Preminuo Boro Mikelić, bivši direktor Gavrilovića i predsjednik Vlade tzv. RSK

svibanj 13, 2018 maxportal
Share Button

Bivši premijer takozvane Republike Srpske Krajine Borislav Mikelić umro je u Beogradu u 79. godini života, javljaju Nezavisne novine.Mikelić je rođen u Dobrljinu pokraj Hrvatske Kostajnice 13. rujna 1939. godine, bio i dugogodišnji generalni direktor petrinjskog Gavrilovića i predsjednik općine Petrinja.

Da bi postao član Centralnog komiteta  SKJ morao je u krijerii rukovoditi sustavom od 15.000 zaposlenih pa je u petrinjski Gavrilović ukrcao sve što je moglo ući u taj sustav – od knjižara i domova kulture do nogometnih klubova i  folklornih duštava.

Nakon agresije na Hrvatsku premijer tzv. RSK bio je od 21. 4. 1994. do 27. 7. 1995. godine. Hrvatske vlasti protiv Mikelića su, nakon okupacije Petrinje 1991. od strane srpskih paravojnih formacija, bile podigle optužnicu, a sud u Sisku ga je 1993. godine osudio na 20 godina zatvora u odsutnosti.  On sam tvrdio je da u to vrijeme nije bio u Petrinji iz koje je otišao u siječnju 1991.

Nakon vojne operacije Oluja i propasti RSK Mikelić je otišao u Beograd.

Zbog navodne umiješanosti u ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića uhićen je 2003. u akciji Sablja. Policija je sumnjala da je jedan od ključnih ljudi koji su povezivali tzv. zemunski klan, koji je izvršio egzekuciju Đinđića, s poslovnim krugovima iz Republike Srpske koje se držalo podupirateljima tog atentata.

Proveo je 45 dana u samici  a u  pritvoru ukupno tri mjeseca te je odlukom Vrhovnog suda Srbije pušten na slobodu. Sam je tvrdio kako nema nikakve veze s atentatom na Đinđića. Zatražio je i naknadu štete.

Reviziju sudskog postupka kojim je u Hrvatskoj u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora. zatražio je 2004. godine   Sisačko Županijsko državno odvjetništvo provelo je izvide  2011. te potom obavijestilo sud da nisu pronađeni dokazi protiv Mikelića.

Stoga je predloženo da se postupak protiv njega obustavi. Za zločine koji su se njemu stavljali na teret u međuvremenu je osuđen tadašnji zapovjednik petrinjskog garnizona bivše JNA Slobodan Tarbuk.

Nakon što je oslobođen u nekoliko javnih istupa najavljivao je povratak u Hrvatsku i obračun s nezakonitom privatizacijom Gavrlovića za što je prozivao Vladimira Šeksa i Žarka Domljana.

M.M. /Foto:N1

Komentari
Share Button