Tko je bio djed Davora Ive Stiera? Milanović ga je nazvao ratnim zločincem

2 studenoga, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednik Zoran  Milanović danas je u Vukovaru, u obračanu s Banskim dvorima, spomenuo djeda Davora Ive Stiera kazavši da je bio “Čepinski ubojica i  ratni zločinac”.



“Doveden je u pitanje i Stier koji je uređivao ustaške novine. Ja sam mu bio šef u Ministarstvu vanjskih poslova, predložio sam njegovo promaknuće prije puno godina i za odlazak u Bruxelles ga nisam pitao što mu je bio deda. Znam što mu je bio deda –  Čepinski ubojica, ratni zločinac, ali to više nije bitno, preko toga  nastojim  prijeći”, rekao je Milanović u Vukovaru.

Tko je bio djed Davora Ive Stiera?

Djed bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera bio je ustaški pukovnik Ivan Stier. Ta činjenica hrvatskoj javnosti nije bila nepoznata ni 2016. godine u vrijeme kad je formirana Vlada Andreja Plenkovića u kojoj je Stier imenovan ministrom vanjskih i europskih poslova.

Davor Ivo Stier rođen Argentini 1972. godine. U Hrvatsku je prvi put došao 1990. godine kao stipendist Hrvatske matice iseljenika. I po majci i po ocu pripada emigrantskim obiteljima. Djed po očevoj liniji bio je ustaški pukovnik Ivan Stier, a djed po majci Milorad Lukač HSS-ovac. Obojica su emigrirala u Argentinu.
Ante Stier, otac Davora Ive Stirea, rođen je 1941. u Osijeku, po zanimanju je bio liječnik, a u Buenos Airesu je napredovao do ravnatelja bolnice. Majka Marija bila je profesorica filozofije na Katoličkom sveučilištu u Buenos Airesu i jedina Hrvatica članica Papinske akademije za filozofiju.

Do dolaska u Hrvatsku Davor Stier bio je pripadnik Hrvatske mladeži svijeta, a političku karijeru razvio je u HDZ-u

Predgovor Maksa Luburića

Stier je kao mladić slavio 10. travnja, kasnije se javno odrekao veličanja NDH, a negativan stav ima i prema crvenoj zvijezdi petokraci koja ga ‘asociraa na rušenje Vukovara i na olovne godine komunističke diktature’.

Njegov djed, ustaški pukovnik Ivo Stier, objavio knjigu “Elementi i metode komunističke gerile” koju je tiskala nakladnička kuća  Vjekoslava Maksa Luburića (Madrid, “Drinine knjižnice”, 1964. god.)

U knjizi, koju je posvetio narodima Južne Amerike, za koju je smatrao da je nova meta svjetskog komunizma, Stier govori o protugerilskom ratovanju u Južnoj Americi 70-ih godina prošlog stoljeća, a značajan dio knjige posvećen je borbama ustaša i partizana te Stirove procjene ratnih protivnika.

Pukovnik Ivan Stier rođen je u Čepinu 18. lipnja 1913. godine. Po zanimanju je bio trgovac i istaknuti pristaša HSS-a. Nakon proglašenja NDH radio je u Građanskoj zaštiti na uspostavi nove vlasti u Slavoniji. U lipnju 1941. postavljen je za pobočnika u Ustaškom stožeru u Osijeku, a potom za zapovjednika Pripremne bojne koja je djelovala na Banovini.

U jesen 1941. Stier je postavljen za zapovjednika 13. bojne Ustaške vojnice te je sudjelovao u borbama protiv partizana na području Pakraca i Daruvara.

Tijekom 1942. u činu satnika bio je zapovjednik XIII. djelatne bojne u sastavu I. stajaćeg djelatnog sdruga (poznatog kao Crna legija) i bio je stacioniran u Gračanici u sjevernoj Bosni. Zapovjednik Sdruga (Crne legije) bio je Jure Francetić, a u to vrijeme zapovjednik I. djelatne bojne bio je Rafael Boban.

Pripadnici Stierove postrojbe nazivali su se ‘štirovcima’, a oni pod Bobanovim zapovjedništvom ‘bobanovcima‘. Kasnije se taj naziv – bobanovci – proširio na cijelu postrojbu. Povratkom u Osijek imenovan je zapovjednikom 2. ustaškog sdruga. Krajem travnja 1945. ranjen je na Bilogori, pri povlačenju ustaških snaga prema Zagrebu.

 

Zahtjev vlasti FNRJ za izručnjem pukovnika Ivana Stiera U zahtjevu za izručenje iz 1946., dok je bio u logoru Italiji, navodi se da je bio zapovjednik ustaške crnomorske flote.

 

U svibnju 1945. povlači se iz NDH i preko Italije uspijeva se dokopati Argentine. Partizanske vlasti (Državna komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača) 1946. su tražile njegovo izručenje dok je bio u logoru Bagnoli u Italiji.

Pukovnik Ivan Stier umro je u Buenos Airesu 1998. godine u 85. godini života.

U knjizi “Elementi i metode komunističke gerile” pukovnik Stier piše o svojim iskustvima u četverogodišnjem ratu s partizanima te detaljno analizira elemente njihove borbe. Knjiga osim opisima taktike gerile i njezina ustroja obiluje i Stierovim političkim zaključcima i otvorenom mržnjom prema komunističkom poretku, koji smatra utjelovljenjem sotone na zemlji.

Predgovor knjizi napisali su španjolski general Jose Diaz de Villegas i nakladnik Maks Luburić, koji se potpisao kao General Drinjanin. Prema predgovoru Luburić je izuzetno cijenio pukovnika Stiera kojega je smatrao jednim od najboljih zapovjednika koje je NDH imala te navodi da je bio izuzetno popularan u narodu.

U istom predgovoru stoji da je pukovnik Stier bio protivnik povlačenja prema Austriji te je želio ostati i boriti se do kraja pa i, ako je potrebno, poginuti u nekoj novoj Krbavskoj bitki. Prema njegovu planu Pavelića i Stepinca trebalo je i protiv njihove volje odvući u šumu u njihovo ime nastaviti borbu.

Zanimljivi su Stierov opis partizana protiv kojih je ratovao: “Komunistički gerilac je grub, bezobziran i nemilosrdan. Po prirodi borbe je razarač svega što mu stoji na putu. Komunistička strategija je da se razori vjera, tradicija, ustanove i organizacije da bi se nametnule svoje.”

Pukovnik Stier o partizanima

Stier piše da je komunističkom gerilcu partija toliko uništila intelekt da mu je ostalo mozga koliko i u dresiranih zvijeri te navodi da su takvi divlji borci najnemilosrdniji koje je povijest ikada vidjela.

“Nakon borbi ne bismo našli ni jedno tijelo mrtvog partizana, i to zato da bi oslabili naš moral te da vojnici pomisle da su se borili s duhovima; nekada su stradala i petorica da bi izvukli jedan leš. Kada ne mogu izvući tijelo, odrežu glavu svom partizanu da ga mi ne bismo prepoznali.”

Osim vojnih tema veliki dio knjige Stier je posvetio i detaljnom opisu komunističkih zločina.

“Sve ono što partizani čine nadmašuju ono što se može naći u Danteovu paklu, među ljudožderima ili u fantastičnim pripovijestima. Bilo je slučajeva paljenja živih zarobljenika.

Neki su bili formalno razapinjani kao Krist. Neke su opet vezali između dva mlada stabla, koja bi, kada bi ih se rastegnulo, raskidali žrtvu u dva dijela. Ženama su rezali dojke, a muškarcima udove i stavljali bi im ih u usta, ili bi im na licu ili drugom dijelu tijela urezali zvijezdu, kukasti križ ili koji drugi znak.”

Pukovnik Stier u knjizi zagovara pomirbu ustaša i hrvatskih partizana, koje opisuje kao bolje u odnosu na srpske partizane, i poziva Hrvate da se oslobode komunističkog i srpskog ropstva.

M.Marković/foto:N1/arhiv


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->