Tužiteljstvo BiH naredilo istragu protiv hrvatskih časnika: Prvi na listi je general Dragan Ćurčić

studeni 12, 2016 maxportal
Share Button

TUŽITELJSTVO BiH  je 12. travnja 2014. godine naredilo istragu protiv više hrvatskih časnika provođenje istrage zbog sumnje da su u ratnim godina na području Hercegovini počinili ratni zločini.Prvi na listi osumnjičenih je general Dragan Ćurčić, ratni zapovjednik Postrojbe za posebne namjene Ludvig Pavlović.

Osim generala Ćurčića istraga je naređena i protiv Marijofila Galića, Petra Krndelja i Nikole Zovke. 

Čurčić, Galić i Zovko imaju hrvatsko i bh državljanstvo, dok je Krnedelj državljanin Hrvatske. Svima je zajedničko da su bili zapovjedni kadar Specijalne postrojbe Ludvig Pavlović, a Tužiteljstvo BiH naredilo je istragu zbog sumnje da su na području Čapljine počinili ratni zločin. Sva četvorica terete se po zapovjednoj odgovornosti.

Dragan Čurčić ( Zenica 1965. g.) je školovani časnik. Srednju vojnu školu završio je u Zagrebu,  a Vojnu akademiju, smjer pješaštvo u Beogradu, a specijalističku obuku u Sarajevu.

optuznica-protiv-curcica

Nakon agresije na Hrvatsku i BiH napustio je JNA i prvo se priključio postrojbi Kralj Tomislav u Vrgorcu kojom je zapovijedao Mate Šarlija Dadža. Izbijanjem rata u BiH raspoređen je u postrojbu “Ludvig Pavlović na području Čapljine kojom je zapovijedao Božan Šimović.

Prvi veliki uspjeh postrojbe bio je zauzimanje vojarne u Čapljini tijekom operacije Lipanjske zore.  Ta ista vojarna nosit će poslije Božanovo ime. Poginuo je u bitkama koje su se vodile za najjače četničko uporište u Hercegovini – Šćepan križ tzv. Kotu 690. U toj krvavoj bitci Božan Šimovićje izgubio život dok je jedan vojnik dobio teže ozljede, a još četvorica lakše.  Njemu u spomen vojarna u Čapljini koju je oslobodila njegova postrojba prozvana je njegovim Božanovim imenom.

General Slavko Puljić je u razgovoru za časopis Vojna povijesti izjavio da je uvjeren da je Šimović i još neki ljudi kao što su Ludvig Pavlović, Tvrtko Miloš, Tihomir Mišić ostali na životu, da bi tijek rata u Mostaru bio drukčiji te da se neki loši događaji koji su poslije uslijedili nikad ne bi dogodili

Nakon pogibije Božana Šimovića zapovjedanje postrojbom preuzeo je Draga Ćurčić.

dragan-circic-haag

General Ćurčić kao svjedok u na suđenju generalu Praljku

Postrojba je sudjelovala u svim važnijim bitkama na području Hercegovine i srednje Bosne, do završne operacija “Maestral” i “Južni potez” a poslije rata nalazila se sklopu 2. gardijske brigade HVO-a.

Reformom vojske u BiH, 2005. godine Vojska Federacije Bosne i Hercegovine (u kojoj je HVO bio hrvatska komponenta) je zajedno sa Vojskom Republike Srpske transformirana je Oružane snage BiH.

Formiranjem Vojske Federacije BiH Dragan Čurčić, u činu general- pukovnika  imenovan je zamjenikom zapovjednika u Združenom stožeru Vojske Federacije BiH. Zbog jedne odluke na toj dužnosti bio je optužen da je oslabio borbenu moć Vojske Federacije, ali je u sudskom postupku, koji su na Sudu BiH u Sarajevu vodili međunarodni suci – Pitero Sper (predsjednik Vijeća), Zorica Goagala i Susanne Moller – oslobođen odgovornosti.

General Čurčić dva puta je svjedočenje pred Sudom u Haagu. U predmetu Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele svjedočio sa zaštićenim identitetom i likom, a u na suđenju generalu Slobodanu Praljku svjedočio je javno.

Dvadeset godina nakon rata protiv ratnog zapovjednika profesionalne bojne HVO “Ludvig Pavlović” i dozapovjednik Vojske Federacije BiH generala Dragana Ćurčića i njegovih ratnih suboraca ponovno je naređena istraga.

M. Marković/foto:stolac.ba

Komentari
Share Button