Naslovna » Hrvatska » Na Braču se kleše spomenik vukovarskom heroju Jean-Michelu Nicolieru
spomenik nicolieru

Na Braču se kleše spomenik vukovarskom heroju Jean-Michelu Nicolieru

Share Button

SPOMENIK Jean-Michelu Nicolieru, francuskom državljaninu i vukovarskom branitelju čija je tragična sudbina dirnula cijelu naciju, kleše se na Braču, prenosi Slobodna Dalmacija. Izradit će ga akademski kipar Lovre Jakšić iz Donjeg Humca, na inicijativu Gradskog vijeća Vukovara, a donacije prikupljaju preko Udruge djece poginulih i nestalih branitelja. Dvadesetpetogodišnji Jean-Michel, kojeg su Vukovarci zvali jednostavno Francuz, u Vukovar je stigao iz Vesoula nakon što je na televiziji vidio ratne prizore iz Hrvatske.

– Želim pomoći tim ljudima, oni me trebaju. Ja moram ići, ali vratit ću se – objasnio je majci i ukrcao se u vlak za ratom zapaljenu Hrvatsku, odakle se nije vratio. S nekolicinom vojnika uspio se u rujnu uvući u opkoljeni Vukovar.

Ubojica se zna, ali je još na slobodi

Na Sajmištu je ranjen 9. studenoga, te prevezen u bolnicu, gdje su ga snimili francuski novinari nakon sloma obrane grada. Suborci su mu nudili da se izvuče iz grada predstavljajući se kao francuski fotoreporter, ali je odbio. Nekoliko sati nakon toga srpski okupatori odveli su ga s ostalim braniteljima i civilima na Ovčaru gdje je mučen i prvi pogubljen 20. studenoga 1991. godine. Ubojica je poznat i na slobodi, Francuzov grob nikad nije pronađen, kao i fotografije i ratni dnevnik koji je vodio. Ove godine njegovim imenom je, prema glasovima Vukovaraca, nazvan pješački most preko rijeke Vuke, a pokraj mosta trebao bi stajati Jakšićev spomenik.

– Čitao sam o Jean-Michelu, bio mi je poznat otprije i stoga mi je velika čast što ću, spletom okolnosti, izraditi spomenik ovom hrabrom momku, heroju iz uvjerenja. Dva detalja na njegovu liku su prepoznatljiva: široki dječački osmijeh i cuf.

Naime, postoje dvije njegove snimke, jedna ranija nastala za vrijeme borbi i druga nekoliko sati prije pogibije, kad su ga intervjuirali francuski novinari. Na ovoj zadnjoj u očima se vidi da je već svašta preživio, ali ipak se smiješio. Taj moment iz bolnice pokušao sam prikazati na poprsju, stoga je Francuz odjeven u bolnički ogrtač – kaže Lovre Jakšić, dodavši kako će spomenik biti izrađen od bijelog bračkog kamena za otprilike dva mjeseca, a već je napravio glineni model i gipsani odljev.

– Spomenik od bračkog kamena mladom Francuzu koji je čista srca došao braniti Hrvatsku, s kojom nikakve veze nije imao osim suosjećanja s patnjom hrvatskog naroda i tako je postao simbolom svih naših dragovoljaca, na najljepši će način povezati Slavoniju i Dalmaciju – kazao nam je Igor Gavrić, predsjednik Gradskog vijeća Vukovara.

-Voljom građana sada glavni vukovarski pješački most nosi njegovo ime, nadam se da ćemo ovim spomenikom dobiti još jednu trajnu uspomenu na njegovu volju da s Vukovarom dijeli dobro i zlo – zaključuje Gavrić

Foto: SD


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

kolinda-huda-jama

Predsjednica Republike na pokopu u Mariboru: “Klanjam se svim žrtvama komunističkih zločina”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na mariborskom je groblju Dobrava odala počast žrtvama komunističkih zločina ekshumiranih …

-->