Zastrašujuće izjave Hrvoja Hribara: Juku proglasio bolesnom, Hasenbegovića rasistom

veljača 19, 2017 maxportal
Share Button
Donedavni čelnik Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, gostujući u emisiji Nedjeljom u dva, rekao je da je nalaz državne revizije tendenciozan, neprincipijelan, cenzorski i zastrašujući. Iznio je i teške optužbe na račun bivšeg ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića‘Morao sam dati ostavku jer ću se jednog dana probuditi s konjskom glavom u krevetu ili će mi netko nešto podmetnuti u auto. Država gubi kontrolu nad procesima – dozvoljava da huškačka politika ide dalje’, rekao je Hribar.

‘Državna revizija govori glasom autoriteta. Hrvatsko audiovizualno vijeće odlučuje o sredstvima. Postoji mehanizam nadgledanja troškova. Revizija je pobrkala lončiće i zato je Europa strašno uznemirena’, istaknuo je Hribar.

Državna revizija nije božanski sud
, dodao je. Rekao je kako nije lako imati ovoliku količinu mržnje i agresije oko sebe. HAVC je osnovan upravo zbog toga da Ministarstvo ne donosi odluke o programskom poslovanju, naglasivši da HAVC nikad nije izdao nijedan nalog bez pravovaljanog naloga ili ugovora.

Hribar je iznio i iznimno teške optužbe na račun bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

‘Hasanbegović nas je napao na prvom sastanku. Otvorio je jedan ‘fajl’ s imenima i prezimenima i rekao: ‘To su sve Srbi.’ Rekao sam mu da možemo napraviti pravilnik da Srbi ne mogu dobiti sredstva. On me pogledao i rekao: ‘Vi se šalite?’ Ja sam rekao: ‘Da, ministre.’ I to je bila naša zadnja šala’, rekao je Hribar.

Uvreda i optužbi nije bila pošteđena ni jedna od naših najboljih redateljica Ivona Juka, također Hribarova kritičarka. Naime, ona već godinama poziva na to da se provjeri komu se dodjeljuju i po kojim kriterijima sredstva HAVC-a.

‘Juka ima zdravstveni problem, napad agresije. Kad je vikala u Dublinu i kopala oko jednoj korektnoj srpskoj kolegici, radilo se o zdravstvenom problemu. Pokušao sam je zaštititi. Ona na jedan način pokazuje svoju ljubav. Više me brinu hrvatski mediji koji koriste njezino stanje’, rekao je Hribar.

Na konstataciju da nije ije korektno iznositi nečije zdravstveno stanje Hribar odgovara:

‘Nije, ali moram reći, zato što je taj incident Ivone Juke imao dalekosežne posljedice. Kolegica Juka vrijeđala je drugu, talentiranu redateljicu, kojoj je govorila da je kurva. Nastojao sam je zaštititi nakon tog problema u Dublinu, a hrvatski mediji eksploatiraju njezine izjave, znajući za njezino stanje, ali isto tako znaju da ona ne može kazneno odgovarati zbog svojih problema. Ona je zgodna i lijepa žena, kao i njezina sestra, ali način na koji postupaju… Posvećujemo Jukama cijelu emisiju… I Vi dobro znate o čemu pričam.

Osim Juke i Hasanbegovića izvrijeđao je Koordinaciju udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata koja je podnijela nekoliko prijava protiv njega zbog načina na koji je dijelio novac poreznih obveznika, nazvavši ih “paragrupicom”.

Na pitanje kako to da je Nukleus film – koji je producirao film 15 minuta – masakr u Dvoru, a za koji je utvrđeno da činjenično neutemeljeno prikazuje da je Hrvatska vojska počinila zločin u Dvoru na Uni – ponovno dobio sredstva na natječaju, Hribar je rekao kako je to normalno.

‘Čim su vratili 250 tisuća kuna koje smo im dodijelili za taj film, mogli su sudjelovati na novom natječaju’, tvrdio je Hribar, usprkos Stankovićevu inzistiranju da je to u suprotnosti s pravilnikom HAVC-a.

Na ovu emisiju sasvim sigurno bit će mnoštvo reakcija, a neke su nam stigle tijekom same emisije.

Maxportal/foto:hrt

 

 Komentari
Share Button