Primorac: Nova saznanja bude optimizam. Osjećamo se sigurnije

3 veljače, 2021 Dragan Primorac
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dr. Dragan Primorac genetičar i forenzičar, gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska HTV-a, govorio je o novom soju virusa.



Znanstvenici s King’s Collegea i Harvarda su objavili vrlo zanimljive rezultate istraživanja vezano uz britansku varijantu SARS-CoV-2 virusa B1.1.7 od koje svi strahuju. U istraživanju su prikazali potpuno nove spoznaje vezane uz širenje, moguće ponovljene infekcije, ali i simptome ovog soja.

“Njihovo je istraživanje pokazalo da ovaj britanski soj ne dovodi do teže kliničke slike kao što se ranije mislilo. To je vrlo važan podatak. Također su, analizirajući velik broj uzoraka, primijetili da je oko 0.7% šansa za moguću reinfekciju, što je jako dobro. Otkrili su da je mogućnost širenja ovog soja svega 35% veća od onog što se mislilo ranije kada se govorilo o 70%. I to su te dobre vijesti. Osjećamo se sve sigurnije i stabilnije”, rekao je Primorac.

Kaže kako su najopasniji mutirani sojevi vezani za promjenu jedne aminokiseline na spike proteinu i ona kao takav ima veću mogućnost vezanja na receptore.

Nove informacije bude optimizam

“Važno je za istaknuti da ovaj virus zbog svog velikog genoma i mogućnosti popravljanja tih mutacija nema veliki broj mutacija kao npr. virus gripe, i to je prednost o kojoj treba govoriti”, poručio je istaknuvši da uvijek treba biti oprezan, ali da nam ove nove informacije koje su objavljene daju veći osjećaj sigurnosti nego što je to bilo prije.

Ističe da, da smo na početku pandemije znali o virusu ovo što znamo danas, cijeli bi svijet napravio manje pogrešaka.

“Jučer je objavljen podatak da osobe koje su bile u kontaktu s virusom i razvile protutijela te osobe s jednim cijepljenjem razvijaju isti titar protutijela kao i osobe koje su dva puta cijepljenje. Ti podaci govore o velikoj mogućnosti uštede tijekom cijepljenja”, rekao je Primorac.

R.I. /Foto:hrt

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •