Započela probna iskapanja posmrtnih ostataka partizanskih zločiona u Gračanima

ožujak 13, 2017 maxportal
Share Button

Na zagrebačkim Gračanima vrše se probna iskapanja zbog indicija o masovnoj grobnici u kojoj se navodno nalaze žrtve Drugog svjetskog rata i poraća.Danas je mjesto na kojem se vrše iskapanja obišao i ministar branitelja Tomo Medved koji je rekao kako su pokrenuli probno iskapanje zbog indicija koje su se pojavile nakon što su započeti radovi na gradnji nove žičare.

– Nakon što su započeli građevinski radovi, zbog indicija koje su povezane s našom nadležnosti, pokrenuli smo probno iskapanje da se utvrdi je li riječ o masovnoj grobnici – rekao je ministar Medved.

Dodao je kako ‘postoji niz indicija’ da su na širem području Gračana počinjeni zločini za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Rekao je kako zbog toga “nisu isključili mogućnost” da se na ovoj poziciji nalazi masovna grobnica.

– Nagađa se da je ovdje pokopan veći broj hrvatskih i njemačkih vojnika, kao i da se na tom lokalitetu nalazi veliki broj pobijene stoke – rekao je stanar iz obližnje četvrti Domagoj Novosel, doktor povijesnih znanosti, za HRT.

– Ne želimo nagađati o tome radi li se doista o masovnoj grobnici. Provest ćemo sve naše zakonom predviđene radnje – izjavio je Medved.

MP/foto:N1Komentari
Share Button