Svi su oni Agrokor: Vrijeme je za ozbiljno čišćenje, dug je već 45 milijardi kuna

ožujak 30, 2017 maxportal
Share Button

“Vlasnik i menadžment kompanije su, nažalost, dosta dugo falsificirali financijska izvješća”, rekao je Juri Solovjev, potpredsjednik ruske VTB banke koja je, uz Sberbank, jedan od najvećih vjerovnika Agrokora.Između ostalog, izjavio je kako dug te kompanije nije potpuno prikazan u financijskim izvještajima, pa su problemi pokucali na vrata ne samo vlasniku i menadžmentu Agrokora, već i  bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i njegovom nasljedniku Dinku Cvitanu. Zašto?

Iz vrlo jednostavnog razloga što je upravo taj dvojac na čelnim mjestima Državnog odvjetništva i USKOK-a u proteklih 15-ak godina selektivnim pristupom zataškavao kriminal na svim razinama društva, pa tako i na najvišoj sferi gospodarskog kriminala kojim je opljačkana državna imovina zbog čega je čak donesen i zakon o nezastarijevanju kaznenih djela privatizacije kojim su se političari busali u prsa u svojim predizbornim kampanjama, a potom kad kampanja prođe svi zajedno štitili,  a mnogi i direktno sudjelovali u daljnjim privatizacijskim pljačkama državne imovine.

Kako? Vrlo jednostavno, kroz razne modele osmišljene od strane organizirane gospodarsko- pravosudne- političke hobotnice koja je svoj utjecaj posijala u sve ključne sfere državne vlasti.

S jedne strane Bajić i Cvitan godinama su u ladice odlagali brojne predmete u kojima su očito i nedvojbeno počinjena kaznena djela, pa čak kada su ta kaznena djela i javno objavljena. S druge pak strane išlo se do krajnjeg apsurda da su u nekim predmetima podizane optužnice na temelju samo indicija i bez ikakvih materijalnih dokaza zbog čega tzv. USKOČKI predmeti odredom padaju u vodu, a što će u konačnici na naplatu opet doći poreznim obveznicima.

Kako je uopće moguće da probleme u poslovnim knjigama Agrokora nije otkrila Porezna uprava i nadležna tijela koja “nesistemske” firme  bezobzirno kažnjavaju, uništavaju i stavljaju na stupove srama, dok se s druge pak strane od porezne uprave i državnog odvjetništva štiti kriminal u milijardama kuna. Agrokor se zasigurno nije preko noći zadužio 45 milijardi kuna, već je to bio proces koji je trajao godinama, i o tome je i cijela javnost bila upoznata. Naravno, ne o iznosu zaduženja, već o načinu na koji posluje Agrokor. A upitno je i koliki je stvarni dug Agrokora što vjerojatno ne zna niti njen vlasnik Ivica Todorić.

Otvorena vrata Agrokoru  u svim bankama, odgode plaćanja poreznih obveza, poticaji, bespovratna sredstva, garancije i jamstva države u milijardma kuna, praksa je rada države i njenih političkih struktura i pogodovanja Ivici Todoriću u proteklih 25 godina. Praksa svih prethodnih Vlada koje su poharačile državni proračun i razna tijela raznih naziva koja su „upravljala državnom imovinom“, od Hrvatskog fonda za privatizaciju, Agencije za upravljanje državnom imovinom, Centra za restrukturiranje i prodaja, pa sve do Državnog ureda za upravljenje državnoim imovinom. O ostalim javnim tvrtkama i državnim bankama da i ne govorimo.

Gotovo da nema državne tvrtke s kojom Agrokor nije poslovao i ostao dužan. Nekima desetke, nekima stotine, a nekima i milijarde kuna, ovisno o mogućnostima. No, nije to jedina šteta državi. Za sve to vrijeme drugi poduzetnici nisu imali jednake mogućnosti realizacije poduzetničkih pothvata, izuzev ukoliko su dijelom strategije razvoja Agrokora.

HBOR-ovi krediti u milijardama kuna dodijeljivani su upravo Todorićevim projektima, Šegonovim poduzetničkim pothvatima i sl. po vrlo povoljnim  kamatnim stopama od 2% godišnje, no ne i ostalim poduzetnicima. Jer za takvo što trebate imati i poslovnu banku, ali i utjecaj politike. A sve to je bilo, a možda još uvijek je u rukama nedodirljivog Ivice Todorića.

Agrokor ovisan o politici, a politika ovisna o Agrokoru, model je po kojem je poslovao Ivica Todorić i širio utjecaj Agrokora i izvan države. Kao takav postao je interesantan i Ruskoj Sberbanci koja je više od samo poslovne banke što su pokazali i  nedavni istupi ruskog veleposlanika  u javnosti kada je prozvao Agrokor zbog neplaćanja kreditnih obveza prema Sberbanci. No, istupi ruskog veleposlanika su uslijedili tek nakon što su i sami Rusi shvatili kako Ivica Todorić na sadašnjeg predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića nema utjecaj kakav je imao na njegove prethodnike koji su na mig Ivice Todorića provodili njegove želje  prodajući Agrokoru imovinu države u bescjenje.

Agrokor se po prvi puta susreće  problemom. Nema više kredita, nema državnih jamstava, nema poticaja bez kontrole, nema neplaćanja poreza, a dugovi dospjeli na naplatu. Sasvim neuobičajen način poslovanja za Agrokor koji nema nikakve rezerve već sama dugovanja, prema svima, pa i prema državi koja ga je itekako privilegirala.

Podrška bankara, politike, ali i državnog odvjetništva kroz sve ove godine neupitna je i bezrezervna,  jer tko bi se uopće usudio pitati ili nedaj bože provjeriti stanje u poslovnim knjigama Agrokora ili  njegova zaduženja. To se zove poslovna i bankarska tajna koja se u Hrvatskoj primjenjuje samo na Agrokor upravo identično  kao i novi zakon naziva „lex Agrokor“.

A dugovi Agrokora za porezne obveze, to je pak porezna tajna kako reče ministar financija, te donedavni menadžer Agrokora Zdravko Marić.

Na potezu su Državno odvjetništvo i USKOK, no kasne nekih 15-ak godina, a možda i više.

Ništa čudno, svi su oni  Agrokor.

MP/foto:pxll/ fahKomentari
Share Button