Sve što trebate znati o Zračnoj luci Franjo Tuđman

ožujak 22, 2017 maxportal
Share Button

Nova, impresivna, zgrada međunarodne zračne luke Franjo Tuđman svečano je otvorena  u nazočnosti 500 uzvanika, među kojima su bili premijer Andrej Plenković i državni tajnik za vanjske poslove Francuske Harlem Desir.Zračna luka za redoviti promet otvara 28. ožujka, prvi let je od Zagreba do Dubrovnika.

Luka je u vlasništvu RH (55%), Grada Zagreba (35%) te Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice (po 5%).

Ovo je najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj u zadnjih 10 godina u koji je uloženo oko 300 milijuna eura. Tri godine gradile su ga većinom domaće tvrtke, uključujući Kamgrad i Zagreb Montažu te Viadukt, koji je i član konzorcija koji stoji iza investicije, odnosno tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) koja je 30-godišnji koncesionar te zračne luke od 2013. godine.

MZLZ, osim Viadukta, čini još pet tvrtaka – Aeroports de Paris Management, Bouygues Batiment International, Fond Marguerite, IFC i TAV Airports.

Impresivne brojke kojima se može pohvaliti novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman glase ovako:

– 65 000 četvornih metara (4 puta više od dosadašnjeg)
– 5 milijuna putnika
– 8 zračnih mostova
– 30 check-in šalter
– 9 punktova za sigurnosnu provjeru
– 3 000 metara traka za prtljagu
– 1100 parkirnih mjesta
– 331 milijuna eura vrijedna investicija

 

“Uz međunarodne linije, prekooceanske, siguran sam da će ovakva predivna zračna luka pridonijeti imidžu Hrvatske, boljem dojmu onih koji nas posjećuju, daljnjem povećanju broja turista. Očekuje se da ovdje imamo 5 milijuna putnika godišnje”, poručio je premijer Andrej Plenković.

“Išlo je uglavnom sve po špagi ali bilo je u samoj gradnji, kao što se to i čini kad su u pitanju veliki infrastrukturni projekti, da ima određenih poteškoća, ali evo, bogu hvala, sve je završilo na vrijeme”, rekao je s olakšanjem ministar prometa Oleg Butković.

Novi aerodrom – nova cesta

Kada se uputite do nove zračne luke, obratite pozornost na nekoliko stvari , krenite dovoljno rano i nemojte zalutati. Jer put do novog aerodroma, više nije isti.

Krenete li idući tjedan prema zračnoj luci po navici, odnosno starom cestom, možda ćete naići na problem. Jer cesta do tamo postoji. No ona je predviđena za lokalno stanovništvo.

Do novog terminala vodi nova cesta. Do nje možete doći tako da se priključite na obilaznicu u smjeru istok ili jednostavno Domovinskog mosta na čvor Kosnica. Na istom čvoru silazite i kada stižete iz smjera Slavonije. Nakon toga samo pratite znakove.

Iz centra grada, konkretno s trga Bana Jelačića do Aerodroma će biti potrebno oko pola sata vožnje. Ono što će se, vjerujem svidjeti svima koji dolaze s automobilom je ovaj veliki parking s 1100 mjesta. Njegova prednost je što se nalazi odmah pokraj ulaza i mjesta za check in.

MP/foto:pxllKomentari
Share Button