Tko je general Ognjen Preost – Mesićev miljenik osuđen za milijunsku krađu!

14 prosinca, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ognjen Preost je miljenik Stjepana Mesića postao 2000. nakon što je odbio sudjelovati u prosvjedima za generala Mirka Norca. Mesić ga je unaprijedio u brigadira, postavio na dužnost zamjenika ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne službe, a 2008. promovirao u najmlađeg brigadnog generala HV-a.Vrhovni sud pravomoćno je osudio bivšeg ravnatelja VSOA-e general-pukovnika Darka Grdića i njegova zamjenika brigadnog generala Ognjena Preosta na jedinstvenu kaznu od dvije godine i deset mjeseci zatvora.

Tajniku kabineta ravnatelja VSOA-e pukovniku Zdeslavu Ivankoviću, potvrđen je uvjetna osuda od 10 mjeseci uz rok kušnje od tri godine, a zaposleniku VSOA-e Denisu Lukiniću 11 mjeseci zatvora, uz rok kušnje četiri godine.

Peti osumnjičeni Tibor Mij Kuljanić oslobođen je krivnje

Na ime imovinskopravnog zahtjeva Darku Grdiću je naloženo platiti Republici Hrvatskoj 1.560.000,00 kuna,  Ognjenu Preostu 3.032.800,00 kuna,  Zdeslavu Ivankoviću 182.000 kuna, Denisu Lukiniću  199.000,00 kuna.

Iako je bio zamjenik ravnatelja VSOA-e ( šef je bio general Grdić)  najzvučinje ime među pravomoćno osuđenima je Ognjen Preost.

Tko je Ognjen Preost

Ognjen Preost je najtrofejniji živući alkar, zaljubljenik u konje, nekoć najmlađi general ( iako je u civilstvu imao završenu samo srednju školu) koji je uživao zaštitu političkih moćnika. U 90-ima ministra obrane Gojka Šuška, kasnije predsjednika RH Stjepana Mesića.

Preostovoj pobjedi na Alci ratne 1992. godine nazočio je ministar obrane Gojko Šušak što je mladom Sinjaninu omogućilo i početak napredovanja u vojnoj hijerarhiji. Isti uspjeh ponovio je 1995., a potom je uslijedio pobjednički niz tri godine zaredom, 1997., 1998. i 1999. godine

Budući da je imao završenu samo srednju školu po dolasku u Zagreb na Vojnom učilištu je dobio posao instruktora za minsko-eksplozivna sredstva za područje detonatora.

Skormno obrazovanje nije mu bila prepreka za napredobvanje u karijeri, a kako je bio ambiciozan na Vojnom učilištu je se priheftao tajnoj službi i postao stožerni časnik za sigurnost. Kasnije je dobio visoke činove pri čemu je pomogla alkarska priča.

 

 

Preost je imao je iznimnu karijeru u vojnom i obavještajnom sektoru. Kao dragovoljac 126. brigade HV-a, 1992. prvi put je postao slavodobitnikom Alke. Tada je izaslanik predsjednika Tuđmana u Sinju bio ministar obrane Gojko Šušak. Navodno je nakon toga krenuo njegov strelovit karijerni uzlet.

Dotadašnji dočasnik HV-a na poslovima pirotehničara, postao je predavač na Hrvatskom vojnom učilištu ‘Petar Zrinski’ u Zagrebu. Na Alki je pobijedio i 1995., a onda i tri puta u nizu, 1997, 1998. i 1999. godine, . Time je postao i najtrofejniji među živućim alkarima.

Iako uspješan, nije bio omiljen među alkarima; 1999. bio je određen da kao slavodobitnik jašući na konju upali vatru na otvaranju Svjetskih sportskih vojnih igara u Zagrebu. Naknadno mu je oduzeta ta čast uz obrazloženje da se u privatnom životu nije ponašao kako dolikuje alkarskom vitezu. Vatru je umjesto njega upalio tadašnji alaj-čauš Ivan Zorica.

Preost je navodno sablaznio rodni kraj kada je ljubavnicu doveo kući zbog čega se njegova tadašnja supruga pokušala otrovati, objavila je Slobodna Dalmacija. Za to vrijeme Preost je odrađivao poslove oko Alke kao da se ništa nije dogodilo

Miljenik novog predsjednika Stipe Mesića Preost je postao brzo nakon smjene vlasti, a posljednji nastup na Sinjskoj alci  Preost je imao 2000. godine. U to vrijeme počeli su prosvjedi podrške Mirku Norcu i pobuna protiv državnog vrha u čemu je sudjelovao i kasniji ministar obrane Ante Kotromanović. Preost je bio među rijetkima koji se svrstao uz Mesića, zbog čega je izbačen iz Viteškog alkarskog društva.

Da mu to nikada nije oprošteno potvrđuje i informacije da je iz dokumentarnog filma o Sinjskoj alci 2015. izbačen svaki spomen na alkara Ognjena Preosta.

Uz Mesićevu potporu je Preost napredovao nezamislivom brzinom, a pretpostavljalo se da će dogurati i do samog vrha vojne hijerarhije jer brzo dobivao promaknuća i stjecao diplome.

Za Mesićeva mandata Preost postaje brigadirom, a upravo ga je Mesić postavio zamjenikom ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne službe, a 2008. promovirao u najmlađeg brigadnog generala Hrvatske vojske. U međuvremenu je stekao titulu diplomiranog kriminalista te postao magistar znanosti.

Preost svih tih godina u korak prati generala Darka Grdića, koji je suoptužen s njim.

Kad je Grdićem 2008. imenovan na čelo VSOA-e tom tajnom službom ponovno zagospodario obavještajni klan Perković –  otac Josip i sin Saša, koji su s Grdićem i rodbinski povezani.

Operacija “Gotan”

Najpoznatija akcija koju je vodio kao visoki djelatnik VSOA-e bila je operacija GOTAN – lociranje, uhićenje i transferiranje Ante Gotovine – pri čemu je koristio usluge bliskog prijatelja i kasnijeg ministra, kojega je iz tzv. crnog fonda mjesečno plaćao 12.000  (po nekim izvorima 15.000) kuna.

Poslije se jako trudio prikriti ulogu tog ministra u progonu hrvatskog generala koji se predstavljao obiteljskim prijateljem Dunje i Ante Gotovine, išao u Haag po njega, a u tajnim dokumentima upućenim Carli del Ponte slovio je kao ‘izvor iz kruga obitelji’.

Pred kraj svojeg drugog mandata Mesić je namjeravao smijeniti Josipa Lucića s pozicije načelnika Glavnog stožera i umjesto njega dovesti Grdića, ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Na Grdićevo mjesto u toj kadrovskoj križaljki došao bi njegov zamjenik Ognjen Preost.

Odlaskom Mesića s Pantovčaka patron Grdića i Preosta postao novi predsjednik Ivo Josipović, čiji je savjetnik za nacionalnu sigurnost, kao i Mesiću ranije, bio upravo Saša Perković.

No, na Preotovu nesreću, po isteku madata Darku Grdiću, za ravnatelja Vojne sigurnosno obavještajne agencije 17. srpnja 2012. imenovan je general Zdravko Klanac. Grdić je postao glavnim inspektorom Ministarstva obrane.

U siječnju 2013. tadašnji predsjednik Josipović i premijer Milanović razriješili su dužnosti Grdića i Preosta jer su se našli pod istagom Vojne tajne službe zbog sumnje u velike novčane pronevjere.

Vjerujući da mu novi šef VSOA-e  Zdravko Klanac sapuna dasku Preost je podnio kaznenu prijavu protiv ravnatelja te agencije.

U kaznenoj prijavi je, u Mesićevskom stilu, optužio generala Klanca da je zajedno s nekoliko visokih časnika HV-a desne političke orijentacije, izveo sigurnosni puč u VSOA-i i ugrozio tajne operacije iz proteklih godina.

Iako je dobio visok čin, skormno obrazovanje generala Preosta ovdje je došlo do izražaja.

Optužujući visoke časnike tajne službe za desničaranje i svojevrsni puč, slično kao Mesić kad je umirovio generale, želio se dodvoriti vladajućem dvojcu Josipović-Milanović i zaštiti o daljnje istrage oko nepravilnosti u VSOA-i, uništavanju dokumentacije i nestanku novca.

Preost je vjerovao da ima jake adute u rukama. Ministar obrane Ante Kotromanović, “zemljak” iz Sinja, premijer Zoran Milanović isto Sinjanin,  Saša Perković, savjetnik predsjednika Ive Josipovića za nacionalnu sigurnost, je bliski rođak Darka Grdića, Preostovog “brata po kriminalu”. Rado se slikao i s tadašnjim predsjednikom Sabora Josipom Lekom, ali ništa nije pomoglo.

Presuda Županijskog suda potvrdila je da je general Klanac bio u pravu.

 

Usprkos dobroj povezanosti s političkim vrhom, Preost je osuđen zbog krađe više od tri milijuna kuna namijenjenih isplati doušnicima.

“Mi smo u dokaznom postupku s dokaznim radnjama i svjedocima pokrili kompletno naš rad. Međutim na sudskom vijeću je izricanje presude i to je prvi stupanj”, kazao je Preost najavljujući žalbu.

Na pitanje jesu li uzeli novac Preost je odgovorio: “Naravno da nismo. Inače, vama za informaciju je da se radi mistifikacija oko tih sredstava. To su sredstva crnog fonda koja se koriste u svakoj tajnoj službi pa i VSOA-i i to su sredstva specifična koja nemaju mogućnost pokrivanja na način kao u trgovačkim društvima…”, rekao je Preost.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Tonči Petković kazao je da je tužiteljstvo zadovoljno osuđujućim presudama u odnosu na četvoricu okrivljenika, ali ne i oslobađajućom za petookrivljenog. “Što se tiče sankcija za Grdića i Preosta smatramo da su preniske za ovo kazneno djelo i pretpostavljam da će biti žalbe nakon pismenog otpravka presude”, kazao je Petković.

Na Preostovu tvrdnju da nije uzeo novac i da mu smještaju Petković je rekao da ne može govoriti o konkretnim stvarima jer je postupak bio zatvoren za javnost. “Sudsko vijeće je donijelo odluku nakon čitavog niza izvedenih dokaza i pomnog razmatranja utvrđenog činjeničnog stanja. To je sve što vam mogu kazati.”

Supruga Ana, direktorica u Holdingu

Važno je za spomenuti da je Preost potkraj 90-ih u Zagrebu osnovao Konjički klub Karoca koji je i danas izuzetno aktivan, organiziraju konjičke turnire i mogu se pohvaliti s 15 vrhunskih grla.

Oženio se po drugi put, (neslužbeno se spominjalo da je kod prve supruge nekoliko puta intervenirala policija ?) a njegova druga supruga Ana Preost na funkciju direktorice Zagrebparkinga, podružnice Zagrebačkog holdinga, došla je 2013. iz Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Iste godine kada se protiv njezina supruga pokreće pravosudni progon zbog teškog kriminala.

Ana Preost, direktorica Zagrebparkinga, i Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga

Ana Preost, direktorica Zagrebparkinga, i Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga /Foto: pxll

 
Preostova supruga Ana ujedno je tajnica Konjičkog kluba Karoca, a zanimljivo je kako je KK Karoca bio na sudu s drugim podružnicama Holdinga.

U jednom slučaju Zagrebački velesajam je tužio Preostove zbog duga za najam metalne ograde za održavanje turnira.

U drugom slučaju Preostovi su tužili gradsku tvrtku Upravljanje sportskim objektima, koja je nekoć bila sastavnica Holdinga, jer su smatrali da je zbog loših uvjeta u štali koju su unajmili na Hipodromu njihova trofejna kobila Davita, navodno vrijedna više stotina tisuća eura, ozlijedila nogu, objavio je tportal.

Slobodna Dalmacija je objavila da Davita vrijedi više od 200.000 eura čime bi nadmašila cijenu nekadašnje miljenice Ante Todorića Diamond Jana Water iz KK Jarun.

M. Marković/foto;pxll

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->