Ukrajina traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog Putinove invazije

22 veljače, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vladimir Putin je u ponedjeljak navečer priznao odmetnute pokrajine Donjeck i Lugansk. Uskoro su uslijedile oštre reakcije Zapada. Ukrajinski ministar vanjskih poslova traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a



Kako javlja Russia Today, predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je da vojska krene u područje Donbasa. Kako se navodi u zapovijedi Ministarstvu obrane koju je potpisao večeras, ruska vojska kreće u “mirovnu misiju”.

Proruske separatističke republike Donjeck i Lugansk (na ukrajinskom Doneck i Luhansk), koje je Moskva danas priznala kao neovisne, a još od 2014. nisu pod kontrolom Kijeva, smještene su u Donjeckom ugljenom bazenu (skraćeno Donbasu) na istoku Ukrajine, gdje većina stanovnika govori ruski.

U ratu koji od tada vode separatisti i vlasti u Kijevu izginulo je više od 14.000 ljudi.

– Rudarsko i metalurško područje –

Doneck (nekad se zvao Staljino), najveći je grad u Donbasu i jedan od glavnih metalurških središta Ukrajine. U njemu živi dva milijuna stanovnika.

Luhansk (bivši Vorošilovgrad), industrijski je grad s 1,5 milijuna stanovnika. Bazen Donbasa, područja uz granicu s Rusijom na sjevernoj obali Crnog mora, krije goleme zalihe ugljena.

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, na Twitteru je objavio da Ukrajina traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog “ilegalnih poteza Rusije”.

– Već smo poslali zahtjev – napisao je.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski na Twitteru je napisao:

“S obzirom na izjave izrečene na sastanku Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, obavio sam hitne konzultacije s Emmanuelom Macronom i Olafom Scholzom te sazvao sjednicu Nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu”.

Velika Britanija najavila sankcije 

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss najavila je na Twitteru kako će ta zemlja sutra objaviti nove sankcije Rusiji kao odgovor na “kršenje međunarodnog prava i napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”.

Potez Rusije osudili Njemačka i Francuska 

Njemačka se u ponedjeljak pridružila nizu zemalja koje rusko priznanje dviju ukrajinskih odmetnutih regija smatraju “besramnim kršenjem međunarodnog prava” i namjerava odgovoriti na taj potez.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock priopćila je da se Njemačka konzultira sa saveznicima o odgovoru na ruski potez.

“Današnje priznanje dviju separatstičkih, samoproglašenih narodnih republika na istoku Ukrajine besramno je kršenje međunarodnog prava i težek udarac svim diplomatskim naporima za mirno rješenje krize”, kazala je Baerbock.

“Njemačka stoji uz Ukrajinu i njezine međunarodno priznate granice. Reagirat ćemo na ovo kršenje međunarodnog prava. O tome se savjetujemo s našim partnerima”, poručila je.

Emmanuel Macron je u ponedjeljak osudio odluku Vladimira Putina da prizna neovisnost proruskih separatističkih regija na istoku Ukrajine i zatražio da se Moskvi uvedu “ciljane europske sankcije”, priopćila je Elizejska palača.

Francuski predsjednik je zatražio “izvanredan sastanak UN-ova Vijeća sigurnosti”, osudivši “jednostrano kršenje međunarodnih obveza Rusije i povredu ukrajinskog suvereniteta”, navodi se u priopćenju.

Macron je također sazvao hitnu sjednicu nacionalnog vijeća sigurnosti na temu najnovijeg razvoja događaja povezanog s Ukrajinom.

Biden će zabraniti ulaganja i trgovinu s dvije odmetnute ukrajinske regije

Američki predsjednik Joe Biden uskoro će izdati izvršnu naredbu kojom će zabraniti “nova ulaganja, američko financiranje i trgovinu” s dvije odmetnute regije istočne Ukrajine koje je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak priznao neovisnim entitetima, objavila je Bijela kuća.

Uredbom će se “također dati ovlasti za nametanje sankcija bilo kojoj osobi odlučnoj da djeluje u tim područjima Ukrajine”, priopćila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Dodala je da će uslijediti još mjera, ali da su one odvojene od sankcija koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici pripremali u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij telefonski su razgovarali 35 minuta nakon što je Putin priznao neovisnost odmetnutih ukrajinskih regija, rekli su dužnosnici Bijele kuće.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki opisao je potez ruskog predsjednika “činom agresije nad Ukrajinom” i pozvao da se Moskvi odmah nametnu sankcije.

“Odluka o priznanju samoproglašenih ‘republika’ je konačno odbijanje dijaloga i flagrantno kršenje međunarodnog prava. To je čin agresije nad Ukrajinom na koji se nedvosmisleno mora odgovoriti hitnim sankcijama”, napisao je Morawiecki na Twitteru.

Latvija će Ukrajini u utorak isporučiti protutenkovske projektile Javelin, rekao je u ponedjeljak navečer glasnogovornik latvijskog ministarstva vanjskih poslova Reutersu.

Baltičke države Estonija, Latvija i Litva objavile su 21. siječnja da će Kijevu dostaviti protuoklopne i protuzračne projektile američke proizvodnje, nekoliko dana nakon što im je to odobrio američki State Department.

Litva je već poslala protuzračne projektile Stinger 13. veljače, a Estonija projektile Javelin u petak.

Nakon Putinove odluke, vlade triju baltičkih država objavile da Europska unija mora odmah uvesti sankcije Rusiji.

Stoltenberg osudio priznanje odmetnutih ukrajinskih regija

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg oštro je u ponedjeljak osudio rusko priznanje odmetnutih proruskih regija Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine.

Stoltenberg je optužio Rusiju da si priznanjem stvara opravdanje za novu invaziju.

“Moskva nastavlja potpirivati sukob na istoku Ukrajine pružajući financijsku i vojnu pomoć separatistima. Pokušava i režirati preduvjete da još jednom napadne Ukrajinu”, rekao je glavni tajnik NATO-a.

“To potkopava ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, uništava napore za mirno rješenje krize i krši Sporazume iz Minska kojih je Rusija potpisnica”, rekao je Stoltenberg.

EU najavio sankcije Moskvi 

Europska unija je u ponedjeljak najoštrije osudila odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna neovisnost odmetnutih ukrajinskih pokrajina Donjeck i Lugansk te najavila sankcije protiv odgovornih za taj potez.

“Taj je korak očito kršenje međunarodnog prava kao i sporazuma iz Minska”, rekli su u zajedničkoj izjavi predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Unija će reagirati sankcijama protiv onih koji su uključeni u ovaj nezakonit čin”, upozorili su.

Europski čelnici su također izrazili punu potporu neovisnosti, suverenosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

“Priznanje dva separatistička teritorija u Ukrajini je direktno kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i sporazuma u Minsku. EU i partneri će reagirati jedinstvom, čvrstoćom i odlučnošću u solidarnosti s Ukrajinom”, napisala je na Twitteru Ursula von der Leyen, predsjednica Europe komisije.


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->