Uskoku sam poslao dokumente: Pet hrvatskih tajkuna su vlasnici INA-e

prosinac 18, 2014 maxportal
Share Button

Ivan Vilibor Sinčić na pressici pred zgradom Ine najavio je da će se kao predsjednik zalagati za povratak INA-e u vlasništvo Hrvatske, naglasivši da ima dokumente koji dokazuju da su njezini stvarni vlasnici hrvatski tajkuniSinčić tvrdi da Ina nije prodana mađarskom Molu već je preko skrbničkih računa u Zagrebačkoj banci u iznosu od 49 posto vlasništvo petorice hrvatskih tajkuna. Dodao je da ima pouzdane izvore i dokumente te da će njihova imena razotkriti u sučeljavanju. Upitan može li objasniti kako su to postigli s obzirom da je riječ o velikoj mađarskoj tvrtki, Sinčić je rekao da je Mol samo paravan. “Ista stvar je s vlasništvom hrvatskih banaka koje su takoreći prodane, ali iza njih stoje domaći tajkuni”, rekao je.

Naglasio je da dokumenti postoje i da će biti objavljeni, a već su poslani na adrese Državnog odvjetništva i svih drugih kandidata. Ali, kaže Sinčić, očito njih ta tema previše ne zanima i dalje lažu narodu u priči s Molom. Upitan kako će vratiti tu kompaniju u vlasništvo države s obzirom da predsjednik nema takve ovlasti, kazao je da se radi o korupciji protiv koje se bori i koju će prokazati. “Sve što je je stečeno korupcijom, nelegalno, mora biti vraćeno hrvatskom društvu i državi”, poručio je Sinčić.

Slaže se da bi o tome trebali odlučivati sudovi, no drži da su sudovi nepouzdani i da na njima ima mnogo korupcije pa se javnost mora boriti za svoju energetsku tvrtku u ovim nesigurnim energetskim vremenima. “Vidimo što se događa s Rusijom, vidimo kako se u dan ili tjedan može sve preokrenuti. Hrvatska treba svoj energetski suverenitet i dužnost je predsjednika da o tome govori”, poručio je predsjednički kandidat Živog zida Ivan Sinčić. Na traženje novinara da odgovori na pitanja sindikata za predsjedničke kandidate o referendumima o outsourcingu i monetizaciji autocesta, rekao je da je podupro sve referendume dok su se skupljali potpisi i da će dati svoj glas protiv outsourcinga i monetizacije autocesta.

Poručio je pritom da se zalaže za transparentnost pri proviđenju referenduma, za dizanje kvalitete izbornog procesa, kao i postupka prikupljanja i brojenja potpisa. To je, po njegovim riječima, komplementarno s 500.000 duhova o kojima je govorio. “Trebamo napokon taj izborni proces u elektroničko doba usavršiti i završiti”, zaključio je Sinčić.

Upitan što misli o preispitivanju ustavnosti referendumskog pitanja nakon prikupljanja potpisa, rekao je kako je to samo “još jedna od sabotaža referenduma kojima ova i bivše vlasti pokušavaju satrti volju naroda”. Referendumsko pitanje treba dati na provjeru prije, a ne da vlast to ignorira pa se skupljaju potpisi i troši silan novac, a na kraju sve propadne. “To je ismijavanje referenduma, ismijavanje izbornog procesa od strane države i režima”, rekao je Sinčić.

MaxportalKomentari
Share Button