Završila žestoka debata Hasanbegović – Glavašević

1 rujna, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U pomalo povišenim tonovima održana debata između ministra kulture Zlatka Hasanbegovića (HDZ) i Bojana Glavaševića (SDP), kojeg se spominje kao mogućeg ministra kulture u slučaju pobijede Narodne koalicije. Debatu je organizirao dnevnik 24sata.



Hasanbegović je na početku komentirao podršku Projekta Domovina, koji je poslao mail s preporukama za koga glasati u pojedinoj jedinici.

– Drago mi je da sam dobio potporu gospođe Markić, dobro je poznajem, surađivali smo tijekom referenduma o braku i obitelji. Iskoristila je svoje pravo, ali i mogućnost prefenrecijskog glasa i sukladno svjetonazoru preporučila za koga treba glasovati u pojedinoj jedinici – rekao je, dodajući da će birači sami odlučiti.

Rekao je da se ne vidi kao komesara ni ideologa, već osobu jasnih stavova.

– Nemam monopol na istinu, živimo u pluralnom društvu – rekao je, dodajući da nam treba nova kultura dijaloga.

Hasanbegović je rekao da je u svom mandatu ukazao na najveće probleme u hrvatskoj kulturi, posebno one koje je naslijedio – devastirano ministarstvo i nerad prethodnika.

– O njihovom radu dovoljno govori da imamo nezabilježen fenomen u povijesti hrvatskog parlamentarizma, da su oba ministra iz tadašnje pseudolijeve vlade podvrgnuti istragama USKOK-a, da je jedna ministrica nakon nalaza revizije morala dati ostavku, da je njezin nasljednik krenuo potpuno istim putem i danas imamo činjenicu da službenici u ministarstvu moraju pohoditi DORH, USKOK i davati iskaze o svom djelovanju – rekao je.

Glavašević je rekao da ne treba pobijati činjenice o mandatima prošlih ministara kulture u pravosudnom smislu te da ih ne treba braniti već osuditi kršenje zakona. Hasanbegovićev mandat komentirao je panoom sastavljenim od kritičnih članaka stranih medija.

– Nanesena je nemjerljiva šteta međunarodnom ugledu RH. Po prvi put je Vlada trpila sramotu zbog osobe koja je prozivana zbog revizionističkih pogleda na istinu.

Druga stvar, pokušana je biti ugušena sloboda medija, pluralizam medija u RH. Ugašeno je Vijeće za neprofitne medije. Nagažene su udruge iz civilnog društva koje se nisu slagale sa svjetonazorskom politikom Hasanbegovića – rekao je Glavašević, na što je moderator Boris Rašeta rekao da je i Andrea Zlatar Violić vodila sektašku politiku. Glavašević je rekao da je Hasanbegović podijelio kulturnu scenu na lijevu i desnu.

Hasanbegovića doveo Karamarko”

Hasanbegović je rekao da ga je Glavaševićev kolaž podsjetio da uskoro počinje školska godina te da to gleda često kada njegovi sinovi u sklopu nastave rade različite kolaže i lijepe sličice koje same po sebi ne govore ništa. Za navode je rekao da su potpuno neutemeljene klevete. Rašeta ga je pitao koju bi ocjenu kolažu dao da je profesor.

– S ozbirom da ga je sastavljao ne puškoškolac, već osoba s akademskom naobrazmom i znanstveničkom pozadinom, mislim da to ne bi zadovoljilo kriterije kolaža koji se radi na nastavi prirode u prvom razredu osnovne škole – rekao je Hasanbegović. Dodao je da su ugled RH u pitanje doveli oni koji su klevetničku kampanju prenijeli izvan granica RH. Hasanbegović je rekao da je ukinuto ad hoc Povjerenstvo za neprofitne medije utemeljeno u sklopu ideološko-medijskih eksperimenata u Ministarstvu kulture.

– To je moja prva odluka i na nju sam ponosan – rekao je Hasanbegović. – Neprofitni mediji nisu ukinuti.

Glavašević je rekao da je Anja Šovagović Despot podnijela ostavku jer kulturna politika koju je zamislio sam HDZ nije bila provedena.

– Neoboriva je činjenica da je Hasanbegović doveden od gospodina Karamarka jer je jedini pristao na smanjenje budžeta Ministarstva kulture i jedini je pristao na provođenje mjera koje su imale za cilj stavljanje pod kontrolu elemenata u kulturi koji nisu bili po volji gospodina Karamarka – rekao je Glavašević.

“Pravaš, starčevićanac i slobodar”

Hasanbegović je, odbacujući dio kritika iz inozemstva, rekao da Centar Simon Wiesenthal vodi osoba koji negira sudski genocid u Srebrenici.

– Ona osoba koja negira genocid u Srebrenici za mene je lakrdijaš – rekao je Hasanbegović.

Hasanbegović je rekao da je današnji proračun na razini prethodni Vlada u apsolutnim iznosima.

– Od 2007. godine do danas sredstva namijenjena iz državnog proračuna za kulturu su se gotovo prepolovila. To je ozbiljan problem. Svima je jasno da povećanje sredstava ovisi o ukupnom gospodarskom stanju u zemlji – rekao je Hasanbegović, dodajući da nije ključni proračun visina proračuna već način raspodjele sredstava. Rekao je i da je Šovagović Despot rekla da nikada nije htjela biti ministrica kulture.

Hasanbegović je rekao da nije pobornik liberalnih anglosaksonskih modela prepuštanja kulture tržištu.

Zlorabili su se položaji u pojedinim ustanovama i zlorabilo ljude za potpisivanje peticije
Zlatko Hasanbegović
– Ja sam pravaš, starčevićanac i slobodar. Slobodar znači da sam protivnik bilo kakvog uskogrudnog smjera – rekao je Hasanbegović.

“Busovača, zdravo”

Hasanbegović je rekao da sutra može dati 30 imena ljudi koji su potpisali peticiju Kulturnjaka 2016. a da su mu poslije, kada su shvatili što su potpisali, dali potpopru i rekli da se stide što su je potpisali.

– Zlorabili su se položaji u pojedinim ustanovama i zlorabilo ljude za potpisivanje peticije – rekao je Hasanbegović.

Glavašević je rekao da potpise na toj peticiji ne bi trebalo zanemariti, a Hasanbegovića je optužio da je zanemario kulturnu zajednicu.

– Gospođi Urši Raukar moja su vrata uvijek bila otvorena – odgovorio je Hasanbegović.

Glavašević je rekao da je od Hasanbegovića osvojio više preferencijalnih glasova, na što mu je Hasanbegović rekao da je on bio potpuni politički anonimus, a Glavašević je bio u fokusu javnosti. Spočitnuo mu je snimku na kojoj govori “Busovača, zdravo” te kupovanje nosača Thule na račun poreznih obveznika i njihovo korištenje u privatne svrhe.

Rašeta Glavaševiću: I vaš šef viče

Hasanbegović je rekao da SDP, HNS i slične stranke naziva pseuodljevicom iz poštovanja prema istinskoj ljevici.

Glavašević je u jednom trenutku rekao da Hasanbegović gubi strpljenje u debati i viče, te da bi možda trebali napraviti pauzu da se malo smiri, na što mu je Rašeta uzvratio da je to Hasanbegovićev komunikacijski stil te da i Glavaševićev šef viče.

– To je istina. To ne znači da je to dobro – rekao je Glavašević.

Na pitanje postoji li šansa da se ponovno nađe na mjestu ministra kulture, Hasanbegović je rekao da to ovisi o rezultatima izbora. Na pitanje bi li htio biti ministar odgovorio je potvrdno.

Hasanbegović je rekao da presuda u Münchenu pokazuje da riječ lustracija ne smije biti prognana iz hrvatskog javnog života, ali da ne smije biti predmet sitnog politikanstva. Pokazao je dva ugovora iz 2005. i 2008. kojima SDP predaje partijsko gradivo Hrvatskom državnom arhivu, ali uz ograničenje da o bilo kakvom korištenju tog gradiva odlučuje baš SDP.

– Danas imamo paradoksalnu situaciju da, kada znanstvenici zatraže uvid u partijsko gradivo, o tome između ostalog mora odlučiti Igor Dragovan, kao poznati povjesničar – rekao je ironično Hasanbegović.

Glavašević je rekao da je kristalno jasno da svatko tko je počinio zločin mora biti procesuiran.

– Pozivam vas da zamolite Milanovića i Dragovana da opozovu ovaj ugovor i da prestanu sprečavati znanstvenike u korištenju arhivskog gradiva – rekao je Hasanbegović.

Glavašević je rekao da je Hasanbegović za razliku od ostatka HDZ-a vjerodostojan u svojim stavovima, za koje je rekao da su opasni.

Rašeta je Hasanbegovića pitao je li istina da je nedavno u Kninu jedino on od vrha HDZ-a pozdravio Karamarka.

Temelj politike Narodne koalicije za kulturu bit će inkluzivnost i pluralizam
Bojan Glavašević
– Ne znam tko ga je sve pozdravio, susreo sam ga u Kninu i pozdravio se s njim. Ne samo pozdravio već i popio kavu.

Glavašević je rekao da će se ubuduće glavni ravnatelj HRT-a birati u procesu odmaknutom od politike.

– Temelj politike Narodne koalicije za kulturu bit će inkluzivnost i pluralizam – rekao je Glavašević.

Hasanbegović je rekao da mu je drago da se Glavašević odriče zakonskog čeda HNS-a i SDP-a, Zakona o HRT-u donesenog u prethodnom mandatu kako bi, kako je rekao, Goran Radman mogao doći na mjesto ravnatelja. Hasanbegović je rekao da se ni na koji način nije bavio HRT-om te da se uopće ne pojavljuje na HRT-u svojom voljom. Glavašević je rekao da je to potpuno netočno te da je jučer na Vladi predložio uredbu za produljenje mandata Siniši Kovačiću koju je nazvao oktroiranom.

– Ako to nije kadroviranje, ne znam što jest – rekao je Glavašević.

– To nije kadroviranje, to je potreba da se zbog speficičnih okolnosti prevlada ovaj pravni vakuum – rekao je Hasanbegović, dodajući da bi vez vršitelja dužnosti HRT u poslovnom smislu bio obezglavljen.

– To je palijativna, privremena mjera do 1. listopada. Novi Sabor će donijeti odluku o novom ravnatelju – rekao je Hasanbegović.

Jadikovke Vojka Obersnela

Hasanbegović je, govoreći o slučaju izbora Marina Blaževića za intendanta riječkog HNK, rekao da u postojećem Zakonu o kazalištu intendanta bira gradska skupština, a potvrđuje ministar.

– Ja to nisam učinio i to nije prvi slučaj. Podsjećam na slučaj Šnajder u Rijeci, Mucalo u Splitu i tada se nije dizala tako velika prašina – rekao je Hasanbegović, dodajući da je riječki gradonačelnik Vojko Obernsel zlorabio njihov razgovor u četiri oka te da mu nije rekao da moraju paziti koga izabiru.

– Učinit ću presedan i reći da je taj naš razgovor imao jednu drugu stranu medalje kada je gospodin Obernsel jadikovao nad političkim stanjem, smatrao da dolazi trenutak da se HDZ i SDP na neki način trebaju politički ujediniti, napraviti veliku koaliciju, prestati s ucjenjivanjima Mosta, na što sam mu ja rekao da sam ja kriva adresa – rekao je Hasanbegović.

Glavašević je rekao da nema smisla govoriti o Obersnelu ako nije nazočan. Rekao je da Vlada, kojoj nije istekao mandat već je “najurena”, nema ovlasti kadrovirati.

Glavašević i Hasanbegović složili su se da je izdavačka industrija u teškom stanju, a Hasanbegović je rekao da je za to između ostalog kriva poplava kiosk-izdavaštva.

Na pitanje bi li ponavljao eksperiment s Mostom Hasanbegović je odgovorio da ne vidi razloga zašto ne bi i dalje bili partneri.

– Naravno, pod novim uvjetima koji bi dali jedan čvršći temelj toj budućoj vladi – rekao je Hasanbegović.

Rašeta je Hasanbegovića zamolio da usporedi Karamarka i Andreja Plenkovića.

– Potpuno su različiti konteksti i situacije u kojima su iznjedreni za predsjednike HDZ-a. Svi znamo što je prethodnilo dolasku gospodian Plenkovića na čelo HDZ-a. DObio je potporu, on izlazi na izbore kao budući predsjednik Vlade i po sastavu lista HDZ-a može se vidjeti da su se iza tog projekta prepoznale sve sastavnice HDZ-a – rekao je Hasanbegović.

Hasanbegović je u zaključnoj riječi rekao da je slogan njihove kampanje vjerodostojnost, što podrazumijeva podudarnost misli, riječi i djela.

– Siguran sam da će birači znati prepoznati vjerodostojnost i vjerodostojne – rekao je Hasanbegović.

Glavašević je poručio da će se boriti za različitost i pravo govora te da se neće miješati u umjetničku slobodu i stvaranja.

– To je siguran smjer i to je vjerodostojno, na kraju krajeva – rekao je Glavašević.


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->