegovu smjenu, očitovanje predsjednika Vlade, predsjednika Sabora i Republike, da se očituju i ograde od njegovih stavova koje je iznio u Vukovaru’, rekao je predsjednik Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Tihomir Trešćec.

Glavašević je, naglasio je, iznio niz nepotvrđenih teza kojima je uvrijedio sve oboljele hrvatske branitelje, stradalnike Domovinskog rata kao i sve građane te izjednačio agresora i žrtvu. Smatraju da svojim stavovima jasno poručuje da nema poštovanja prema žrtvi koju su hrvatski branitelji podnijeli u ratu.

‘Ako su njegove tvrdnje zaista stavovi Ministarstva branitelja, postavlja se pitanje o kome to skrbi ministarsvo’, rekao je Trešćec.

(Hina, maxportal)

Komentari
Share Button