PUHOVSKI: ‘Za SDP je danas ključno naći kandidata za premijera! Bernardić to sigurno nije’

13 siječnja, 2020 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Rezultate najnovije ankete CRO demoskop, po kojoj je SDP nakon četiri godine prvi put pretekao HDZ, za RTL je komentirao  politički analitičar dr. Žarko Puhovski.




”Na djelu je inačica veoma često citiranog američkog pravila ‘ništa ne uspijeva kao uspjeh’ – koliko god to bilo ofucano pravilo, ono nije manje točno od toga kako to iskustva pokazuju. Drugim riječima, SDP je doživio dva uspjeha zaredom – na izborima za Europski parlament i na izborima za predsjednika Republike Hrvatske, a niti za jedan od njih nije zaslužno, barem ne u prvom redu, vodstvo stranke. Kako bilo, ti se uspjesi pripisuju stranci i ona je samim time dobila vjetar u leđa i njezin je napredak bio nešto što se moglo očekivati”, istaknuo je Puhovski u razgovoru za Vijesti.hr.

Kao prvo upozorava da ”nije u odgovarajućem iznosu pala podrška HDZ-u jer se radi o odvojenim bazenima podrške tako da se HDZ i dalje drži više-manjena svojoj razini, a SDP svoju podršku crpi od niza manjih stranaka i opcija koje su bile smatrane radikalnije protuhadezeovskima od samog SDP-a. No sada to pada u drugi plan jer se čini da SDP konačno ima šansu ugroziti vlast HDZ-a”.

Drugo je pitanje, napominje Puhovski, glasi: ”Što je vodstvo SDP-a u stanju učiniti s ovim porastom podrške u narednim mjesecima jer parlamentarni izbori teoretski ne mogu biti za manje od tri mjeseca, a realno se čini da je najvjerojatnija varijanta na jesen – dakle, mogu li u SDP-u dovoljno dugo ploviti s ovim vjetrom u leđa jer to isto treba znati”.

Naposljetku, nemoguće je ne osvrnuti se na aktualnog predsjednika SDP-a. Puhovski podsjeća da je ”Bernardić u nekoliko navrata pokazao žalosno visoku razinu političke nesposobnosti i pitanje je hoće li se to opet pokazati na djelu. Zasad se čini da bi za njega i za stranku bilo najpametnije da se posvete unutrašnjoj organizaciji jer im i vanjske okolnosti idu u prilog. Prije svega zbog unutrašnjih sukoba u HDZ-u i možda još važnije zbog napetosti unutar glasačkog bazena desnice koja se posebno iskazala velikom podrškom Miroslavu Škori na nedavnim izborima”.

‘SDP je prije nekoliko mjeseci radio za HDZ, a HDZ sada radi za SDP’

Na neki način, obrće se situacija od prije nekoliko mjeseci: ”Tada je SDP hoćeš-nećeš radio za HDZ. Sada objektivno gledano HDZ radi za SDP, baveći se prije svega svojim unutrašnjim sukobima, a s druge strane zbog poznate fiksacije premijera i predsjednika stranke Andreja Plenkovića na vanjskopolitički okvir koji je dodatno ojačan hrvatskim predsjedanjem Vijećem Europske unije. Ukratko – sad sve ide na stranu SDP-a, ali pitanje je koliko dugo”, ističe Puhovski.

HDZ, kaže, sa svoje strane može učiniti dvije stvari: ”Ubrzati unutarstranačke izbore da se barem za jedno razdoblje konsolidira situacija u stranci i s druge strane, pokazati od premijera na dalje veću zainteresiranost za dnevna zbivanja u društvu”.

Što se tiče SDP-a, osim ovoga očekivanja da se situacija razvije, trebalo bi, smatra Puhovski, ”pokazati alternativnu političku strategiju, i to ponajprije kada je riječ o nekima od ključnih pitanja u Republici Hrvatskoj koja nitko ne dovodi u dvojbu, kao što su primjerice promet, decentralizacija, ekologija i migranti. Utoliko se čini veoma razumnom nedavna naznaka Rajka Ostojića da bi SDP išao na izbore u takozvano crveno-zelenoj koaliciji, ne toliko zbog HSS-a, koliko zato što je ”zelena problematika” najpodcjenjeniji aspekt europske politike u hrvatskoj javnosti”.

SDP bi mogao u ‘crveno-zelenu’ koaliciju. A ako Škoro uspije…

Kad je riječ o razvoju situacije u pogledu manjih stranaka, situacija je dosta otvorena. Puhovski napominje da je ”za desnicu pitanje može li Škoro demonstrirati veliki mir, strpljivost i taktičku sposobnost pa tjednima ili čak mjesecima raditi na umrežavanju MOST-a, Suverenista, HSP-ovaca i tako dalje. Ako uspije, imat će jaku listu na izborima, ali ta se šansa u ovome trenutku čini dosta slaba. MOST bi se trebao povezati sa Škorom, a pitanje je koje se uvijek iznova postavlja: tko će od ‘lidera’ biti u stanju povući se u drugi plan”.

”Na drugoj strani, odu li doista SDP i HHS sami na izbore, nije jasno može li se stvoriti još jedna lijevo-liberalna lista koji bi imala šanse za ulazak u parlament, barem u nekim jedinicama jer na toj strani nema ljudi koji bi bili u stanju stvarno autoritetom povezivati manje skupine, ali vidi se da unutar ljevice primjerice postoje ozbiljna svjetonazorska razmimoilaženja ma koliko slaba ta ljevica danas bila”, kaže Puhovski.

‘Bernardić je trenutno u prednosti jer nema ni strategiju, niti taktiku’

U slučaju SDP-a bit će, dakako, važno vidjeti što će se događati s Bernardićevim taktiziranjem.

”Sad se radi o tome da je otvoreno pitanje prije svega zato što je u Hrvatskoj na djelu jedna općenito prihvaćena primitivna interpretacija politike u kojoj svi pripovijedaju o strategijama, a nitko nema taktike. Bernardić je u ovom trenutku u prednosti zato što nema ni strategiju, niti taktiku, ali to, naravno, ne može dugo trajati jer i ako ima vjetar u leđa, smjer vjetra se može mijenjati”, podsjeća Puhovski.

”Po genijalnom Staljinovskom naputku da je kadrovska politika osnova svake politike, za SDP je danas ključno pitanje naći vjerodostojnog kandidata za premijera jer to Bernardić sigurno nije, a šansa se, izgleda, otvara”, ističe.

I tako se opet vraćamo na, s jedne strane – taj alternativni politički program koji bi SDP mogao formulirati u nekoliko ključnih točaka, a Puhovski dodaje da ”Zoran Milanović u čitavoj kampanji nijedan jedini put nije spomenuo stare i siromašne. Ta bi se strategija onda mogla pretakati u taktiku primjerice tako da se SDP jasno odredi o obrazovnoj reformi što sada izvode na ne baš pametan način tjerajući svojim aktom interpelacije Plenkovića da podržava ministricu Blaženku Divjak iako on to nije htio”.

Jasno je koje stvari SDP treba učiniti da bi pridobio birače, hoće li?

”Umjesto toga bilo bi mnogo principijelnije i pametnije distancirati se konačno od najgoreg hrvatskog ministra u tom sektoru Željka Jovanovića i fraza Borisa Jokića te formulirati doista alternativnu obrazovnu strategiju koja bi na primjer shvatila da djeci u školama sve treba prije osim dodatnih ekrana i da inzistiranje na STEM području može imati društveno zaglupljujuće posljedice što pokazuju i iskustva nekih zapadnih zemalja te konačno da kurikularni princip dovode u sumnju već i u Njemačkoj”, istaknuo je Puhovski.

S druge strane, dodaje, ”na razini dnevne taktike neki od inteligentnijih SDP-ova i SDP-ovki trebao bi u narednom aktualnom prijepodnevu postaviti pitanje Vladi kada će konačno realizirati jedini smisleni aspekt predsjedničkog programa Kolinde Grabar-Kitarović, a to je konačno uvođenje pravobranitelja za starije osobe? Pritom bi bilo dobro kritički se osvrnuti na SDP-ovu glupost kojom su tu poziciju ukinuli odmah nakon dolaska na vlast”.

Zašto Milanović oklijeva oko rješavanja predzadnjeg NDH-ovskog relikta?

”SDP bi morao oscilirati između jasne kritike pogrešnih postupaka svoje većine od prije nekoliko godina i realiziranja nekih od strategijskih alternativnih pravaca koje bi trebali formulirati, a prije svega ponašati se, za razliku od Milanovića na primjer, kao doista socijaldemokratska stranka koja ozbiljno shvaća svoje riječi.

Ako toliko inzistiraju na antifašizmu, SDP-ovci i SDP-ovke bi morali uzeti u obzir činjenicu da u hrvatskoj javnosti egzistiraju dva ostatka NDH-ovske tvorbe – polulegalni pozdrav ‘Za dom spremni’ i potpuno legalna kuna pa je neobično da SDP-ov kandidat za predsjednika države oklijeva u pitanju uvođenja eura, a to je uz ostalo jednostavan način da se riješimo predzadnjeg NDH-ovskog relikta”, zaključuje Puhovski.

R.I. /Foto: pxll

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->