Program komemoracije: U Bleiburgu nema političkih govora, kažnjavat će se odore

8 svibnja, 2018 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Počasni bleiburški vod (PBV) predstavio je mjere, odnosno pravila ponašanja, donesene u suradnji s austrijskim crkvenim i državnim vlastima, radi dostojanstvenog održavanja subotnje komemoracije žrtvama bleiburške tragedije i Križnoga puta na Bleiburškom polju

Najavljena je “nulta tolerancija” prema ustaškom i nacističkom znakovlju.

Udruga Počasni bleiburški vod na konferenciju za medije 8. svibnja 2018. predstavila je  program ovogodišnje, 73. središnje komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i Križnoga puta hrvatskog naroda, koja će se održati u subotu, 12. svibnja 2018. na Bleiburškom polju u Republici Austriji.



Komemoraciju organizira PBV u suradnji s Ravnateljstvom dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu te Hrvatskom katoličkom misijom u Klagenfurtu, koji preuzimaju pripremu liturgijskoga dijela, a održat će se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora uz supokroviteljstvo Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Govorit će Jandoković

Kako je naglasio glasnogovornik PBV-a vlč. Ante Kutleša, program komemoracije počinje u 11 sati molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon koje kreće procesija prema Bleiburškom polju. U 12 sati počinje službeni dio komemoracije uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije.

Svetu misu predvodit će zadarski nadbiskup i predsjednik HBK msgr. Želimir Puljić, a molitvu za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi Idriz ef. Bešić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gunja

Nakon svete mise govorit će predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH Dragan Čović.

Na konferenciji za medije sudjelovali su čelnici PBV-a i predstavnici Hrvatske biskupske konferencije: Vice Vukojević, predsjednik PBV-a, Vladimir Šeks, predsjednik Nadzornog odbora PBV-a, Bože Vukušić, voditelj Predstavništva PBV-a u Hrvatskoj i glavni koordinator priprema komemoracije, zatim Thomas Baumgärtner, glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda, vlč. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu pri HBK-u te Zvonimir Ancić, glasnogovornik HBK.

Vlč. Kutleša je kazao da su ove godine, „suprotno napisima u hrvatskim i austrijskim medijima, najveći dio tzv. novih mjera na Središnjoj komemoraciji zapravo stare mjere. Ono što je novo u organizaciji komemoracije odnosi se na zahtjeve koruške Biskupije i tamošnjeg biskupa Aloisa Schwarza“.

Vlč. Kutleša u vezi s tim posebno je istaknuo sve ono što će biti zabranjeno tijekom skupa: svaka vrsta trgovine, isticanje bilo kakvih tekstualnih, fotografskih, usmenih ili bilo koje druge vrste poruka s političkim sadržajem, nošenje bilo koje vrste odore, njezinih dijelova ili vojnog znakovlja ili njezinih imitacija, posebice vezanih za vojske Sila osovine ili njezinih saveznika tijekom Drugog svjetskog rata, narušavanje javnog reda i mira galamom, pjesmom ili nekom drugom vrstom neprimjerenog ponašanja, posebice za vrijeme procesije i svete mise te konzumiranje i prodavanje alkoholnih pića za vrijeme svete mise i nakon nje.

Kao jednu od najstrožih mjera, predstavnici PBV-a su istaknuli najavu austrijskog Ureda za strance da će se trenutno protjerati izgrednici iz Republike Austrije sa zabranom ponovnog ulaska u zemlju.

Dužnost je čuvati uspomene na nevino stradale

Predsjednik udruge Vice Vukojević osvrnuo se na djelovanje PBV-a i njegovu glavnu zadaću – očuvanje uspomene na bleiburške žrtve i žrtve Križnoga puta, usporedivši PBV s grčkom junakinjom Antigonom, koja je protiv zabrane kralja Kreonta pokopala svoga brata Polinika, što je na kraju platila životom. „Istina je smrt za sve neistine“, zaključio je, među ostalim, Vukojević.

Ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu pri HBK vlč. Tomislav Markić rekao je, među ostalim, da nam je „kao Crkvi dužnost moliti za žrtve. Na Bleiburgu je započeo Križni put za te žrtve, a grobištima ni danas ne znamo puni broj. Žrtve su ubijene i po drugi put zaboravimo li njihovi grobove, pa čak i treći put najavama zabrana molitve za njihove duše“, dodavši da zasad sve ide uobičajenim tijekom u organizaciji liturgijskog dijela ovogodišnje komemoracije.

Na novinarski upit je li biskup Schwarz kazao da je ovo komemoraciji na Bleiburgu posljednja prilika, vlč. Markić je odgovorio da će ovogodišnji uvjeti vrijediti i ubuduće.

Glavni koordinator pripreme komemoracije Bože Vukušić naglasio je, među ostalim, da je proteklih godina bleiburška komemoracija izazivala dosta pozornosti u hrvatskim medijima i javnosti, a da se ove godine to prvi put dogodilo i u Austriji.

„Komemoracija je predstavljena u kontroverznom svjetlu, premda je činjenica da je broj stvarnih i tzv. izgrednika potpuno minoran u odnosu na broj hodočasnika koji dolaze na Bleiburško polje pokloniti se sjenama svojih ubijenih predaka. Riječ je redovito samo o nekolicini pojedinaca koji svojim potpuno nerazumnim, nerazumljivim i neprimjerenim ponašanjem narušavaju dignitet komemoracije te čine probleme nama kao njezinim organizatorima“, kazao je Vukušić.

Nema šatora ni prodaje suvenira

Stoga je najavio da će se, prema dogovoru s mjesnim biskupom u Klagenfurtu Aloisom Schwarzom, koji daje odobrenje za održavanje komemoracije, ukinuti postavljanje šatora te posluživanja jela i pića, posebice alkohola. Drugi problem za biskupa, istaknuo je Vukušić, bili su razni transparenti i zastave koji su se unosili na područje održavanja komemoracije, a za koje je odgovoran Počasni bleiburški vod.Fotografija Počasni bleiburÅ¡ki vod.

„I tu se pokazao isti problem, s obzirom na naše organizacijske mogućnosti i zakonske ovlasti, da nismo u mogućnosti nadzirati i selekcionirati dopuštene i prihvatljive zastave i transparente od nedopuštenih i neprihvatljivih. Stoga je odlučeno da će na području održavanja komemoracije biti dopuštene samo crkvene te nacionalne hrvatske i austrijske zastave, a nedopuštene apsolutno sve ostale zastave, transparenti i plakati“.

Ta dva postavljena uvjeta predstavljaju novost što se tiče odgovornosti Počasnog bleiburškog voda kao organizatora komemoracije.

„Te uvjete smo prihvatili, ne samo jer su u skladu s austrijskim zakonima i crkvenim propisima, nego i zato jer su u interesu digniteta i održavanja Središnje komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda“, kazao je Vukušić.

Na Komemoraciji nije bilo incidenata

Naglasio je da ako se itko imalo ozbiljnije pozabavi istraživanjem incidenata prilikom komemoracija na Bleiburškom polju, izuzev onih pod šatorima, uvidjet će da se oni nisu dogodili na prostoru pod ingerencijom Počasnog bleiburškog voda, nego na javnim površinama koje su u nadležnosti austrijskog redarstva, gdje se pojavljuje novi problem, s obzirom na to da prema tamošnjem Kaznenom zakonu iskazivanje obilježja NDH nije kažnjivo.

Međutim, novina je da će se ove godine na Bleiburškom polju angažirati snage koje mogu postupati i u slučaju da nije izravno prekršen austrijski Kazneni zakon.

„Mi, Počasni bleiburški vod, kao organizatori komemoracije, nadamo se da takva postupanja neće biti. Ako ih bude, to će biti na njihovu savjest i odgovornost“, zaključio je Vukušić.

Na novinarski upit zašto se sada problematizira komemoracija, kad je posljednjih godina bilo vrlo malo incidenata, Bože Vukušić je kazao da se „problem pojavio 2015., kada je na 70. obljetnicu došlo više od 50.000 hodočasnika, a primjerice, lani 25.000, te da je taj veliki broj hodočasnika postao austrijsko unutarnjopolitičko pitanje.

Šeks o Plenkoviću

Vukušić je također potvrdio da će ove godine na Bleiburg doći izvjestan broj hrvatskih policajaca i da će skupu nazočiti hrvatski redari i volonteri PBV-a te profesionalni zaštitari iz Hrvatske i Austrije. „Dakle, ukupno će 120 do 150 osoba biti zaduženo za osiguranje prostora koji pripada PBV-u i za koji smo mi nadležni.

Također je najavio da više neće biti politički intoniranih govora, a da je ove godine uvedena „nulta tolerancija na izgrede“.

Vladimir Šeks je, odgovarajući na pitanje smatra li da premijer Andrej Plenković treba nazočiti komemoraciji, odgovorio da je to stvar samog premijera hoće li doći osobno ili će poslati izaslanika, kao što je to stvar Predsjednice RH i predsjednika Hrvatskoga sabora. Zaključio je da je glavni cilj izbiti adute za zabranu komemoracije onima u Austriji, kao i onih u domovini, istaknuvši da se ne slaže s idejom o preseljenju komemoracije u Hrvatsku.

 

MP/Hina/foto;pbv


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->