‘Želim nazad svoj život. Želim hodati po gradu, a da mi ne viču lopove, jazavče’

ožujak 8, 2017 maxportal
Share Button

U Saboru se novinarima obratio sada nezavisni saborski zastupnik Tomislav Saucha, bivši SDP-ovac, osumnjičen u aferi Dnevnice.Saucha se na Markovom trgu pojavio vidno bolje raspoložen nego kada je došao prije tjedan dana kada je bio jedini jedini osumnjičeni u ovoj aferi.

Kako ste došli do novih saznanja?

“Radi se o jednom dokumentu koji se nalazio u spisu i to na dva mjesta te koji je meni kao okrivljeniku dan, ja sam ga primijetio. Ja sam to pogledao to je jedan interni dokument Ureda za opće poslove Sabora i Valde. To je popis svih putovanja u 2016. godini. Okrenuo sam drugu stranu, a na drugoj strani mi je privukla pažnju jedna osoba s kojom sam četiri godine radio. Ta osoba je putovala odjednom na te spomenute destinacije, a znao sam da nigdje nije išla. Radi se o destinacijama, Bern,  Basel, Zuerich, Ženeva…

Nije mi bilo teško zaključiti na prvu loptu da se ta praksa koja se meni stavlja na teret nastavila i u mandatu sljedeće Vlade. Ja se moram snalaziti na načine koje se snalazim, nemam ovlasti poput DORH-a. Htio sam doći do tih osoba da vidim jesu li bili na putovanjima ili ne. Susreo sam jednu od osoba s kojom sam radio četiri godine, prošloga petka oko 16.15. Pitao sam jeste li bili u Švicarskoj više puta. Ona me pogledala i rekla: Ja? Ne.”

Potom je nastavio.

“S prednje strane dokumenata sam vidio ime moje bivše kolegice koja isto radi u Uredu, vidio sam da je isto ‘putovala’ na popularne destinacije. Nazvao sam je i pitao: Ona je rekla. Voljela bi da sam išla tamo, ali nisam. To je bilo već u pet popodne u petak. Oprostite ako sam paranoičan, ali htio sam što prije obavijestiti institucije. Konzultirao sam se sa svojim odvjetnicama i otišao u USKOK. Nije bilo nikoga u petak popodne tamo, a pravosudni policajci su me uputili na prvu policijsku postaju. Inzistirao sam kod svojih odvjetnica da se o tome obavijesti USKOK. Nisam htio da se dogodi da dokumenti nestanu.”

Plenković je rekao da je unutarnja kontrola došla do novih saznanja. Je li ovo sve skupa rezultat njegove istrage?

“Prema Zakonu o kaznenom postupku sva tijela su dužna prikupljati sve dokaze, kako one koji idu na štetu okrivljenika, dakle mene, ali i koji idu u moju korist. Cilj je utvrditi istinu. Ja znam što sam radio. Apsolutno ništa gospodin premijer nije rekao, a da se ne poklapa s onime što sam ja rekao. Podnio sam kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Vjerujte mi, nebitno mi je tko će si pripisati zasluge za ovo.”

Je li USKOK odradio svoj posao?

“Naravno da mi je neobično da USKOK nije napravio stvari koje smo odradili premijer i ja. Oni imaju mjesec dana papire. I onda dođe Cvitan i kaže ‘Hvala premijeru na podacima’. Priznao je da USKOK nije ništa o tome znao. Nalaz revizije je bio poznat pet mjesec. Ne znam je li netko imao ‘božju providnost’ u uredu premijera, ja to ne znam, ali USKOK nije očito radio.

Kako komentirate zajedničku presicu Plenkovića i Cvitana?

“Mislim da je ta presica bila skroz ok. Normalno je da je Plenković sazvao presicu, radilo se o uredima trojice premijera, Milanovića, Oreškovića i možda Plenkovića, iako u ovom trenutku ne znam jesu li se ovakve stvari događale i u vrijeme dok je on postao premijer. Ne bih komentirao zašto su imali zajedničku presicu obojica. Meni su ‘pr-ovski detalji’ totalno nebitni.”

Hoće li na kraju biti vaša riječ protiv riječi gospođe Zeljko?

“Iz moje pozicije ne želim govoriti je li gospođa Zeljko imala prste u tome. Neću dati odgovor na pitanje. Istraga je tajna, osim kada neki podaci iscure van. Neću gurati nos tamo gdje mu nije mjesto. Želim da se dozna istina. Ljudski rečeno – ja želim nazad svoj život. Iskreno, želim se vratiti u Sabor, bez da mi netko dobacuje lopove, jazavče i slično….

Želim hodati podignute glave. Ja znam da sam nevin, a institucije će odraditi svoj posao. Meni bi bilo draže da su institucije prvi puta bili temeljitije te da su razmislili o svim dokazima zajedno.

Biste li digli ruku za izvješće o radu Dinka Cvitana?

“To je delikatno pitanje, uložit ću ‘kviska’. Nezgodno je da okrivljenik daje svoj sud o radu DORH-a i to pred novinarima.

MP/foto:FKomentari
Share Button