Pupovac ljut na Plenkovića: Poniženi smo slučajem HOS, čekaju nas ozbiljni razgovori

15 rujna, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U intervjuu za portal Telegram Pupovac objašnjava zašto, premda je nezadovoljan rješenjem za spomen ploču HOS-a s pozdravom ‘Za dom spremni’, njegova stranka još uvijek podržava Vladu.

 



 

Vijeće za suočavanje s prošlošću smatra nepotrebnim, a put u Beograd tretira razmjenom informacija, a ne traženjem pomoći za Srbe u Hrvatskoj.

Reći ću vam dvije stvari, a sve ostalo kao koalicijski partner s dugogodišnjim iskustvom znam da moram podijeliti sa svojim ključnim koalicijskim partnerom, u ovom slučaju premijerom Plenkovićem.

Prva stvar je, ne mogu ekstremne i grupe za koje je veliko pitanje koliko djeluju u skladu sa zakonom, biti važnije u pregovorima nego koalicijski partner. A to nam se dogodilo. S nama se nije pregovaralo, a ono što smo ranije dogovorili je promijenjeno.

I drugo, ta vrsta tretmana je ozbiljno kontaminirala odnose u koaliciji. Vrlo ozbiljno. Da je to bilo samo na štetu SDSS-a, a na korist svih drugih, premijera, Vlade, zemlje.. mi bismo rekli u redu, to se ponekad događa. Ovako s ovim rješenjem smo svi prošli loše, osim onih koji nam se smiju i likuju nakon toga.

Ako netko misli da mi ne razmišljamo o tome što trebamo napraviti, teško se vara. Mi itekako razmišljamo i stranačka tijela su u praktički svakodnevnim konzultacijama oko toga što činiti. Od vrlo teških odluka pa do onih koje pružaju priliku da se Hrvatska još jedanput ne nađe u političkom neredu kakvom se našla prije godinu dana.

Kad kažete da su odnosi u koaliciji kontaminirani, mislite samo na odnose između HDZ-a i SDSS-a ili i na one između HDZ-a i HNS-a?

Sigurno i između HDZ-a i ostalih koalicijskih partnera, ali za SDSS je to ultimativno pitanje. Pitanje ustaškog pokreta i ideologije koja se manifestira kroz ustaški pozdrav neovisno o tome tko se s njim kada i kako služio je za nas pitanje preko kojeg više ne možemo prelaziti. Hrvatska ne može biti talac te vrste politike, ni prošlosti.

Ne može se govoriti nemuštim jezikom jer je riječ o ustaštvu, a ne o neodređenim totalitarizmima kao što nažalost moji koalicijski partneri i predsjednica Republike govore. Nazovimo stvari pravim imenom, pa ćemo onda znati o čemu je riječ i što trebamo učiniti. Ovako se neprestano provlačimo kroz tobožnje sučeljavanje s totalitarizmom, ali se tako ne sučeljavamo s totalitarizmima.

Vi niste sudjelovali u donošenju ovog rješenja za ploču HOS-a?

Ne. Mi smo tražili da saznamo što se treba napraviti.

Mislite da, kao član vladajuće koalicije, možete utjecati na to da Vlada što prije pronađe neko drugo rješenje?

Mi smo to trebali moći utjecati, ali smo dovedeni u situaciju da smo zaobiđeni i da smo samo informirani kad smo jasno rekli da je za nas to neprihvatljivo rješenje i da ga mi nećemo podržati. Kao što ga nismo podržavali tada, ne podržavamo ga ni sada i ne prihvaćamo takvo rješenje i tražit ćemo sve načine da se to rješenje promijeni i da taj pozdrav nigdje u Hrvatskoj nema pravo građanstva.

Kako će u skladu s ovim rješenjem funkcionirati stvari do donošenja novog zakona? Imate li predodžbu što će se dogoditi ako se pojavi neka nova ploča s pozdravom ZDS, hoće li onda Vlada proučiti povijesne knjige kako bi vidjela je li na tom mjestu bio ustaški logor ili je na tom mjestu bilo ustaških zločina i onda ovisno o tome dopustiti ili ukloniti i eventualno premjestiti ploču?

S ovim premještanjem je učinjen dvostruki problem. Ploča s ustaškim pozdravom je premještena na 15-ak kilometara od Jasenovca i taj isti pozdrav je legaliziran mišljenjem Ministarstva uprave. Bilo je ureda državne uprave koji su drugačije mislili o tome, koji su dali negativna rješenja i onih koji nisu htjeli izdati rješenja i koji su čekali s tim da čuju glas koji će ih ohrabriti da to ne urade.

Način na koji je mišljenje provedeno je za mene kao člana vladajuće koalicije ponižavajuće i poražavajuće za Vladu i to se apsolutno nikako nije smjelo dogoditi.

Neću govoriti detalje, premda ih znam. Ta je ploča postavljena na 30 metara od spomen kosturnice partizanima poginulim ’45. godine koji su oslobađali zapadnu Slavoniju od Nijemaca i ustaša uključujući i oslobađanje Jasenovca, njih 650. Spomen kosturnica koja je minirana ’91. godine, koja je obrasla u šumu i koju nitko ne smatra važnim i bitnim. A za ustaške pozdrave se bori. To je Hrvatska u kojoj su spomen kosturnice partizana obrasle šumom i minirane, a s druge strane s pločama s pozdravom „Za dom spremni“ se postupa kao s jajima. To je sramota.

Jučer su ovdje ispred ureda u kojem pričamo zapaljene Novosti. Mislite li da su predsjednica, premijer i ostali vladajući političari svojim djelovanjem ili nečinjenjem pridonijeli atmosferi u kojoj se tako nešto događa?

“U protekla tri mjeseca, poslije stanovitog zatišja nakon što je formirana konzervativno-liberalna koalicija sa segmentom lijeve stranke kao što je SDSS, ponovno je pokrenuta jedna vrsta kampanje od strane desnih političkih i nepolitičkih grupacija mahom bliskih Crkvi koja očito želi zaustaviti ono što bi ta koalicija trebala ili htjela napraviti u pojedinim područjima društvenih reformi kao što je tolerancija u društvu, pluralizam, reforma obrazovanja i, naravno, određene promjene koje su neophodne kada je posrijedi sastav Vlade i ministarstava. I to nekima ne odgovara.

Očito su iskoristili pomirljive poruke vladajuće koalicije da bi pokrenuli svoju kampanju i nastoje iznova destabilizirati političke prilike u Hrvatskoj i spriječiti da demokratski procesi idu dalje.

Keleminec i njegova grupa je samo vrh ledenog brijega takvoga nastojanja. Nama je to jasno. On nije samo ekstreman, izoliran slučaj, nego je samo jedan od eksponenata te vrste politike koja je nažalost mnogo šira i ukorijenjenija u društvenom i političkom životu. I mnogo ozbiljnija nego ove pojave o kojima govorimo.

Kada je u pitanju vladajuća većina i vodeća stranka u vladajućoj većini, glasovi koji dolaze iz nje koji ne poštuju svoje koalicijske partnere i šalju uvredljive poruke nesumnjivo su zabrinjavajući.

O pozdravu Smrt fašizmu, sloboda narodu koji se povezuje s komunističkom represijom?

Smrt fašizmu, sloboda narodu nije komunistički simbol. To je pozdrav narodne fronte formirane unutar Europe pred opasnošću nadolazećeg nacizma, fašizma i svih drugih inačica ekstremnih ideologija krvi i tla. I nije specifičnost jugoslavenskog pokreta protiv nacizma i fašizma koji se borio za slobodu jugoslavenskih naroda i jugoslavenske zemlje.

Prema tome, trpati u koš Smrt fašizmu, sloboda narodu, zajedno sa Za dom spremnije što se mene tiče potpuno neprihvatljivo. Ako dođe do takvog rješenja, ono sigurno neće biti podržano od SDSS-a niti njezinog kluba zastupnika.

Na  pitanje nije li neobično da traži pomoć od predstavnika Srbije s obzirom da on podržava ovu Vladu, Pupovac je odgovorio:

“Jedno je pitanje hoću li se i s kim sastati. A to da bi tražio pomoć, to nigdje nisam rekao. Upoznavanje s položajem Srba u Hrvatskoj nije traženje pomoći nego razmjena informacija. To se pitanje treba rješavati u hrvatskim i europskim okvirima jer je Hrvatska članica EU.”

MP/Telegram/Foto:


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->