Vukušić sudu predao dokumente koji Perkovića povezuju s ubojstvom Đurekovića

15 siječnja, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

SVJEDOČENJEM Bože Vukušića u srijedu je na Višim zemaljskim sudom u Münchenu nastavljeno suđenje Zdravku Mustaću i Josipu Perkoviću zbog sumnje da su sudjelovali u ubojstvu Stjepana Đurekovića,Drugi dan svjedočenja Vukušića, bivšeg djelatnika hrvatskih tajnih službi i tajnika Komisije za žrtve rata i poraća,  obrana je svjedoka pokušala dovesti u pitanje njegovu vjerodostojnost. Sudac Dauster je i danas je obranu, Antu Nobila, i posebice odvjetnicu Lidiju Horvat, u više navrata opomenuo u svezi s načinom postavljanja pitanja.Ante Nobilo ispitivao ga je o radu u obavještajnim službama, SZUP-u i HIS-u, te obuci za djelatnika HIS-a.

Takvo ispitivanje prekinuto te je u drugom dijelu suđenja Vukušić svjedočio o svojim spoznajama u vezi slučaja Đureković.

Prva saznanja o povezanosti Perkovića s ubojstvom Đurekovića6168829f78f945edba134b4aade25e7a[1]

Vukušić je odgovarao na pitanja predsjednika sudskog vijeća Manfreda Daustera u svezi s njegovim ispitivanjima koje je provodio tijekom rada za Službu državne sigurnosti i Komisiju za ispitivanje zločina rata i poraća odnosno o tomu kako je naišao na slučaj Đureković i povezanost Josipa Perkovića s tim slučajem.

Vukušić je rekao da je do Perkovićeva imena došao nakon razgovora s državljaninom SR Njemačke Josefom Millerom, agentom SDS-a kojeg je Josip Perković htio aktivirati za ubojstva u emigrantskim krugovima, što je ovaj odbio.

Vukušić je 1992. s Millerom razgovarao o ovim ubojstvima te je načinio izvješće za SZUP, no nakon toga se, kako je rekao svjedok, nije dogodilo ništa, odnosno protiv Josipa Perkovića nije pokrenut nikakav postupak.

Vukušić je, međutim, nastavio svoj rad te je prilikom jednog sastanka, kojemu je nazočio i Vice Vukojević, dobio dokumente, koje je dostavio Mišo Deverić, koji su se odnosili na rad Josipa Perkovića i njegove susrete s agentima u inozemstvu, između ostalog i s Josefom Millerom.

Vukušić je svjedočio i o radu za Komisiju za utvrđivanje zločina rata i poraća koja je podnijela izvješće koje je pokrenulo istragu o ubojstvu Brune Bušića.

 Opstruiranja istrage

“Ostali slučajevi nisu bili pokretani jer je bilo rečeno da je rat i da će se Hrvatska time baviti kad dođe mir”, rekao je Vukušić. “Pritom sam imao mnogo materijala i o slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića”, dodao je Vukušić.

O pozadini ubojstva mnoge informacije su došle od Ivana Lasića, bivšeg djelatnika SDS-a kojeg je Vukušić 1992. u više navrata ispitivao u Splitu.

“Već u to doba su se pojavili pokušaji opstruiranja ove istrage, koji su dolazili od Josipa Perkovića”, rekao je Vukušić te je izjavio kako je Lasić pristao na svjedočenje jer je u Mostaru strahovao za svoj život.

Po riječima svjedoka, intervju kojega je Branko Traživuk, bivši djelatnik SDS-a i suradnik Josipa Perkovića,  dao srbijanskim medijima i u kojem je govorio o slučaju Đureković, usmjerio je Vukušićevu istragu na Krunoslava Pratesa, kao suučesnika u ubojstvu Đurekovića.perkovic-nobilo[1]

Vukušić je objasnio sudskom vijeću da je spoznaje o slučaju Đureković, osim iz dokumenata, stekao i kroz razgovore s bivšim djelatnicima jugoslavenske Službe državne sigurnosti Dragoljubom Krnićem, Ivan Čurkom, Ilijom Stanićem koji su, prema vlastitim navodima, surađivali s Josipom Perkovićem.

Umješanost Zdravka Mustača

Na pitanje suca Daustera kako je u svojim istraživanjima došao do Zdravka Mustača, Vukušić je rekao da ga je na to naveo razgovor s agentom Udbe Ilijom Stanićem.

“U razgovorima o ubojstvu emigranta Rukavine u Münchenu 1968. Stanić je rekao: ‘Zašto ne pitate Mustača?’ To je bilo prvo ubojstvo u koje je Mustač bio umiješan. I tako sam došao do spoznaja da je i Mustač umiješan u Udbina ubojstva”, rekao je Vukušić.

Kroz uvide u dokumente i kroz razgovore sa svjedocima Vukušić je došao do zaključka na koji način su Perković i Mustać bili umiješani u ubojstvo Stjepana Đurekovića.

“Perkovićeva uloga je bila iskoristiti doušnike i pripremati ubojstva. Mustač je bio njegov šef. Bez njegove dozvole se ništa nije moglo dogoditi”, rekao je Vukušić.zm~11[1]

Trojica su ubila Đurekovića

Na pitanje suca Daustera o saznanjima o izvršiteljima ubojstva Vukušić je rekao da tu informaciju ima od bivšeg djelatnika SDS-a Ivana Lasića kojeg je ispitivao početkom devedesetih godina.

“O ubojicama Đurekovića sam saznao od Lasića. Rekao mi je da su bile tri osobe”, rekao je Vukušić.

Nakon toga je sudac Dauster od svjedoka htio znati kada je i od koga saznao za Vinka Sindičića, bivšeg suradnika Udbe i jednog od krunskih svjedoka u procesu u kojem je 2008. Krunoslav Prates osuđen zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

“Prvi put sam o Vinku Sindičiću saznao od Blagoja Zelića iz SDS-a Split, kojeg je on spomenuo kao nekoga tko je, kao i Luka Sekula, bio nazočan ubojstvu Brune Bušića u Parizu”, rekao je Vukušić.

Paralelne obavještajne strukture u Jugoslaviji

Nakon toga je sudsko vijeće od Vukušića htjelo saznati više o navodnim paralelnim obavještajnim strukturama u bivšoj Jugoslaviji, o “tajnoj službi unutar tajne službe” o kojoj je na suđenju Pratesu svjedočio Sindičić i tvrdnji koju je obrana do sada medijski višestruko osporavala.

“Nedvojbeno je da su iznad SDS-a postojale više strukture. O tome smo nedavno pronašli i podatke u slovenskim arhivama. Postojala je neslužbena struktura koja je kontrolirala rad tajnih službi, ne samo SDS-a nego i vojnih službi”, rekao je Vukušić.

O tim strukturama je Vukušić razgovarao i sa Zdravkom Tomcem, koji mu je potvrdio postojanje takvih struktura.

Nakon toga je Vukušić odgovarao na pitanja sudskog vijeća vezana uz njegove dotadašnje izjave u procesu i povezivanje tih izjava i tvrdnji s dokumentacijom koju je podnio sudu.

Novi dokument: Perković je ubojicama dao ključ

Bože Vukušić sudu je danas predočio nove dokumente koje mu je prije mjesec dana netko ubacio u poštanski sandučić. Radi se o CD-u s dokumentima o slučaju “Labrador” iz 1991. na kojem se nalaze i izvješća koja je jugoslavenski KOS (Kontraobavještajna služba) i njezin agent Branko Traživuk, istodobno i djelatnik Službe državne sigurnosti (SDS) i nekadašnji suradnik Josipa Perkovića, počekom devedesetih slao iz Zagreba u Beograd.

“Branko Traživuk je 27. 5. 1991. u Beograd poslao izvješće da Perkovića treba diskreditirati jer je ‚izdajnik’ tj. jer je prešao na hrvatsku stranu. I to tako što će se iz arhiva u Beogradu objaviti dokumenti koji pokazuju Perkovićevu povezanost s ubojstvima u emigrantskim krugovima”, rekao je Vukušić. Vukušić je potvrdu za ove navode dobio i iz razgovora s nekim drugim agentima KOS-a.

Nakon uvida u novi materijal sudac Dauster je utvrdio da će on biti predmetom procesa 26. siječnja, kada bi se Bože Vukušić ponovno trebao pojaviti u svojstvu svjedoka i nakon što prijevodi i kopije budu dostavljeni svim stranama u procesu.

D. L.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •