U Okučanima obilježena 24. obljetnica VRO “Bljesak”

1 svibnja, 2019 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U Okučanima je danas, 1. svibnja 2019. svečano obilježena 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, kojom je 1995. godine oslobođeno okupirano područje Zapadne Slavonije.



 

Svečanosti je nazočila predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, ratni zapovjednici operacije “Bljesak” te brojni drugi visoki državni,vojni i civilni uzvanici.

Program obilježavanja započeo je budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH i otvaranjem športskih igara hrvatskih branitelja u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Republike Hrvatske Brodsko-posavske županije, a nastavljen je kod spomen-obilježja “Kocke vedrine”, gdje su uz, povjesnicu VRO “Bljesak”, pročitana imena 51 poginulog branitelja u operaciji te su položeni vijenci i odana im je počast.

 

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su Predsjednica RH, predsjednik Hrvatskog sabora i potpredsjednik Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja i ministar unutarnjih poslova te načelnik GS OSRH, potom obitelji poginulih hrvatskih branitelja i smrtno stradalih od posljedica ranjavanja u VRO “Bljesak” kojima su se pridružili predstavnici udruga iz Domovinskog rata, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u operaciji i Hrvatski generalski zbor te predstavnici županija i gradova. Nakon molitve za poginule hrvatske branitelje koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, na spomen-obilježje kadeti i kadetkinje Ministarstva obrane RH i polaznici Policijske akademije MUP-a položili su ruže.

U crkvi Sv. Vida Mučenika služena je potom misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, a koncelebrirano misno slavlje predvodili su mons. Jure Bogdan i požeški biskup mons. Antun Škvorčević. U kripti crkve uzvanici su obišli izložbu ratnih fotografija “1991.”, autora Zorana Filipovića.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako ovu 24. obljetnicu VRO “Bljesak”, kojom je započelo konačno oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija, obilježavamo s posebnim pijetetom i dostojanstveno te se s posebnim poštovanjem sjećamo naših poginulih, nestalih i preminulih branitelja kojima dajemo poseban pijetet i suosjećamo s njihovim obiteljima.

Predsjednik Hrvatkog sabora Gordan Jandroković podsjetio je kako je VRO “Bljesak” bila velika briljantna pobjeda Hrvatske vojske i hrvatske policije. “Ona je bila jasan znak da je plan o stvaranju velike Srbije propao, a operacija “Bljesak” je utrla put još jednoj briljantnoj pobjedi ostvarenoj u operaciji “Oluja” te mirnoj reintegraciji Hrvatskog Podunavlja čime je zaokružen teritorijalni integritet i cjelovitost Republike Hrvatske”, naglasio je Jandroković.

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako je vojno-redarstvena operacija “Bljesak” pokazala snagu i odlučnost hrvatskih branitelja te kako je ona bila ključna za oslobađanje zapadne Slavonije. “Kao hrvatski branitelj upućujem zahvalnost hrvatskim braniteljima za današnji mir i slobodu, a posebice obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja. Ogromna žrtva je plaćena za hrvatsku slobodu”, istaknuo je ministar Krstičević.

Ministar je također podsjetio kako je operacija krenula pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te kako smo  njezinom provedbom pokazali  da je Hrvatska vojska i policija spremna i sposobna za oslobađanje. “Nakon “Bljeska”, uslijedila je operacija “Oluja” kojom je konačno završen rat u Hrvatskoj i koja je donijela mir i slobodu našoj Domovini”, poručio je na kraju ministar Krstičević.

 

Za posjetitelje je tijekom dana organiziran Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Hrvatske vojske, u sklopu kojeg je održana i promocija vojnog poziva kroz projekte “Kadet” i studijske programe HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” – Vojno pomorstvo, Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje te dragovoljno vojno osposobljavanje. Ujedno je održana i pokazna vježba Zapovjedništva specijalnih snaga, Pukovnije Vojne policije i Izvidničke satnije GOMBR-e.

U sklopu obljetnice, održan je i maraton u organizaciji društva “Hrvatski sokol” od Nove Kapele do Batrine i Novske do Okučana, čiji su sudionici  kod spomen-obilježja “Kocke vedrine” položili ruže, te Moto-defile “Bljesak” u kojemu su sudjelovali motoristi iz svih krajeva Hrvatske.

U sklopu 24. obljetnice VRO “Bljesak”, koja se obilježava u nizu gradova zapadne Slavonije, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković Okučane je posjetio u utorak, 30. travnja gdje je s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac položio vijenac i zapalio svijeće na Spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u VRO “Bljesak 1995”.

Tom prigodom, predsjednik Vlade RH Plenković izjavio je da je došao još jednom iskazati veliko poštovanje svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u oslobodilačkoj operaciji “Bljesak”, a posebice pijetet prema 51 hrvatskom branitelju koji je izgubio život.

Također, dan uoči središnjeg obilježavanja u Novskoj je održana revija dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu na kojoj je uvodnu riječ održao ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a u Jasenovcu je otvorena spomen-soba Domovinskog rata.

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” Hrvatske vojske i Specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995. godine napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, a  uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Neprijatelj je  oborio zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota  HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

R.I. /Foto:M. Brandt/morh

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

TAG

-->