Sani Ljubičić prijavljena je za kriminal, a vodi istragu protiv Todorića i Agrokora

10 srpnja, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ZAGREBAČKA županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić upravlja i koordinira rad istražitelja na predmetu Agrokor, a sama je prijavljena za zbog sumnje u ozbiljna kaznena djela.



Ljubičić je na poziciju glavna zagrebačka tužiteljice došla u veljači 2015. godine u mandatu glavnoga državnog odvjetnika Dinka Cvitana. Nakon smjene Željke Pokupec bila je vršiteljica dužnosti, a ubrzo je imenovana zagrebačkom županijskom državnom odvjetnicom. Prethodno je niz godina radila u USKOK-u, a karijeru je počela kao novinarka za zagrebačkoj stojedinici.

Maxportal je već objavio više prijava upućenih Ministarstvu pravosuđa RH, svim nadležnim tijelima i institucijama, Republike Hrvatske te svim saborskim zastupnicima vezano uz Ministarstvu pravosuđa prijavljene nezakonitosti i nepravilnosti u radu odgovornih osoba Županijskog državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Objavljeno je da su Mladen Bajić, Sani Ljubičić, Dinko Cvitan, Boris Koketi, Saša Manojlović, Željka Pokupec i Sunčice Blažević kao službene osobe u razdoblju 2009.g. – 2016.g. sakrivale službenu dokumentaciju iz spisa istrage, plaćale sudske vještaka po 11 puta većim cijenama od propisanih čineći štetu državnom proračunu u iznosima od više stotina tisuća kuna.

VEZANI SADRŽAJ:

Objavljeno je da su navedeni kršili zakone, zakonom propisane procedure i zakonom propisane rokove pri provođenju istražnih radnji i donošenju državno-odvjetničkih odluka, oglušile se postupati sukladno nalogu Hrvatskog sabora, kršile zakone i Poslovnike državnog odvjetništva koje je donijelo ministarstvo pravosuđa na prijedlog glavnog državnog odvjetnika, te počinile kaznena djela krivotvorenja službenih ili poslovnih isprava kažnjivo po čl. 279, st. 1 i 2 KZ-a.

Objavljeno je da su ovjeravali neistinitog sadržaja kažnjivo po čl. 281, st. 1 i 2 KZ-a, oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenog spisa kažnjivo po čl. 318 KZ-a, sprečavanje dokazivanja kažnjivo po čl. 306, st. 1 i 2 KZ-a, lažno prijavljivanje kaznenog djela kažnjivo po čl. 304, st. 1 i 2 KZ-a, zlouporaba položaja i ovlasti kažnjivo po čl. 291, st. 2 KZ-a, slijedom čega su prijavitelji/oštećenici Fantazija projekt i dr. zatražili inspekcijski nadzor Ministarstva pravosuđa nad radom Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Navedeno je kako je Sani Ljubičić, županijska državna odvjetnica u Zagrebu, prijavljena  da je krivotvorila službenu ispravu za određivanje istražnog pritvora u predmetu tzv. „HPB Bankomat“

Nekad medijski eksponirani slučaj tzv. „HPB Bankomat“ kojeg je ispred USKOK-a prije više od 7 godina pokrenula i vodila bivša zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić, sada županijska državna odvjetnica u Zagrebu razotkrio je kriminal unutar državnog odvjetništva i USKOK-a.

Teško je i nabrojati sve zlouporabe bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić koju je njezin bivši šef Dinko Cvitan dolaskom na mjesto glavnog državnog odvjetnika unaprijedio na mjesto ni manje ni više nego županijske državne odvjetnice u Zagrebu pod čijom kontrolom se zataškavaju brojne zlouporabe državnog odvjetništva koje su prijavljene Ministarstvu pravosuđa, a prema informacijama kojim raspolažemo o svemu su izviještene i nadležne europske instance.

Trojac u sastavu Mladen Bajić, Dinko Cvitan i Sani Ljubičić kao tadašnja Cvitanova zamjenica u USKOK-u i glavna operativka pokrenuli su 2009.g. predmet tzv. „HPB Bankomat“ u kojem su 7 godina kasnije na vidjelo isplivale brojne nezakonitosti i nepravilnosti u radu sudskih vještaka, bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a, sada županijske državne odvjetnice u Zagrebu Sani Ljubičić, zamjenika ravnatelja USKOK-a Saše Manjolovića, te više odgovornih osoba Državnog odvjetništva koja su prijavljena Ministarstvu pravosuđa, nadležnim tijelima Republike Hrvatske. ali i europskim pravnim instancama.

Kako doznajemo iz odvjetničkih krugova, vještačenje splitskih vještaka Ante Blaževića i Vladimira Krkleca kojeg je USKOK ne platio, već po cijeni 11 puta većoj cijeni od propisane preplatio, dobit će svoj epilog i na sudu. Iz odvjetničkih krugova optuženih saznajemo kako su u završnoj fazi i kaznene prijave protiv sudskih vještaka, bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a, sada županijske državne odvjetnice u Zagrebu Sani Ljubičić, zamjenika ravnatelja USKOK-a Saše Manjolovića, te više odgovornih osoba Državnog odvjetništva koje su bile involvirane u nezakonitim radnjama u predmetu tzv. „HPB Bankomat“, a kako saznajemo predloženo je i više svjedoka koji obnašaju službene dužnosti u pravosuđu.

No imena predloženih svjedoka nismo uspjeli doznati. Mediji su već objavili i video zapise o sakrivanju dokumentacije iz spisa istrage u predmetu tzv. „HPB Bankomat“, krivotvorenju službenih isprava od strane USKOK-a, i brojne druge zlouporabe sudskih vještaka i USKOK-a koje su razotkrivene i zabilježene kamerama Z1 televizije na raspravama Županijskog suda u Zagrebu.

Nakon što su u emisiji „Markov trg“ na Z1 televiziji prikazani šokantni video zapisi sa ispitivanja sudskih vještaka Krkleca i Blaževića vezano uz krivotvorenje vještva, spregu državnog odvjetništva i USKOK-a, sakrivanje dokumentacije iz istrage od strane zamjenika ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić i Saše Manojlovića, nezakonito preplaćivanje sudskih vještaka u stotinama tisuća kuna, na vidjelo su isplivale i brojne druge zlouporabe USKOK-a i sudskih vještaka koji su u nalaz i mišljenje unosili neistinite podatke na temelju kojih su konstruirali optužnicu u predmetu „HPB Bankomat“.

Ispitivanjem sudskih vještaka 2016.g. utvrđeno je kako su dijelovi nalaza i mišljenja još 2010.g. ostali zaglavljeni u printeru sudskog vještaka Vladimira Krkleca, kako su u nalazu i mišljenju navedeni neistiniti podaci koji su u suprotnosti s dokumentacijom koja se nalazi u spisu USKOK-a

Utvrđeno je i da su sudski vještaci dobivali dokumentaciju i usmene naloge isključivo od strane zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić, kako sudskim vještacima od strane zamjenice ravnatelja USKOK-a nije data na uvid cjelovita dokumentacija koja se nalazila u spisu USKOK-a već samo dijelovi dokumentacije prema odabiru zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić.

Utvrđeno je i da izrađeno vještvo za margin kredite koje je sastavnim dijelom pisanog naloga USKOK-a uopće nije priloženo niti uz jednu od više optužnica koje su od strane Županijskog suda u Zagrebu vraćane USKOK-u, a koja optužnica je u konačnici i odbačena rješenjem Županijskog suda u Zagrebu.

Utvrđeno je i za pojedine optužene klijente Banke uopće nije niti izrađeno vještvo za kredite po kojima su optuženi, kako su lažno prikazivane obveze klijenata prema Banci iako iste ne postoje te brojne druge zlouporabe koje teško optužuju ne samo sudske vještake i službene osobe iz državnog odvjetništva i USKOK-a, već i Upravu Hrvatske poštanske banke na čelu s Čedom Maletićem.

Cvitanovo Izvješće o radu državnih odvjetnišrava ne sadrži podatke o tome koliko su državna odvjetništva i USKOK pod Bajićevim i Cvitanovim vodstvom u proteklih 14 godina potrošili državnog novca na plaćanja sudskih vještaka, kao niti podatke na koji način se vrši odabir sudskih vještaka od strane državnog odvjetništva i USKOK-a. putem javnog natječaja ili telefonskim putem na poziv glavnog državnog odvjetnika kao što je to bio slučaj u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ u kojem su sudski vještaci preplaćeni po 11 puta većim cijenama od propisanih čime je državnom proračunu nanijeta šteta od više stotina tisuća kuna.

I predsjednik Živog zida, saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić u više navrata javno je ukazivao na kriminal u DORH-u i USKOK-u, te pokrenuo pitanje odgovornosti državnog odvjetništva i USKOK-a koji je sudskim vještacima iz Splita platio vještačenje po cijeni 11 puta većoj od propisane čime je sudski vještak Vladimir Krklec nezakonito stekao imovinsku korist u iznosu većem od 288.350,00 kuna, te je u istom iznosu oštećen državni proračun.

Maxportal je u vise navrata pisanim putem zatražio očitovanje Ministarstva pravosuđa, konkretno bivšeg ministra pravosuđa Ante Šprlje vezano uz Ministarstvu pravosuđa prijavljeni kriminal počinjen od strane bivše Cvitanove zamjenice u USKOK-u, sada županijske državne odvjetnice u Zagrebu Sani Ljubičič, bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, sadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i dr. no do današnjeg dana Ministarstvo pravosuđa nije se očitovalo.

Očito su prijave o kriminalu koje je Maxportal i javno objavio stavljene izvan dosega nadležnih tijela u Ministarstvu pravosuđa, ili je pak  bivši ministar Šprlje nakon razrješenja s dužnost i prijave odnio sa sobom u Metković.

Hoće li novi dužnosnici u Ministarstvu pravosuđa početi sa čiščenjem kostura iz ormara, uskoro ćemo i to vidjeti.

A do tada istrage o kriminalu vodit če i nadalje osobe koje su za kriminal prijavljene.

D. Lukić/foto:pxll

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->