SDP-ovi aktivisti oskrnavili spomen ploču hrvatskim braniteljima u Jasenovcu

prosinac 29, 2016 maxportal
Share Button

Inicijativa mladih za ljudska prava, čiji je programski direktor Mario Mažić, bivši čelnik mladeži SDP-a jutros je oskrnavila spomen ploču hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a poginulim u obrani Hrvatske.

Mario Mažić javnosti je postao poznat nakon što je, u suradnji s drugim pročetničkim organizacijama u Hrvatskoj, tražio da se zabrani Thompsonova pjema Lijepa li si. Tad je neslužbeno proglašen najglupljom osobom u Hrvatskoj.

VEZANI SADRŽAJ:  

U pismu kojim su prekrili spomenik HOS-ovcima, Mažić i ostali rušitelji grobova poručuju:

“Ovo smo učinili u cilju obrane temeljnih vrijednosti Republike Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji”, navode u Inicijativi.

Priopćenje Inicijative mladih za ljudska prava – Hrvatska, prenosimo u cijelosti:

‘Poštovani/e,

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska (Inicijativa) jutros je prelijepila ploču koju su na zgradi dječjeg vrtića u Jasenovcu postavili HOS Jasenovac i UDHOS Grada Zagreba. Ovo smo učinili u cilju obrane temeljnih vrijednosti Republike Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji.

Naime, na ploči je istaknut tekst ‘Za dom spremni’ koji, kao što je to potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije i veliča fašistički režim NDH.

Raspravljajući o ovoj ploči, Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora zaključio je da ovaj tekst na ploči vrijeđa žrtve i da je potrebno poduzeti nužne radnje kako bi se ploča uklonila.

Budući da Vlada g. Andreja Plenkovića nije do danas poduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrijednosti temeljnih načela Republike Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećivanja ploče istu prekrila pismom članovima udruga koje su ju postavile.

U pismu se navodi:

Poštovani članovi HOS-a Jasenovac i UDHOS-a Grada Zagreba,

koristimo ovu priliku kako bismo s vama porazgovarali o temeljnim vrijednostima naše zajedničke države.

Naime, Republika Hrvatska je svojim Ustavom utemeljena kao socijalna država koja svim svojim građanima jamči građanska i ljudska prava, a čije su institucije utemeljene na demokratskim načelima. Naša je Republika utemeljenjem prema ovim vrijednostima jasno određena protiv bilo kakvih i svih nedemokratskih, neslobodnih, rasističkih, fašističkih i totalitarnih nastojanja.

Istim tim Ustavom, naša Republika crpi svoju državnost i iz ideje (koju pritom sam Ustav naziva činjenicom) kako je u ratu za neovisnost 1990-ih izborena samostalna, neovisna, suverena i demokratska država.

Poštovani, vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države. Nadalje, možda nenamjerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalizirali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Republike Hrvatske. I još ste to učinili na način kojim relativizirate i zapravo ismijavate žrtve ustaškoga fašističkoga terora koji je baš ovu zemlju ovdje natopio njihovom krvlju.

Sramotno je i obeshrabrujuće odsustvo adekvatne reakcije nositelja vlasti i institucija, koji su dužni, i to u ime obrane ustavnih načela Republike Hrvatske, sankcionirati nastojanja poput ovog vašeg.

Ako vam je zaista stalo do nacionalnih interesa RH, do demokracije, mira, stabilnosti i sigurnosti, uklonite s ovog i svakog drugog mjesta  simbole fašizma i mržnje. Nadamo se da ćete razumjeti kako na taj način, osim što odajete počast svojim suborcima, iskazujete poštovanje prema državi u kojoj živite i njezinim temeljnim načelima.

Inicijativa mladih za ljudska prava’, stoji u priopćenju Inicijative mladih za ljudska prava – Hrvatska. 

Komentari
Share Button