Ucjenjuje li Milanović Prgometa sumnjama na ozbiljan kriminal njegova brata Mije Prgometa

12 studenoga, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

NAKON što se Drago Prgomet “tajno” sastao s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem u stanu ministra obrane Ante Kotromanovića (danas je preočito da je SDP namjesto sačekušu i obavijestio svoje “medijske komandose” da snime “tajni” sastanak) u javnosti se počelo spekulirati da vrh SDP-a ucjenjuje Prgometa.I ranije se, nakon odlaska Prgometa iz HDZ-a, spominjala takva mogućnost, mnogi su upućivali da Prgometova brata Miju Prgometa, člana Nadzornog odbora Hrvatskih šuma, mega tvrtke kojom upravlja brodski lobi. Predsjednik uprave HŠ-a je Ivan Pavelić iz Broda, na tu funkciju imenovao ga je školski prijatelj, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, također Brođanin.

Mijo Prgomet inače je član vladajuće koalicije. Potpredsjednik je Hrvatske stranke umirovljenika, člana Kukuriku koalicije, tako da su Prgometi istodobno i na vlasti i u oporbi.

Tijekom prošle godine mediji su u više navrata pisali o sumnjivim poslovima vezanim za Hrvatske šume, a u središtu pozornosti bili su predsjednik uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić i član nazdornog odbora Mijo Prgomet.

Evo što je u lipnju prošle godine o tome objavio Večernji list:

Čak 136 apartmana na 20 lokacija od Istre do Mljeta ovih je dana u središtu novog skandala koji potresa Hrvatske šume. Nakon što su početkom veljače raspisale natječaj za davanje u zakup ugostiteljskih objekata za odmor u svome vlasništvu, Šume su sredinom travnja potpisale 15-godišnji ugovor s “najpovoljnijim” ponuđačem – nepoznatom tvrtkom Krula još nepoznatijeg zagrebačkog poduzetnika Krune Tkalčevića.

Osam kuna po krevetu

U Šumama tvrde da je sve legalno. No uvidom u sudski registar jasno je da je Krula osnovana nepunih mjesec dana prije raspisivanja natječaja, a Tkalčević je, što nam je i sam potvrdio u telefonskom razgovoru, prvi susjed člana Nadzornog odbora HŠ-a Mije Prgometa.

hrvatska šume, odmaralište, mljet

MLJETSvaki od kreveta Kozarice zakupac je dobio za samo 8 kuna dnevno

 

“Sretni dobitnik” turističkog portfelja Hrvatskih šuma na istoj adresi u Maršanićima 10 ima i registriranu tvrtku za trgovinu na veliko i malo Syphax d.o.o. s jednim zaposlenim, koja je lani ostvarila prihod od 15.600 i neto gubitak od 54.700 kuna.

Tkalčević je sa Syphaxom u zadnjih pet godina ostvario više od 300 tisuća kuna neto gubitka, dok bi prema ugovoru s HŠ-om za ukupno 575 kreveta u apartmanima, lugarnici i pansionima u Buzetu, Dugoj Uvali, Nerezinama, Kozaricama, Sv. Filipu i Jakovu, Njivicama, Selcu… mjesečno trebao plaćati 137.600 kuna, 8 kuna dnevno po krevetu ili 1,64 mil. kn godišnje. Prvu ratu uvećanu za šestinu mjesečnog davanja, što je mimo uvjeta natječaja, Šumama mora platiti tek šest mjeseci nakon početka poslovanja.

Na teret Šuma pak padaju investicijsko održavanje i amortizacija, a pobije li netko od 10 drugih sudionika natječaja izbor Krule na sudu, Šume Tkalčeviću moraju isplatiti i 50.000 eura odštete, stoji u ugovoru, čiju presliku ima Večernji list. Zna li se da u tim odmaralištima radi i odmara se oko 9200 ljudi, a prosječno noćenje stoji i 400 kuna, Tkalčeviću je pala sjekira u med, pogotovo ako se zna da je na istom natječaju Agroturizam Čemernica ponudio 1,98 mil. kuna godišnje, oko 300 tisuća kuna više od Krule (što je u 15 godina 4,5 mil. kn više), a odbijen je zbog nepostojećeg poreznog duga od 5700 kuna, doznajemo od direktora Branka Dobiša, koji je čitav slučaj predao i USKOK-u (…)

Tu temu obradila je i TV Mreža:

“U vlasništvu Hrvatskih šuma je niz luksuzno izgrađenih i opremeljenih lovačkih kuća, a u svoju bogatu bilježnicu nekretnina šume imaju upisane i ugostiteljske i turističke objekte na Jadranu i to počevši od Istre pa praktički do Dubrovnika.

Prema nekim procijenama vrijednost Hrvatskih šuma u nekretninama iznosi vrtoglavih milijardu i 250 milijuna kuna. Jedan dio tog bogatstva pod čudnim okolnostima sredinom travnja otišao je na rok od 15 godina u ruke privatnika.

Ugostiteljski objekti na Jadranu našli su se 7. veljače ove godine na natječaju za zakup poslovnih prostora – ugostiteljskih objekata za odmor u vlasništvu Hrvatskih šuma. Zainteresirani ponuđači tako su na mogućnost zakupa dobili 20 objekata na Jadranu bilo da je riječ o odmaralištima, vilama, apartmanima ili pak lugranicma koje obuhvaćaju preko petsto kreveta.

Prema uvjetima natječaja između ostalog pravo prvenstvo zakupna imale su one ponude koje su željele sve objekte u svoje okrilje. Tražila se i jamčevina od 100 tisuća kuna kojom se garantirala ozbiljnost ponude. Na adresu Hrvatskih šuma stiglo je 11 ponuda. Među njima najveću cijenu zakupnine ponudila je tvrtka Agroturizam Čemernica iz Gračaca ponudivši godišnji zakup za sve objekte 2 milijuna i 199 kuna, dok je zagrebačka tvrtka Krula svoju ponudu poslala na milijun 651 tisuću i 200 kuna.

I, gle čuda, posao dobila.

Na cijeli natječaj žalili su se u Agroturizmu Čemernica, svjesni činjenice, ali i uvjereni kako je natječaj od prvog dana raspisan i namijenjen upravo Kruli d.o.o, tvrtki bez iskustva, osnovanoj samo mjesec dana prije raspisivanja natječaja.

Razloga za takvo uvjerenje suvlasnik Agroturizma Čemernica Branko Dobiš ima više, a sve kreće predajom natječajne dokumentacije za zakup objekata na Jadranu.

Pogledajte cijeli prilog i svjedočenje Branka Dobiša o ovom slučaju.

U nastavku pogledajte cjelokupnu dokumentaciju:

1.) Raspisivanje natječaja Hrvatskih šuma od 7.2.2014, – ( POGLEDAJ NATJEČAJ OVDJE )

2.) Izvadak iz sudskog registra iz kojeg je vidljivo da je Krula d.o.o. osnovana 8.1.2014., samo mjesec dana prije raspisivanja natječaja, – (IZVADAK POGLEDATI OVDJE)

3.) Zapisnik od komisije od 12.3.2014, koja je ustanovila da je ponuda Agroturizma Čemernica bila najveća i u kojem nema nikakvih primjedbi na ponudu iste, – IZVADAK POGLEDATI PRITISKOM NA: (1 STRANICA, 2 STRANICA, 3 STRANICA, 4 STRANICA, 5 STRANICA)

4.) Odluka Hrvatskih šuma o dodjeli posla Kruli d.o.o. i izbacivanje ponude Agroturizam Čemernica, – (ODLUKU POGLEDATI OVDJE)

5.) Potvrda Porezne uprave o stanju poreznih dugova i kopije uplatnica iz kojih je vidljivo da tvrtka nije imala poreznih dugova u vrijeme predaje dokumentacija na natječaj, – (POTVRDU POGLEDATI OVDJE)

6.) Ugovor iz snova za Krulu d.o.o. iz kojeg je vidljivo kako u prvih šest mjeseci ne moraju plaćati najam (članak 3.), sva investicijska održavanja plaćaju Hrvatske šume tijekom 15 godina (članak 12.) i „nagrada od 50.000 Eura„ ako kojim slučajem Agroturizam Čemernica dobije sudski spor (članak 20.), – (UGOVOR POGLEDATI OVDJE)

7.) Mijo Prgomet, član nadzornog odbora Hrvatskih šuma je susjed tvrtki Krula d.o.o. koja je dobila posao iz snova (na slici kuće Maršanići 10 i 12), – (SLIKU KUĆA POGLEDATI OVDJE)

M. P. /Foto:arhiv/Hrvatske šume


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->