PRATITE UŽIVO: Koliko je potpisa skupljeno za referendum “Narod odlučuje”

svibanj 31, 2018 maxportal
Share Button

U 11 sati ispred Hrvatskog sabora građanska inicijativa ‘Narod odlučuje’ održala je konferenciju za medije.Inicijativa je prikupila dovoljno potpisa za oba referendumska pitanja koja imaju za cilj demokratizaciju izbornog sustava i saborske zastupnike odgovorne biračima, objavljeno je u utorak navečer.

Za prvo referendumsko pitanje prikupili su 397.024 potpisa, dok su za drugo pitanje prikupili 390.189 potpisa, objavili su na press konferenciji.

“Velika mi je čast objaviti danas da smo prikupili:

Za prvo pitanje: 397 024 , i za drugo pitanje: 390 189 potpisa građana” – rekao je, uz gromoglasan pljesak okupljenih, koordinator inicijative Narod odlučuje Zvonimir Troskot na konferenciji za medije ispred Hrvatskog sabora te nastavio:

 

 

Prešli smo prag koje je zadalo Ministarstvo uprave. Smatramo da se radi o povijesnoj brojci, unatoč opstrukcijama i koordiniranom bojkotu, uspjeli smo prikupiti preko 374.740. To je povijesni trenutak za građane koji su srušili nakaradni politički sustav koji je postavljen za političke kaste kako bi dobro bilo njima, a ne građanima koji su ih izabrali’, rekao je u srijedu Zvonimir Troskot,

Upitan tko su glavni financijeri inicijative za referendum Troskot je rekao: ‘Građani koji su svojim donacijama omogućili plaćanje korištenja javne površine na kojoj su se skupljali potpisi.’

Prvo referendumsko pitanje glasilo je: ‘Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi:

‘Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva’.

Drugo referendumsko pitanje odnosilo se na ulogu manjinskih zastupnika u Vladi, a ono glasi:

Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: ‘Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna’.

MP/foto:screensot

Komentari
Share Button