U HDZ-u se, izgleda, ne šale kad tvrde da oporba, uz pomoć Putina, ruši Vladu

12 listopada, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, jučer zatražio izvješća MUP-a i SOA-e povodom Plenkovićevih ocjena o oporbi što ih je u ponedjeljak izgovorio nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.



“Dovedu USKOK-ovog optuženika i onda mu u dogovoru s njim postavljaju pitanja. Taj igrokaz kojim bi se stvorila nekakva slika i predtekst za rušenje Vlade, tu uopće nema nikakve dileme, to je sve orkestrirana operacija, jasno vidljivih i prepoznatljivih aktera. Samo još moramo vidjeti koliko je ona samo unutarnja, a koliko i vanjska.

To je jedino pitanje o kojem moramo još malo detaljnije povesti računa i to ćemo isto tako ispitati”, rekao je predsjednik Vlade i navukao na sebe bijes političkih protivnika.

“Očekujem da mi MUP i SOA odgovore financiraju li se neke hrvatske stranke iz stranih izvora, što bi direktno ugrožavalo politički sustav. Ja sam Plenkovićevu izjavu shvatio na taj način, da netko iz inozemstva možda daje novac opozicijskim strankama. Ne znam na što bi drugo Plenković mislio govoreći o vanjskom utjecaju ako ne o novcu.

Jako, jako je to ozbiljno i moramo utvrditi o čemu se točno radi. Ovako nešto u Hrvatskoj nismo čuli od one glasovite izjave Franje Tuđmana o Judinim škudima, imam još doma poster s tom rečenicom” kazao  je potpredsjednik SDP-a Hajdaš Dončić za Novi list.

Sjećanje na Tuđmanovu izjavu

Ratni predsjednik dr. Franjo Tuđman je 23. studenog 1996., po povratku u Zagreb iz američke bolnice Walter Reed, poručio oponentima:

“Nećemo dopustiti onima koji se povezuju sa svima protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju nego im se nude, ne samo da im se nude nego im se prodaju za Judine škude, kao što se i sami hvale da dobivaju dotacije iz svih centara svijeta, a povezuju se od fundamentalističkih ekstremista, do kojekakvih lažnih propovjednika, pseudodemokratskih obmanjivača koji nam danas propovijedaju velike ideje o ljudskim pravima i slobodama medija.”

Hajdaš Dončić postupio je slično i  kada je premijer prozvao policiju, DORH i SOA-u da nisu učinili ništa kako bi otkrili tko je radikalizirao napadača na Banske dvore Danijela Bezuka i nedavno zbog njegovih tvrdnji da u Hrvatskoj postoje naoružane paramilitarne skupine.

“Kada zaprimim zatražena izvješća, a nadam se da će to biti brzo i da institucije nisu pod utjecajem Andreja Plenkovića, u Odboru ćemo odlučiti što dalje”, kazao je Hajdaš Dončić.

On se nije upuštao u lociranje vanjskih čimbenika koji bi eventualno instruirali, možda i financirali oporbu, ali Plenković i HDZ-ovi dužnosnici nešto su jučer rekli o tome.

“Obratite pozornost što se zbiva po Europi, vlade, demonstracije, narativ”, kazao je premijer jučer novinaru N1 televizije.

Demonstracije u Češkoj i Njemačkoj 

Demonstrira se u posljednje vrijeme u Europi, najviše u Češkoj i Njemačkoj, a ljudi, iscrpljeni posljedicama rata u Ukrajini, zahtijevaju popuštanje Rusiji i jeftinije energente. Nije nemoguće, kao što tvrdi češki premijer, da  prosvjede uperene protiv nacionalnih vlada potiču proruske skupine izravno povezane s Moskvom.

U više gradova u Njemačkoj vidjeli smo čak i proruske porosvjede koji zasiguro nisu organizirani bez utjecaja Moskve. Prosvjedi su službeno oragnazirani  “protiv rusofobije” koja je pojačana ruskom invazijom na Ukrajinu, ali su izazvali negativne reakcije jer ih mnogi shvaćaju kao podršku ruskoj agresiji u Ukrajini.

Brzo su organizirani i kontraprosvjedi s porukom “nećemo prepustiti Njemačku onima koji podržavaju rat”, poručila je  grupa protudemonstranata u Franfurtu.

U Njemačkoj  živi oko 1,2 milijuna Rusa i 325.000 Ukrajinaca, a od početka sukoba pristiglo je još 320.000 izbjeglica.

Habijan potvrdio sumnje

Aludira li onda Plenković da hrvatska oporba svoje akcije protiv njegove Vlade u najmanju ruku koordinira s Kremljom? Prema onome što je jučer izjavio potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Damir Habijan, čini se da je upravo tako.

“Smatramo u HDZ-u da narod ima pravo znati sluša li ili djeluje li dio oporbe na, nazovimo to tako, daljinski upravljač određenih centara moći s istoka. Ako pogledate narativ većeg dijela oporbe prije nego što je započela ruska agresija na Ukrajinu, sjetimo se da su postojale izjave oko odbijanja da se u Saboru prihvati deklaracija o Ukrajini, a isto tako i odugovlačenje primanja Švedske i Finske u NATO”, rekao je Habijan novinarima.

Bačić pojačao izjavu

I predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je po završetku koalicijskog sastanka o opoziciji govorio u kontekstu Rusije i Ukrajine.

“Predsjednik Plenković htio je istaknuti nedosljednost oporbe kroz čitavo ovo vrijeme, posebno od kada je krenula agresija Rusije na Ukrajinu. Mjesec dana prije agresije, pokušavao sam s oporbenim klubovima usuglasiti osudu takve ruske namjere. Razvlačili su to, nisu se htjeli jasno očitovati i tek kada je započela agresija dobili smo potporu, ali ne svih, jedna stranka nije bila za.

Nekonzistentnost i nerazumijevanje odnosa na prostoru Europe, oporba plasira iz dana u dan, iz neznanja i želje da napakosti Vladi, kazao je Bačić, koji političkim protivnicima zamjera tankoćutnost jer istovremeno Vladu i HDZ optužuju za veleizdaju.

Tri zastupnička kluba progresivne oporbe, SDP-a, Zeleno-lijevog bloka i Centra i GLAS-a, priopćenjem su postavili pitanje »kako to paranoični premijer namjerava istražiti oporbeno djelovanje«. »Hoće li možda nazvati glavnu državnu odvjetnicu kako je to već znao činiti, kada je uhićen ministar Horvat ili kada je tražio informacije o izvidima koje DORH provodi nad ministrom Paladinom? Ili će možda na oporbu nahuškati policiju i SOA-u?«, retorički su se upitali u priopćenju kojim su se referirali na Plenkovićevo obećanje da će ispitati jesu li oporbene operacije orkestrirane izvana.

“Od kada je ova Vlada, u Hrvatskoj nema instrumentalizacije kaznenog progona”, uzvratio im je Bačić.

Grmoja ponovio poziv premijeru na saslušanje

Premijer se nije odazvao na prošlotjedno saslušanje pred članovima Antikorupcijskog vijeća o zatvaranju rafinerije u Sisku, ali predsjednik tog tijela Nikola Grmoja pruža mu novu priliku.

“Nema odustajanja unatoč udarima sa svih strana, nema povlačenja unatoč zastrašujućim izjavama premijera koji najavljuje istragu nad oporbom zbog Antikorupcijskog vijeća. Za idući utorak sam sazvao novo saslušanje na koje sam pozvao članove Uprave Ine: Niku Dalića, Barbaru Dorić, Darka Markotića, Ivana Krešića i Davora Mayera, ali i premijera Plenkovića i bivšeg ministra Ćorića koji su nadređeni članovima Uprave”, izvijestio je jučer Grmoja.

Prošli put je u Saboru svjedočio Dragan Kovačević, za pretpostaviti je da je Grmoja osigurao dolazak nekoga i na sljedeće saslušanje, no, s obzirom na popis pozvanih, izglednije se čini da će vruća stolica ipak biti prazna.

Budući da je saborski Odbor za Ustav, na inicijativu HDZ-a, usvojio zaključak prema kojem Antikorupcijsko vijeće nije zakonski ovlašteno provoditi javna saslušanja i da nitko nije dužan odazvati se, jasno je  će predsjednik Vlade i ovaj put ignorirati  Grmojin poziv.

M. Marković/Foto: press


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->