ŽICA NIJE DOVOLJNA: Slovenci na granicu s Hrvatskom šalju vojnike s policijskim ovlastima!

veljača 23, 2016 maxportal
Share Button
SLOVENSKI parlament u ponedjeljak kasno navečer odobrio je s potrebnom dvotrećinskom većinom odredbu zakona o obrani kojom se za zaštitu granice može aktivirati redovna vojska s dijelom policijskih ovlastiZa to je nakon višesatne rasprave glasovalo 69 zastupnika, a protiv je glasovalo samo 5 zastupnika oporbene Udružene ljevice.

Vojska će prema najavama vlade moći štititi granicu s Hrvatskom koja je i schengenska granica na mjestima gdje nije postavljena žičana ograda od mogućeg nekontroliranog priljeva migranata i njihova prelaska preko tzv. zelene granice te sudjelovati u mješovitim patrolama s pripadnicima granične policije.

Takva su ovlaštenja vojsci dana na tri mjeseca, s mogućnošću daljnjega produženja ako migracijska kriza potraje.košuta, žica, slovenija, dijete,

Premijer Miro Cerar kazao je u ponedjeljak da takve ovlasti za vojsku u sadašnjoj migracijskoj krizi nisu izniman slučaj u Europskoj uniji jer su na sličan način vojsku u pograničnim krajevima prema Sloveniji aktivirala Italija i Austrija.

Oporbeni čelnik Janez Janša u raspravi o aktivaciji vojske s policijskim ovlastima, ocijenio je da Slovenija nema dovoljno vojske koja bi zaštitila zelenu granicu od ilegalnih prijelaza ako bi do toga došlo te predložio da se vojsci i policiji odobri povećani proračun kako bi mogli povećati svoje kapacitete i sposobnost djelovanja.

>  Potresne fotografije: Na slovenskoj žici životnije umiru u mukama

Parlament je u okviru prihvaćenog zakona prihvatio i dopunu koju je tražila oporba desnog centra, a prema kojoj će nakon mjesec dana angažmana vojske u zaštiti granice morati dostaviti na uvid izvještaj parlamentu o tome kako se zakonska odredba primjenjuje u praksi.

Pretpostavlja se da će na poslovima zaštite granice u tromjesečnom periodu biti angažirano do najviše 800 vojnika. Vojska će o korištenju policijskih ovlasti na terenu morati obavještavati vrh policije, a korištenje prisilnih sredstava vojnicima će biti dopušteno samo u nužnoj obrani, rekla je u raspravi ministrica obrane Andreja Katič.

Parlament je na preporuku oporbenih stranaka usvojio i zaključak da je o pitanjima migrantske krize, djelovanja vojske i zaštite južne granice prema Hrvatskoj u slučaju mogućih iregularnih prelazaka migranata potrebno postići širi politički i društveni konsenzus.

Premijer Cerar u ponedjeljak je na konferenciji za novinare kazao da će Slovenija prena migrantima i dalje postupati humano, ali da ona mora zaštititi i svoje nacionalne interese te vanjsku granicu schengenskoj područja.

MP/Hina/Foto: Ilustracija

Komentari
Share Button