Šest branitelja nositelji su lista MOST-a, a najpoznatiji je specijalac iz Lučkog Vlado Marić

9 rujna, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

NA LISTI Mosta za ove parlamentarne izbore na vodećim mjestima nalazi se šest branitelja. U Registru su kao branitelji zavedeni Vlaho Orepić, nosititelj liste u Prvoj izbornoj jedinici, Slaven Dobrović u Drugoj,  Tomislav Panenić u Petoj, Josip Katalenić u Šestoj, Ines Strinić Lenja u Osmoj te Miro Bulj u Devetoj izbornoj jedinici.



Ipak, najpoznatiji branitelj na listi Mosta je ratni veteran Vlado Marić, umirovljeni specijalac iz Lučkog.  Bojnik Marić Treći je Petoj izbornoj jedinici

Marić je dragovoljac Domovinsokg rata, pripadnik Lučkog do ranjavanja 9. rujna 1993. godine u akciji Medački džep. Poslije dva teža ranjavanja nije otišao u zasluženu mirovinu nego je karijeru nastavio u MORH-u, na vrlo zahtjevnim zadacima.

Po umirovljenju je, na prijedlog Udruge ATJ Lučko i uz potporu krovne Udruge specijalne policije, imenovan u Savjet za ratne veterane u Ured Ive Josipovića.

S bivšim predsjednikom se razišao i dao ostavku u prosincu 2014. godine. Rad je nastavio u Građanskoj inicijativi „Visia Croatica“ kao koordinator za branitelje.

vlado-maric-bozo-petrov

Odlazak u konkretnu politiku, na izbornu listu Mosta nezavisnih lista posve je drukčije nego se baviti problemima hrvatskih branitelja. Vidite li način, ako budete izabrani, kako pomoći braniteljskoj populaciji s obzirom na vaše poznavanje njihove problematike?

Gotovo cijeli svoj život na različite načine posvetio sam mojoj Hrvatskoj. Radom za opće dobro kroz mnoge braniteljske udruge i udruge civilnog društva nastavio sam u miru živjeti, raditi i dijeliti sudbinu hrvatskog branitelja. Stoga smatram da imam potpunu kompetenciju za rješavanje nagomilanih problema hrvatskih branitelja. Budući da nisam nikad bio ni na jednoj listi neke političke stranke za izbore, što govori da nisam politički potrošen, na poziv Mosta nezavisnih lista odlučio sam se staviti na raspolaganje toj stranci kroz koju mislim pomoći braniteljskoj populaciji.

Kandidat sam Mosta u 5. izbornoj jedinici kao 3. na listi, što mi daje realne izglede za ulazak u Hrvatski sabor i znam, ako dobijem povjerenje hrvatskih branitelja i hrvatskih građana, da ću naći načina kako doći do svakog hrvatskog branitelja koji nije ostvario svoja prava i biti im od pomoći. Naravno da imam i program za realizaciju svojih ideja koje mislim primijeniti u svom radu, kako bi zajedno napravili određene promjene na bolje. Ponavljam, hrvatski branitelji nisu teret društva kako neki misle, već potencijal koji ne koristimo dovoljno.

Često volite reći kako je stiglo vrijeme da se napokon biraju ljudi, a ne stranke?

Nažalost, kod nas su i dalje poslije raspada Jugoslavije prisutni partijski i komunistički mentalitet i strah. Naš narod još uvijek nema pravu slobodu biranja i odlučivanja jer ga se ucjenjuje na različite načine. Uvijek mora nekome podnositi račune, pa čak i slikati mobitelom koga je zaokružio na izbornom listiću, što govori da se radi o kontroliranoj demokraciji. Vjerujem da će i to vrijeme proći i da će se ljudi sve manje bojati zaokružiti onu osobu u koju vjeruju, unatoč partijskim direktivama.

Čime Vas je privukao Most?

Hrvatski građani žele nešto novo i promjene. HDZ i SDP su najveće stranke u Hrvatskoj, ali nisu spremne na korijenite promjene. Hrvatskoj su potrebne reforme koje su nužne da se naše društvo oporavi od privatizacijske pljačke i neuspjeha prošlih vlada i izvuče iz krize. Hrvatska ima veliki potencijal, ali nije dovoljno iskorišten. Prisutni su korupcija i nepotizam i stvoreno je nepravedno društvo, što godinama urušava Republiku Hrvatsku. Najbolje vidimo to u tome što mladi napuštaju Hrvatsku. Ja to ne mogu više mirno promatrati, jer to je katastrofa za naš ionako mali narod i morao sam se ponovno uključiti. Hrvatski branitelji nisu za takvu zemlju ratovali i ginuli, već žele s osmijehom na licu gledati Hrvatsku koja će biti, uz to što je lijepa i konačno ponosna država. Most nudi mnoga rješenja i hrabrost tako da jedino u toj stranci vidim odlučnost i želju da se dogode promjene na bolje.

Sa čime se hrvatsko društvo može pohvaliti u proteklih  25 godina, a čime niste zadovoljni?

Hrvatska je prije svega napravila povijesni uspjeh osamostaljenjem, a ulaskom u NATO i europske integracije otvorila mogućnosti razvoja pravednog i sretnog društva. Napokon smo uvođenjem demokracije politički slobodni i dobili priliku izgraditi državu po mjeri svakog čovjeka. Imamo mnoge uspjehe na sportskom, znanstvenom i kulturnom planu. Međutim, nismo u pravom smislu napravili i uredili državu sa svim svojim atributima.

Kod pregovora sa Srbijom, kod poglavlja 23 i 24, imate osjećaj da je Srbija u Europskoj uniji, a ne Hrvatska. Moramo se naučiti ponašati kao suverena država koja ima kriterije i sustav vrijednosti. Mi pomažemo ulazak Srbiji u EU, ali više nitko ne spominje BiH gdje je također naš narod koji i dalje pati, a strateški nam to mora biti prioritet svih prioriteta.

Hrvatska jednostavno još nije uredila svoju državu i to je ono što me ne čini zadovoljnim, jer nema niti jedan razlog da to bude tako.

Smatrate li politiku pozivom ili volonterstvom?

Politika može biti častan poziv, ali isto tako u politici se može djelovati i volonterskim radom. Osobno sam kroz različite aktivnosti često puta volontirao i uvijek sam opće dobro stavio iznad osobnog. Ako dobijem priliku djelovati u politici spreman sam i na odricanja kako bih podijelio sudbinu s onim građanima koji su zakinuti i pate.

Imate li političke uzore, ljude koji su vas sa svojim političkim stavovima i mišljenjima oblikovali u političkim stajalištima?

Moji politički uzori su prije svih Otac domovine dr. Ante Starčević i dr. Franjo Tuđman, arhitekti Republike Hrvatske koji su i oblikovali moj politički sklop. Isto tako, uzor su mi i oni političari koji žive Hrvatsku i spremni su raditi za opće dobro, a ne samo za svoju osobnu korist. Nadalje, moji uzori su ratni pripadnici iz ATJ Lučko, prva generacija iz 1990. godine… Iz tih dana crpim svu snagu i volju za život i politički angažman. Jer, ti pripadnici su uz Prvi hrvatski redarstvenik, prvi organizirano stali na branik naše Domovine i kad se oni postroje i pogledaju unatrag – iza njih nema drugih branitelja, jer su bili prvi.

Kako se i gdje dosad griješilo prema braniteljima i može li se promijeniti taj odnos jednom zauvijek?

To je dugačka tema, ali pokušati ću navesti ono najbitnije. Registar hrvatskih branitelja je veliki problem jer se u njemu nalaze i osobe koje to ničim ne zaslužuju. U njemu se nalaze, uz dio lažnih branitelja, čak i oni koji su sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku. Nevjerojatno! Registar treba urediti i odvojiti hrvatske branitelje s prve crte i potpore dati prvoj crti u odnosu na one iz kancelarija, koje treba poštovati, ali oni nisu hrvatski ratni veterani.

Dakle, borbeni i neborbeni sektor treba jasnije definirati, nužna je i kadrovska i organizacijska rekonstrukcija Ministarstva hrvatskih branitelja, kako bi se došlo do svakog hrvatskog branitelja i rješavalo njegove potrebe. Treba stvoriti uvjete za zaštitu Domovinskog rata i hrvatskih branitelja Ustavnim zakonom.

Saborska deklaracija o Domovinskom ratu koja je prije više godina donesena, nikoga ne obvezuje i kao takva nema utjecaj ni na što bitno. Izmjenom određenih zakona treba potaknuti zapošljavanje razvojačenih hrvatskih branitelja, kao i stradalnika, kojima zakon ne omogućava da rade zakonito i druge lakše poslove, kao što je to primjerice u SAD-u ili Izraelu. Naravno da treba utjecati svojim pozitivnim primjerima na hrvatsku javnost koja ima krivu percepciju o hrvatskom branitelju, kako je on teret društva, a ne potencijal od oko 500.000 registriranih hrvatskih branitelja.

Hrvatske branitelje koji imaju PTSP moguće je pretvarati u uspješne ljude. Zašto to ne činimo kroz braniteljske zadruge i različite radne aktivnosti kao i resocijalizaciju hrvatskih branitelja? Niz je mogućnosti, ali treba uspostaviti takav sustav koji će imati odgovore i na takva pitanja. Moramo jednostavno vratiti povjerenje hrvatskih građana u branitelje koje je, htjeli mi to priznati ili ne, poljuljano. I braniteljima vratiti vjeru u našu Domovinu. Oni moraju osjećati da je vrijedilo boriti se za njezine vrijednosti. Ova malodušnost je opasna i nagriza hrvatsko društvo i zato nešto moramo učiniti.

Vjerujem da možemo trajnije riješiti probleme, jer će najmlađi hrvatski branitelji živjeti još pedesetak godina i država mora imati razrađen sustav skrbi o toj populaciji.

Nakon izbora morat će se nešto pitati i Most. Što vi kao član njihove nezavisne liste možete sugerirati onima koji bi s vama u koaliciju?

Most je nezavisna lista čistih ruku i tko želi na taj način surađivati s Mostom, vrata su mu otvorena. Nisam još član Mosta, na njihov prijedlog sam na listi za izbore, što mi daje veliki prostor za djelovanje pogotovo kada su hrvatski branitelji u pitanju. Svima mora biti jasno da će Most i dalje biti nezaobilazni faktor na političkoj sceni i teško će se bez Mosta sastaviti nova Vlada.

Kako je reagirala vaša obitelj nakon što ste odlučili izaći na izbore?

Nisu najsretniji jer je politika mnoge zaprljala, ali oni vjeruju u mene i vjeruju u moj potencijal i potencijal hrvatskih branitelja koji ja želim iskoristiti za opće dobro.

MP/Foto::sbplus

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->