Scenarij za drugi krug u Zagrebu; Tko ima najveće šanse protiv Tomaševića

13 travnja, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Prema novoj anketi N1 televizije za izbore u Zagrebu, provedenoj na uzorku od 800 ispitanika, Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš!) i dalje uvjerljivo vodi s 37.2 posto, Davor Filipović (HDZ) ima 13.4 posto, što je u odnosu na prethodno istraživanje porast od 2.7 posto, a Vesna Škare Ožbolt je na 10.1 posto.“Statistički gledano, to su iste razine, svi su zadržali postotke. Vidi se kod Tomislava Tomaševića da je on kandidat promjene i da potvrđuje ulogu favorita, svoju novu energiju i novi način vođenja grada”, komentirao je u programu N1 direktor agencije MASMI koja je provodila istraživanje Igor Dušanović.

“Koliko Klisović pada, toliko je rasla Mrak Taritaš”

Povodom rasta popularnosti HDZ-ovog kandidata on je primijetio da ta stranka konačno ulazi u kampanju, odnosno da disciplinira svoje glasačko tijelo. Za Vesnu Škare Ožbolt kao neovisnu kandidatkinju rekao je:

“To je neka starija generacija HDZ-ovog biračkog tijela koja možda čini srž biračke baze Vesne Škare Ožbolt.”

Njoj su, kazao je, upamtili da iza nje nije bilo afera, da je bila ministrica, a i da se nije slagala s Ivom Sanaderom. Ona će, dodao je, sigurno ući u Skupštinu Zagreba sa svojom listom, što joj onda pruža dobru platformu za nastavak političkog djelovanja. Škare Ožbolt, primijetio je dalje Dušanović, u prilog ide još nešto:

“U ovom trenutku kod njenih je birača najveći skok onih koji će sigurno glasati za nju. To je sad 85 posto.”

“A imala je oko 40 posto u prvom istraživanju”, dodao je novinar N1 Hrvoje Krešić.

Od kandidata za gradonačelnika Zagreba dalje slijede Miroslav Škoro sa 7.7 posto, Joško Klisović sa 7.6 posto (što je pad od čak 4.1 posto) i Jelena Pavičić Vukičević sa 6.5 posto (što je rast 2.2 posto).

Dušanović je imao odgovor na pitanje otkud toliki pad popularnosti Klisovića: “Kandidatura Anke Mrak Taritaš je u svakom slučaju naštetila Jošku Klisoviću, a i dio glasača se sigurno zadržao uz Tomislava Tomaševića.”

“Koliko Klisović pada, toliko je otprilike rasla s nule Anka Mrak Taritaš”, primijetio je Krešić u vezi s kandidatkinjom GLAS-a koja je u kampanju ušla u razdoblju od prethodnog istraživanja.

Filipović i Klisović slabiji od svojih lista

U studiju su primijetili i to da su od glavnih kandidata Filipović i Klisović jedini slabiji od svojih lista, što je upravo suprotno stanju kod Tomaševića i Škare Ožbolt.

Od ostalih gradonačelničkih kandidata Zvonimir Troskot (Most) trenutno drži 4.8 posto, a Anka Mrak Taritaš 3.2.

Dušanović je još jednom istaknuo da ovdje nije riječ o istraživanjima koja žele predvidjeti konačan ishod, nego o nizu istraživanja koja informativno i po građane i po same kandidate ilustriraju i na vidjelo iznose trendove i to što se događa među građanima.

U tom smislu on je rekao i da, kako sad stvari stoje, sama izlaznost na dan izbora u prvom krugu može na HDZ-ovog Davora Filipovića utjecati tako dramatično da, u slučaju manje izlaznosti, on samo zahvaljujući tome može skočiti za pet posto.

“Pogotovo ako uzmemo u obzir da i dalje vlada pandemija covida”, dodao je Dušanović.

Za Anku Mrak Taritaš, koja nije tako značajna po svom postotku, nego po tome da je riječ o glasačima iz prethodne ankete birača SDP-a, Dušanović je rekao:

“Ona je najjača u njenoj bazi u centru grada. Tu je najviše uzela Jošku Klisoviću. U ostalim dijelovima nije toliko zastupljena.”

Scenariji za drugi krug

A drugi krug, osim sigurnog vodećeg Tomaševića?

“Utrka za drugo mjesto, iako s različitim trendovima, tu je još petero kandidata”, kazao je Krešić.

Dušanović je rekao da je jasno da će Tomašević u drugom krugu okupljati lijeve, progresivne birače. Nasuprot tome, dodao je, na desnici i u konzervativnom dijelu kandidati i liste dosta su posvađani.

Predstavljajući rezultate u studiju, vidjelo se da se u drugom krugu s Tomaševićem najbolje nosi, ako bi ušla, Škare Ožbolt. U tom slučaju on bi dobio 51.3 posto, a ona 27.4 posto.

HDZ-ov Filipović bi u drugom krugu protiv Tomaševića dobio 21.4 posto, Škoro 18.6, Klisović 9.6 posto, a Jelena Pavičić Vukičević 18.2 posto.

Dušanović je komentirao da se u drugom krugu, u slučaju sraza Tomaševića i Filipovića, primijeti da ne izlaze na glasanje glasači Domovinskog pokreta, kao i dosta glasača Jelene Pavičić i Mosta. Riječ je o toj rascjepkanosti desnice i konzervativnog dijela političkog spektra koja se često spominjala tijekom emisije.

Voditelj Domagoj Novokmet primijetio je da, po ovim rezultatima, Tomašević u drugom krugu zapravo, kad se odbiju neodlučni i apstinenti, osvaja i do 70 posto.

To je potvrdio Dušanović: “Ono što je i Hrvoje spomenuo, on nije od jučer, dokazan je i vrlo profiliran. S jačom energijom on može zadržati, možda još i rasti do kraja kampanje.” Dušanović je primijetio i to da ovdje prvi put vidimo, umjesto na ljevici koja time kažnjava svoje kandidate, rascjepkanost na desnici:

“Ovdje vidimo da HDZ, Most i DP imaju potpuno različito biračko tijelo.”

Dalje su prešli na opis osobnosti koje su predočavali simpatizeri svakog pojedinog kandidata. I, kako su opisali Tomaševića?

“Tomašević je (opisan kao) najviše pošten, neovisan, blizak ljudima, a najmanje kao željan vlasti i najmanje neiskusan”, sažeo je Dušanović.

Istaknuo je još da su potencijalni birači Vesnu Škare Ožbolt opisivali najčešće kao iskusnu, Škoru ponajmanje kao vođu, Pavičić Vukičević ponajmanje neiskusnom, kao i to da se ne može riješiti poveznice s Milanom Bandićem, dok se Klisoviću ističe da je najmanje neovisan, ali i da je izrazito iskusan.

Sastav Skupštine

Najkompliciranije za analizirati bilo je kakvi su trendovi u vezi sa sastavom Gradske skupštine. Možemo! je trenutno na 29.3 posto, HDZ na 19.7 posto, SDP na 11.4 posto, Vesna Škare Ožbolt na 9.6 posto, Domovinski pokret na 8 posto, Most na 5.8 posto i BM 365 na 4.6 posto što, unatoč tome što je manje od izbornog praga, navodi na zaključak da je stranka pokojnog gradonačelnika na putu da uđe u Skupštinu Zagreba.

“Kad se uđe u Gradsku skupštinu, ne osvaja se jedan mandat, nego odmah tri”, napomenuo je Krešić.

Dušanović je primijetio da, iako Možemo! i ovako dobiva visok postotak, ipak Tomašević kao kandidat njih i Zagreb je naš! dobiva još puno više u utrci za gradonačelnika.

“Dio glasača u njemu vidi lidera, ali u stranci ne vide sustav koji bi osigurao podršku pa reagiraju konzervativno i glasaju za SDP.”

“Nijedna matematika još ne prebacuje 50 posto”, konstatirao je Krešić odnos lijevog i desnog krila zastupnika u Gradskoj skupštini s ovakvim raspoloženjem birača.

“Ovakva rascjepkanost i lijevo i desno zapravo je bogatstvo demokratskog procesa”, dodao je Dušanović, a opći zaključak u studiju bio je da je desnici položaj toliko kompliciraniji što je, barem sada, koalicija HDZ-a, Mosta, Domovinskog pokreta, pa još i BM 365 i Vesne Škare Ožbolt teško zamisliva i vrlo upitno stabilna ako bi do nje i došlo.

Napomena:

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 800 punoljetnih građana grada Zareba, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsku skupštinu. Anketiranje je provedeno od 11. – 16. ožujka, a mogućnost pogreške je +/- 3,99%.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •