Što se događa na Kosovu!? Pogledajte razgovor Vučića s Thaçijem

svibanj 28, 2019 maxportal
Share Button

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić neizravno je priznao Kosovo, ali to još uvijek ne izgovara precizno nego uvijanjem pokušava okriviti druge za “gubitak južne pokrajine”.U ponedjeljak da je u Skupštini kazao da je došlo vrijeme izbora “između slatkih laži i gorke istine“ o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.

Jutros oko 6 sati u Kosovskoj Mitrovici specijalna kosovska jedinica (ROSU) krenula je s uhićenjima. U akciji kosovskih specijalaca jutros je na sjeveru Kosova uhićeno 28 osoba, među kojima i 19 policajaca.

Direktorica Policijskog inspektorata Kosova (PIK) Miradije Kelmendi je priopćila da je među njima 11 Srba, 4 Albanca i 4 Bošnjaka, od kojih je jedan uhićeni zapovjednik, tri poručnika i petnaest policijskih službenika. Tijekom pretresa zaplijenjeni su oružje, tehnička operna i novac.

Dužnosnici iz Prištine tvrde da je cilj operacije bila borba protiv organiziranog kriminala.

Akcija je provedena po nalogu Osnovnog suda u Prištini za pritvaranje nekoliko policijskih službenika i građana osumnjičenih da su kriminalna grupa.

Tijekom akcije došlo je i do oružanog sukoba u općini Zubin Potok na sjeveru Kosova, gdje su postavljene barikade i zapaljene gume na cesti. U okršaju su ranjena četiri policajca, jedan od njih vatrenim oružjem. Cijela operacija završila je netom poslije 12 sati.

– Akcija je počela od 6 ujutro. Operacija je tekla normalno, bez prepreka, ali je bilo dosta problema u Zubinom Potoku, jer smo na početku akcije naišli na zasjedu, pucnjavu na policiju, gdje smo imali lakše ozlijeđenog policajca. Istim metkom pogođen je još jedan policajac, ali je brzina amortizirana i nije ga uspio probiti – rekao je generalni direktor Kosovske policije Rashit Qalaj.

Dodao je i da su zbog „oružanog otpora“ angažirane i druge jedinice koje su uklonile barikade „silom i uspjele pretražiti plainrane lokacije”.

– Mogu reći da smo imali još tri ozlijeđena službenika, ali ne vatrenim oružjem, već prilikom uklanjanja barikada. Imamo i 6 ozlijeđenih građana koji su bili na barikadama – rekao je Qalaj.

 

Unatoč žestokoj retorici, napadima i uvredama kosovskog vodstva, dio analitičara u Beogradu vjeruje da je akcija dogovorena na relaciji  Vučić – Thaçi

Akcija kosovske policije na sjeveru slijedila je jutro nakon što je u Skupštini Srbije počela rasprava o Kosovu u kojoj je srbijanski predsjednik u dvoipolsatnom govoru poručio da  će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.

Sjednica Skupštine Srbije je prekinuta u ponedjeljak oko 22 sata, a u šest ujutro u utorak počela je akcija kosovskih specijalaca. Vučić je to iskorsitio da još jednom podigne tenzije, napadne oporbu i raniju vlast  za stanje na Kosovu, a narod  opet plaši “Olujom”

“Jutros sam naložio punu borbenu spremnost i naša vojska, ako dođe do bilo kakvog ugrožavanja na Kosovu i Metohiji, zaštitit će naš narod“, rekao je ranije u utorak Vučić u Skupštini Srbije.

Iako je većina medija u Srbiji zatrubila ratničke trube, Vučić podigao borbenu gotovost vojske, spominju se i preleti MiG-ova, svima je jasno da od intervencije nema ništa i da je riječ o predstavi za domaću javnost. Na Kosovu su snage  NATO-a, Američka vojna baza Bondsteel na Kosovu najveća je u ovom dijelu Europe.

Vučićev odnos s Thaçihjem predmet je ismijavanja i u vrlo gledanoj emisiji PLJIŽ

Vučić je već prošli tjedan neslužbeno priznao Kosovo i potrudio se uvjeriti javnost da su svi ( pa i ‘narod koji ga nije razumio’) krivi za gubitak Kosova osim njega.

Vučić je, očito, zarobio Srbiju. Otkad je na vlasti drži Srbe u stalnim prijetnjama novim sukobima i novim ratovima, a kontrolom medija i kompletnog državnog aparata unazadio je zemlju koja sve teže izdržava njegov teret.

M. Marković/Foto:faktiditor.ch

 

Komentari
Share Button